EğitimManşetTürkiye

Boğaziçi akademisyenleri: Rektörün desteklediğimiz adaylardan seçilmesi asgari talebimiz

0
Fotoğraf: Aslı Kalaycıoğlu

Boğaziçi Üniversitesi‘ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atanan Melih Bulu‘nun görevden alınmasından sonra yapılacak rektörlük seçimlerinde adayların başvurusu için son gün bugündü.

Konuyla ilgili açıklama yayınlayan akademisyenler, “Boğaziçi Üniversitesi’nin rektörü olacak kişinin desteklediğimiz 17 meslektaşımız arasından seçilmesi asgari talebimizdir” çağrısında bulundu.

Akademisyenler 17 kişiyi destekledi

Adayların YÖK’e başvuru yapmasından önce üniversite bileşenleri tarafından bir oylama yapılmış ve bu oylamada desteklenen öğretim üyeleri belirlenmişti.

746 akademisyenin yüzde 82’sinin katıldığı oylama sonucunda öğretim üyelerinin desteğini kazanan isimler şu şekilde olmuştu: Fikret Adaman,  Yavuz Akpınar, Yasemin Bayyurt, Taner Bilgiç, Mine Eder, Metin Ercan, Emine Erktin, Ayşe Gürel, Cengiz Kırlı, Ayşe Mumcu, V. Erkcan Özcan, Murat Saraçlar, Cem Say, Ali İ. Tekcan, M. Burçin Ünlü, Can A. Yücesoy ve Ünal Zenginobuz.

Fotoğraf: Aslı Kalaycıoğlu

‘İnci ve Kumbaroğlu’nu desteklemiyoruz’

Açıklamada “Akademisyenlerin oylamasında şu anki yönetimde yer alan Naci İnci’nin yüzde 95, Gürkan S. Kumbaroğlu’nun yüzde 93 oranlarında karşı oy aldıklarını ve bu nedenle, rektör adaylıklarını desteklemediğimizi bir kere daha ifade ediyoruz” denildi.

Akademisyenler benzer şekilde adaylıklarını Boğaziçi Üniversitesi kamusuyla paylaşmamış ve oylamaya dahil edilmemiş hiçbir adayın da desteklenmeyeceğini belirtti.

‘Büyük sorumluluk alıyorlar’

“Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin adayı olan 17 meslektaşımız, sakıncaları son yedi ayda iyice ortaya çıkan ve hiç şeffaf olmayan merkezi bir rektör atama sistemi içerisinde büyük bir sorumluluk alıyorlar” ifadeleri kullanılan açıklama şu şekilde devam etti:

“Hedefleri, üniversitemizin aldığı hasarları gidermek ve yasalarda değişikliğe gidilmesine önayak olarak demokratik ve şeffaf bir rektör belirleme yönteminin oluşması için çaba harcamak. Ellerini altına koydukları taşın ağırlığının farkındayız ve ayrım yapmadan her birinin müşterek bir kamusal değer olan kamu araştırma üniversitesi idealine ulaşmak için çaba göstereceğine kuvvetle inanıyoruz.

Bilimsel olarak özgür ve kurumsal olarak özerk, şeffaf, demokratik, hesap verebilir kamu üniversitesi tüm toplumun müşterek değeridir. Üniversiteyi var eden toplum, devlet ve kamuyu, müşterek değerimizi korumak ve geliştirmek yönündeki çağrımıza katılmaya davet ediyoruz. Yeni ve çok daha kapsayıcı bir rektör belirleme yöntemi geliştirilene kadar, Boğaziçi Üniversitesi’nin rektörü olacak kişinin desteklediğimiz 17 meslektaşımız arasından seçilmesi asgari talebimizdir. Kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.