Hayvan HaklarıManşetTürkiye

Boğaziçi’nin köpeklerinin ikinci kez yerinden edilmesine yürütmeyi durdurma kararı verildi

0
köpek

Boğaziçi Üniversitesi Hayvan Barınma Merkezi (BUPAWS), bakım verdiği 42 köpeğin 72 saat içerisinde kampüsten çıkarılmasına, aksi halde hayvanların bakımevlerine transfer edileceğine ve para cezası uygulanacağına ilişkin tebligata edilen itiraz sonucu karara yürütmeyi durdurma kararı verildiğini duyurdu.

Hayvan hakları savunucuları, söz konusu tebligatın 18 Temmuz’da Tarım ve Orman Bakanlığı Sarıyer İlçe Müdürlüğü‘nden, hayvanların çiplerinin Hayat Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği üzerine kayıtlı olması nedeniyle kampüs sınırları içerisinde bakılamayacağı gerekçesi ile gönderildiğini açıklamıştı.

BUPAWS gönüllüleri bir basın açıklamasında tebligata itiraz edildiğini ve İdare Mahkemesinden yürütmeyi durdurma kararı alındığını aktardı. Açıklamada “Bu karar bizim için bir nefes olmuş olsa da, kampüs hayvanlarımızı üzerlerindeki baskıdan kurtarana kadar dayanışma ve mücadeleyi örmekten vazgeçmeyeceğimizi bildirmeyi borç biliriz” ifadeleri kullanıldı.

Gönüllüler, Hayat Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği’nin 22 yıl önce kampüsteki kedi ve köpeklere bakım sağlamak amacıyla kurulduğunu ve bu durumun üniversite yönetiminin bilgisi dahilinde olduğunu hatırlattı.

Bakım veren dernek, hayvanları terk etmiş sayılacaktı

Tedavi ve bakımlarını sağlamak ve ‘sahipsiz köpek’ statüsünden çıkarmak için kampüs köpeklerinin bir kurum ya da kişi üzerine kayıtlı olmasının yasal zorunluluk olduğunun altı çizilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“Bu hafta başında Tarım ve Orman Bakanlığı Sarıyer İlçe Müdürlüğü tarafından Derneğimize tebligat gönderilerek, Boğaziçi Üniversitesi kampüs içinde ve barınma merkezinde yaşayan 42 köpeğimizin, 72 saat içerisinde teslim alınması, aksi halde hayvanların en yakın bakımevine gönderileceği ve hayvanları terk etmiş sayılarak derneğe yüklü miktarda bir para cezasının kesileceği bildirilmiştir.”

Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik uyarınca, 2022 yılı sonuna kadar tüm çipli hayvanların çip kayıtlarının özel ya da tüzel kişiler üzerine alınması emredilmiştir. Yönetmelikte; sınırlı alanlarda tutulan, bakımı, kontrol ve denetimi koruyucular tarafından gerçekleşen köpeklerin de çip kayıtlarının yapılması şart koşulmuştur. Boğaziçi Üniversitesi kampüs içinde ve barınma merkezinde yaşayan köpekler de, sahipsiz köpek kategorisine girmeyecekleri için, kayıtları Derneğimiz tarafından yapılmıştır.”

Yeni yaşam alanlarına taşındığı günlerde İstanbul’da etkili olan sağanak yağışlar nedeniyle kafeslerinde yeterli sayıda kulübe olmayan köpekler yağmurdan ıslanmış ve tüyleri çamura bulanmış halde yaşıyordu.

‘Daha iyi bakılacakları iddiasıyla sürüldüler, şimdi alandan çıkarılıyorlar’

BUPAWS tarafından bakım verilen hayvanlar arasında yaşlı, hasta ve engelli olanların da olduğunu kaydeden hayvan hakları aktivistleri bu hayvanların 26 Mart’ta rektörün talimatıyla yıllardır bakıldıkları yaşam alanlarından zorla alınarak kampüste farklı bir alana taşındığını belirtti.

Ancak yeni alan ise üniversiteye “alanda hayvan bakılmaması” şartı ile bağışlanmıştı ve çevresinde birçok ev bulunuyordu. Taşınma sürecinde yaşananlar ise açıklamada şöyle özetlendi:

“Bu esnada da hayvanların acımasızca bir muamele ile taşınmasına engel olmak isteyen bir gönüllü darp edildi, iki öğrenci gözaltına alındı. BUPAWS himayesinde huzurla yaşayan kampüs köpeklerimiz, önce 22 yıllık yuvalarından ‘daha iyi bakılacakları’ iddia edilen yeni bir alana zorla sürüldüler, şimdi ise bu alandan da çıkartılmaları için bize sadece 72 saat süre tanıyorlar!”

Mart ayı sonunda gerçekleştirilen tahliye ve nakliye sürecinde maruz kalınan muamele ve yeni yaşam alanına alışma sürecindeki zorluklar nedeniyle fiziksel olduğu kadar ruhsal olarak da olumsuz etkilenen köpeklerden bazıları devamlı ağlarken, bazıları ise tepkisizleşerek sinik bir ruh haline bürünmüştü.

