EğitimManşetTürkiye

Boğaziçililerden yeni rektöre karşı eylem: Tüm kayyımlar gidecek

0
Fotoğraf: Ahmet Emre Saka

Boğaziçi Üniversitesi‘nde görevli öğretim üyeleri ve öğrenciler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın rektör olarak atadığı Melih Bulu‘nun görevden alınmasının ardından yerine Prof. Dr. Mehmet Naci İnci’nin rektör olarak atanmasını protesto etti.

Melih Bulu döneminde rektör yardımcısı olarak görev yapan İnci, rektörlük koltuğu boşalınca rektör vekili olarak görev yapmıştı.

İnci, yeni rektör atama sürecinde yapılan güven oylamasında öğretim üyelerinin yaklaşık yüzde 95’inin adaylığını kabul etmemesine rağmen yeni rektör olarak atanmıştı.

‘Yüzde 95 reddediyor’

Pazartesi günü gerçekleşen eylemde Boğaziçili öğretim üyeleri ve öğrenciler “Kayyımlar gidecek, biz kalacağız” sloganlarıyla Kuzey Kampüs’ten Güney Kampüs’e kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

Yürüyüş sırasında Boğaziçililer, ellerinde “Yüzde 95 reddediyor”, “Bu kayyımı da kabul etmiyoruz”, “Kayyımı tüm bileşenlerin ortak mücadelesiyle gönderelim” yazılı dövizler taşıdı.

Sivil polis engellemeye çalıştı

Boğaziçi Direnişi hesabından yapılan paylaşımda sivil polislerin yürüyüşü engellemeye çalıştığı ancak eylemin gene de devam ettirildiği belirtildi.

Güney Meydana yapılan yürüyüşün ardından eylem, Boğaziçi Rektörlük binasının önünde gerçekleştirilen forum ile devam etti.

Neden kabul etmiyorlar?

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri yeni rektör Naci İnci’yi neden rektör olarak kabul etmediklerini şu gerekçelerle dile getirmişti:

  1. Naci İnci’nin rektör adaylığı Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından yapılan güven oylamasında yüzde 90’dan fazla karşı oy aldı.
  2. Naci İnci vekâleten rektörlük yaptığı süre boyunca Can Candan ve Feyzi Erçin hocalarımız ile CİTOK Koordinatörü Cemre Baytok’un işine hukuksuz ve keyfî bir şekilde son verdi.
  3. Aynı dönemde Naci İnci, karar alma süreçlerinde kurum içi usul, kural ve hukuki düzenlemeleri yok saydı; bölüm, fakülte, Üniversite Yönetim Kurulu ve Senato gibi kurulların iradelerini çiğnedi. Bu hukuksuz işlemler dolayısıyla yüze yakın hocamız çeşitli davalar açtı, “görevi kötüye kullanma” suçunu da içeren suç duyurularında bulundu.
  4. Naci İnci öğrencilerimizi haksız ve hukuksuz disiplin soruşturmalarıyla baskı altına aldı.

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.