EğitimManşetTürkiye

Boğaziçili öğretim üyelerinden yeni rektör Naci İnci’ye tepki: Atamayı kabul etmiyoruz

0
Fotoğraf: Twitter/ @ooooopapatyaa

Boğaziçi Üniversitesi’nde Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından rektör alarak atanan ve altı ay sonra görevden alınan Melih Bulu‘nun yerine rektör olarak Prof. Dr. Mehmet Naci İnci atandı.

Melih Bulu’nun yardımcısı olarak görev yapan Naci İnci, Bulu’nun protestolar sonucunda görevden alınmasıyla rektör vekilliğine atanmıştı.

İnci’nin rektör olarak atanmasına tepki gösteren öğretim üyeleri “Üniversitemizin iradesi hiçe sayılarak yapılan bu atamadan bir an önce geri dönülmesini talep ediyoruz” çağrısı yaptı.

Yüzde 90’dan fazlası İnci’yi istemiyor

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan öğretim üyeleri, rektör atama sürecinde öğretim üyelerinin bir güven oylaması yaptığını hatırlattı. Açıklamada, rektörlük için 17 öğretim üyesine destek verildiği belirtilirken, “Melih Bulu’nun yardımcısı olan iki öğretim üyesi güvenoyu alamadı. Bu oylamada akademisyenlerimizin yüzde 90’ından fazlası Naci İnci’nin rektör olarak atanmasını kabul etmediğini ifade etti” denildi.

2 Ocak tarihinde Melih Bulu’nun atanmasının ardından başlatılan mücadelenin sadece üniversite dışından bir kişinin atanmasına yönelik olmadığı belirtilen açıklamada “Kabul etmediğimiz temel hususlar; rektör atama sürecinin üniversitenin ilgili kurullarının hiçbiri muhatap alınmadan, kurumun iradesi hiçe sayılarak ve şeffaf olmayan bir şekilde yapılmasıydı” denildi.

Can Candan ve Feyzi Erçin’in işine son verdi

Açıklamada benzer koşulların Naci İnci için de geçerli olduğu belirtilerek bu atamayı kabul etmeme gerekçeleri şu şekilde sıralandı:

  1. Naci İnci’nin rektör adaylığı Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından yapılan güven oylamasında yüzde 90’dan fazla karşı oy aldı.
  2. Naci İnci vekâleten rektörlük yaptığı süre boyunca Can Candan ve Feyzi Erçin hocalarımız ile CİTOK Koordinatörü Cemre Baytok’un işine hukuksuz ve keyfî bir şekilde son verdi.
  3. Aynı dönemde Naci İnci, karar alma süreçlerinde kurum içi usul, kural ve hukuki düzenlemeleri yok saydı; bölüm, fakülte, Üniversite Yönetim Kurulu ve Senato gibi kurulların iradelerini çiğnedi. Bu hukuksuz işlemler dolayısıyla yüze yakın hocamız çeşitli davalar açtı, “görevi kötüye kullanma” suçunu da içeren suç duyurularında bulundu.
  4. Naci İnci öğrencilerimizi haksız ve hukuksuz disiplin soruşturmalarıyla baskı altına aldı.

Rektör seçim kıstaslarının açıklanmasının talep edildiği açıklamada “Türkiye’nin en önemli yüksek öğretim kurumlarından biri, bir kamu araştırma üniversitesi olan Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atamasının hangi ölçütlere göre yapıldığı, okulumuzca güvenoyu alan, Boğaziçi Üniversitesi’nin 17 yetkin ve liyakat sahibi rektör adayının neden mülakata dahi çağrılmadığı, Naci İnci’nin neden tercih edildiği kamuoyuna açıklanmalıdır” denildi.

Açıklamada “Üniversitemizin iradesi hiçe sayılarak yapılan bu atamadan bir an önce geri dönülmesini talep ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Rektörlük önünde eylem çağrısı

Öğrencilerin oluşturduğu Boğaziçi Dayanışması hesabından yapılan çağrıda ise karara karşı 23 Ağustos Pazartesi günü saat 13.00’da Güney Kampüs’te yer alan rektörlük binası önünde eylem çağrısı yapıldı.

Çağrıda “Boğaziçi Dayanışması olarak tüm bileşenlere çağrımızdır. Kayyum Melih Bulu yerine 12. Cumhurbaşkanı tarafından atanan yeni piyon Naci İnci’ye karşı tüm bileşenlerin ortak mücadelesini örmek için saat 13.00’da Rektörlük önüne bekliyoruz!” ifadeleri kullanıldı.

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.