‘Yuvalarını yıktığınız canların hayatlarını mahvetmenize müsaade etmeyeceğiz’

BUPAWS gönüllüleri, tebligata konu olan hayvanların yerinin üniversite kampüsü olduğunun, yıllardır öğrencilerin ve mezunların himayesinde kampüste yaşadığının altını çizdi. “Bakımevi” olarak işlev gören hayvan barınaklarının koşullarının yetersizliğine vurgu yapan aktivistler, “Hayvanları, ‘bakımevi’ adı altındaki kamplara toplamanıza, oralarda ölüme terk etmenize, ve yuvalandırma adı altında bilinmeze göndermenize izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Hayvan hakları savunucuları şunları söyledi:

BUPAWS olarak hiçbir köpeğimizin, yıllardır yaşadıkları, kültürünün bir parçası oldukları Boğaziçi Üniversitesi’nden gönderilmelerine izin vermeyeceğiz. İlk yuvalarını yıktığınız onlarca canın hayatını zorbalıkla mahvetmenize müsaade etmeyeceğiz.

Bacağı ameliyatlı olduğu için bir ayağının üstüne basamayan ve yürümekte zorlanan köpek ‘Fındık’, kendisi için uygun olmayan engebeli bir arazideki kafeste tutuluyordu.

Tüm hayvanseverlere açık çağrı: Sesimizi yükseltin!

BUPAWS gönüllüleri, hayvan dostu olan herkesten çevrimiçi destek göstermelerini rica ederek destek çağrısı yaptı:

“Boğaziçi Üniversitesi’nden artık kampüs hayvanlarından elini çekmesini talep ediyor ve tüm kamuoyuna da Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğünü arayarak, mail atarak, bilgi edinme başvurusu yaparak ve sosyal medyada tepkisini göstererek ‘kampüs hayvanlarına dokunma’ ve ‘BUPAWS’ın Yeri Boğaziçi’ demeleri çağrısında bulunuyoruz.

Tüm Boğaziçi bileşenlerine ve hayvanseverlere açık çağrımızdır: Kampüsümüzün köpeklerinin üç ay arayla birbirinden kötü alanlara taşınmalarını, bilinmeze gönderilmelerini engelleyelim. Atanmış yönetimin kendi çıkarları için hayvanları mağdur etmesini, dayanışma ve mücadeleyle durduralım.

Vakit, hayvanlar için dayanışmayı büyütme vaktidir!”

Barınaktaki en hareketli iki köpek olan Buz ve Gino oldukça küçük bir kafese yerleştirilmişti.

Ne olmuştu?

Boğaziçi Mezunları Derneği tarafından kurulan ve 22 yıldır kampüste yaşayan hayvanlara yuva olan barınağa, başta “Cumhurbaşkanı kararı”, ardından “devlet kararı” olarak sunulan talimatlar üzerine üniversite yönetimi tarafından el konuldu.

‣ Erdoğan talimat verdi, rektörlük, Boğaziçi Üniversitesi’nin Hayvan Barınma Merkezi’ne el koydu

Yetkililerin barınma merkezine iş makineleriyle girmesi, burada bulunan kulübelerin yanı sıra ilaç dolaplarının ve barınağa getirilen sakat hayvanların ihtiyaç duyabilecekleri yürüteçlerin de kullanılamaz hale gelmesine neden olmuştu.

Hayvanların oluşturulan yeni “doğal yaşam alanı”na tahliyesi sürecinde köpeklere yapılan muamelenin birçok hayvanda korku, panik, güvensizlik ve çaresizlik hislerine yol açtığı sosyal medyaya yansırken, nakliyeyi gerçekleştiren Üsküdar Belediyesi, yetersiz koşullar nedeniyle eleştirilmişti.

‣ Devlet kararıyla, polis zoruyla: Boğaziçi Üniversitesi Hayvan Barınma Merkezi’nde hayvana tahliye, gönüllüye darp

Öte yandan tahliyeye engel olmak isteyen gönüllüler alandan uzaklaştırılmış ve bir gönüllü güvenlik ekiplerince darp edilmişti.

Tahliye 26 Mart’ta gerçekleştirilmişti. Öte yandan köpeklere bakım veren hayvan hakları savunucuları yeni yaşam alanındaki koşulların köpekler için yetersiz olduğunu, özellikle yaşlı, hasta veya engelli köpekler için durumun daha ciddi olduğunu söylemişti. Gönüllüler, hayvanların yalnızca fiziksel değil ruhsal olarak da zarar gördüğünü ve travmatik durumlar sergilediğini kaydetmişti.

‣ ‘Boğaziçi’nin köpekleri’ için İstanbullulara çağrı: Seslerini duymayacak mısınız?

18 Temmuz’da ise Tarım ve Orman Bakanlığı Sarıyer İlçe Müdürlüğü’nden Hayvan Bakım Merkezi’ne bir tebligat gönderilerek, 42 köpeğin çiplerinin Hayat Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği üzerine kayıtlı olması nedeniyle 72 saat içerisinde üniversite kampüsünden çıkarılması gerektiğini belirtmişti. Durumun yerine getirilmemesi halinde bakım verilen hayvanların terk edilmiş varsayılacağı, bu nedenle yüklü bir miktar para cezası uygulanacağı, köpeklerin ise en yakın bakımevine gönderileceği ifade edilmişti.

‣ Boğaziçi’nin köpekleri bir kez daha yersiz yurtsuz: Okul, köpeklerin taşınması için para mı aldı?

BUPAWS gönüllüleri ise söz konusu derneğin spesifik olarak kampüsteki hayvanlara bakım vermek üzere kurulduğu gerekçesiyle tebligata itiraz etmişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.