Dünyaİklim KriziManşet

İklim krizi: İtalya, Hırvatistan ve Bosna Hersek’te seller en az beş can aldı

0

Son günlerde Avrupa‘nın çeşitli bölgelerinde insan kaynaklı iklim krizi nedeniyle etkili olan aşırı yağışlar en az beş kişinin ölümüne neden oldu. İtalya, Hırvatistan ve Bosna Hersek‘in birçok kentinde sel ve taşkınlar meydana gelirken, Slovenya için sel uyarısı yapıldı.

Kuzey İtalya’daki Emilia Romagna bölgesinde dünden (16 Mayıs) bu yana etkili olan yağışların yol açtığı sel felaketinde en az üç kişinin yaşamını yitirirken, üç kişinin de kayıp olduğu bildirildi. Hayatını kaybedenlerden birinin Alman bir kadın olduğu aktarıldı.

Bölgedeki 14 nehir ve derede yoğun yağış neticesinde taşkın yaşanırken, Faenza, Cesena ve Riccione gibi kentlerde cadde ve sokakları sel suları kapladı. Selin etkili olduğu bölgelerde iletişimde ciddi aksaklılar yaşanırken, pek çok yerde elektrik kesintilerinin yaşandı. Kritik durumdaki bazı yerlerde okullarda eğitim-öğretime ara verildi.

Birçok kişi evlerin çatılarına çıkarak kurtarılmayı bekledi. Sivil Savunma tarafından yapılan açıklamada, selden geniş bir bölgenin etkilenmesi ve kurtarma ekiplerinin de risk altında olması nedeniyle kurtarma çalışmalarında zorluklar yaşandığı belirtildi.

‣ Gelişmiş ülkeler bile güvende değil: İklim krizi Batı Avrupa’da sel ihtimalini dokuz kat artırdı

İtalya’da 5 bin kişi tahliye edildi

Bolonya Belediyesi, bir duyuru yayımlayarak halktan binalarının üst katlarına çıkmalarını, kesinlikle bodrum katı, garaj gibi zemin ve altındaki yerlere inmemelerini tavsiye etti.

Denizcilik ve Sivil Savunma Bakanı Nello Musumeci, Emilia-Romagna bölgesinde en az 5 bin kişinin tahliye edildiğini açıkladı. İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi‘nin bugün öğle saatlerinde bölgeye giderek incelemelerde bulunacağı kaydedildi.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani de sosyal medya platformu Twitter‘daki paylaşımında Emilia Romagna’da selden etkilenen yerler için hükümetin gerekeni yapacağını, hayatını kaybedenler için dua ettiğini ifade belirtti.

Emilia-Romagna bölgesi mayıs başında da şiddetli yağışların yol açtığı sellerden etkilenmiş, sel ve toprak kaymasında iki kişi hayatını kaybetmişti.

‣ Araştırma: İklim değiştikçe sel ve kuraklıklar daha sık olacak, daha uzun sürecek

Hırvatistan’da en az iki kişi hayatını kaybetti

Hırvatistan’da 12 Mayıs’tan itibaren şiddetli yağışların yol açtığı seller nedeniyle yaklaşık 300 asker, selden etkilenen bölgelerdeki halka yardım için seferber edildi.

Yağışlardan en çok etkilenen Kuzey Dalmaçya bölgesindeki Zadar kentinde bulunan Obrovac beldesinde acil durum ilan edildi. Belde merkezi ve okulların sular altında kalması nedeniyle eğitime ara verildi. Zadar’ın Gracac beldesinde etkili olan seller nedeniyle en az 59 evi su bastı.

Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic, hükümetin selden etkilenenlere yardım için kaynak ayıracağını açıkladı. Birçok ilçe sel felaketiyle boğuşurken, yetkililer durumu hafifletmek için acil önlemler almaya başladı. Yükselen suları kontrol altına almak amacıyla Karlovac kentindeki Kupa Nehri ve Hrvatska Kostajnica kasabasındaki Una Nehri de dahil olmak üzere çeşitli nehirlerin kenarlarına geçici sel bariyerleri ve kum torbaları yerleştirildi. Nehirlerin bugün (17 Mayıs) en yüksek seviyelerine ulaşması bekleniyor.

‣ Kaliforniya sele teslim: İklim krizi kaynaklı sellerde 14 kişi hayatını kaybetti

Bosna Hersek’te doğal afet durumu ilan edildi

sel

Bosna Hersek’in Una Sana kantonunda son günlerde etkisini gösteren aşırı yağışlar seli beraberinde getirdi. Su seviyesinin yükseldiği Una Nehri taşarken, Bihaç kentinde çok sayıda ev ve iş yerini su bastı. Sanski Most kentinde ise sel nedeniyle doğal afet durumu ilan edildi.

‣ İklim kriziyle afetler kapımızda: Hazırlıklı olmazsak etkisi daha da kuvvetli olacak

Slovenya için sel uyarısı

Balkanları etkisi altına alan şiddetli yağışlar nedeniyle Slovenya hükümeti ülkenin doğusu için sel uyarısında bulundu. Meteoroloji uzmanları, bölgede yağışların önümüzdeki günlerde artmasının beklendiğini duyurdu.

İklim krizi sel riskini nasıl artırıyor?

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.