EğitimManşetTürkiye

Boğaziçili Müslüman öğrenciler: Öğrenciler kimlikleri üzerinden şeytanlaştırılmasın

0

Boğaziçi Üniversitesi‘nden Müslüman öğrenciler, üniversiteye rektör olarak atanan Melih Bulu‘ya yönelik protestolar kapsamında sergilenen Kabe ve LGBTİ+ bayraklarının bir arada yer aldığı görsel ardından öğrencilerin hedef gösterilmesi ve tutuklanmasına ilişkin bir açıklama yayınladı.

Birkaç öğrencinin sırasıyla söz aldığı videoda “Öğrencilerin kimlikleri üzerinden şeytanlaştırılmasını ve tutuklanmasını kabul etmiyorum” ifadeleri kullanıldı.

‘Sanatı fikir özgürlüğü olarak görüyorum’

Bir öğrenci yaptığı açıklamada “Bu eserin değerlerime aykırı olduğunu düşünüyorum. Bu düşüncemi okul ortamında dile getirdim. Homofobik söylemler yargılanmıyorken arkadaşlarımın tutuklanmasını adaletsizlik olarak görüyorum” dedi.

Bir başka öğrenci ise “Okulda Müslüman kimliğimi özgürce yaşayabilen biri olarak sanat eserini fikir özgürlüğü olarak görüyorum. Kutsal değerlerimin sanat eserlerinde kullanılan imgelerle zedelendiğini düşünmüyorum” yorumunda bulundu.

İki kişi tutuklanmıştı

Resim sebebiyle gözaltına alınan beş öğrenci İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş tarafından hedef gösterilmiş ve iki öğrenci hakkında ise ev hapsi kararı, iki öğrenci hakkında ise ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme veya aşağılama’ suçlamasıyla tutuklama kararı verilmişti.

Rektör Bulu ise öğrenciler hakkında okul içerisinde soruşturma başlatıldığını ifade ederek “Bir grup kendini bilmez tarafından İslamiyet’in kutsallarına saldırı hiçbir şekilde kabul edilebilir değildir. Bunun Boğaziçi değerlerinde asla yeri yoktur. Bu şuursuz saldırıdan sorumlu olanlar hakkında kapsamlı soruşturma başlatılmıştır” demişti.

Tutuklama kararına karşı eylem düzenlemek isteyen öğrencilerin ise okul dışına çıkmaları polis ve güvenlik görevlileri tarafından engellenmiş, okul içerisinde ve dışında yapılan müdahalelerde toplam 159 öğrenci daha gözaltına alınmıştı.

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.