EğitimManşetTürkiye

Boğaziçi’nde polis kampüs içine girdi: Toplamda 159 kişi gözaltına alındı

0
Fotoğraf: Avukat Dayanışması

Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyım olarak atanan Melih Bulu’ya yönelik protestolarda polis, Güney Kampüs içerisine girerek öğrencilere müdahale etti.

Öğrenciler, dün kampüs girişinde yapmak istedikleri eyleme katılmaları özel güvenlik görevlileri tarafından engellendiğinde rektörlük binası önüne gitmiş ve binanın çevresinde rektörle görüşmek talebiyle oturma eylemi başlatmışlardı.

59 kişi gözaltına alındı

Saat 21.00’da gelen yüzlerce polis, anons olarak sokağa çıkma yasağı olduğunu ve öğrencilerin rektörlük binası önünden ayrılmaları gerektiğini söyledi. Daha sonra öğrencilerin etrafını çevreleyen polis burada canlı yayın yapmaya çalışan kişilere engel oldu.

İstanbul Valiliği daha sonradan yaptığı açıklamada kampüs içerisinde 59 kişinin gözaltına alındığını söyledi. Açıklamada öğrenciler “Rektörlüğü ablukaya almak suretiyle bina içinde bulunanların dışarıya çıkmasını engelleyen ve tüm uyarılara rağmen bu eylemlerden vazgeçmeyen göstericiler” şeklinde nitelendirildi.

Böylece sabah saatlerinde Etiler’de gözaltına alınanlarla birlikte sayının 159’a çıktığı ifade edildi.

İki kişi hastaneye sevk edildi

Meydan Gazetesi tarafından paylaşılan haberde sabah saatlerinde gözaltına alınan iki öğrenciden birinin çenesinin kırıldığı, bir kişinin ise başına aldığı cop darbeleri sebebiyle hastaneye sevk edildiği belirtildi.

98 öğrenci serbest bırakıldı

Avukat Dayanışması tarafından yapılan açıklamada gündüz gözaltına alınan 105 öğrencinin ifade işlemlerinin tamamlandığı ve farklı hastanelere götürülerek serbest bırakıldıkları belirtildi. Ancak 7 kişinin daha sonra yeniden gözaltına alındığı söylendi.

Yapılan açıklamada kampüs içerisinden gözaltına alınan 51 öğrencinin ise akşamı nezarette tutulduğu, ifadelerinin ise bugün alınacağı bilgisi paylaşıldı.

Öğrencilerin kampüs içerisinde polise karşı direnişinin devam ettiği sıralarda Twitter üzerinde #AşağıBakmayacağız ve #BoğaziçiAblukada etiketleri en üst sıralarda yer aldı.

HDP Milletvekilleri Vatan Emniyet Müdürlüğü önünde yaptıkları açıklamada “Bu ülke bir kayyım ülkesine döndü. Biz bu nedenle Boğaziçi Üniversitesi’ne gitmek istedik ancak girişimiz engellendi” ifadeleri kullanıldı.

Babacan: Gençleri rahat bırakın

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan paylaşımında “Yeter artık, inadınızdan vazgeçin. Gözaltına alınan Boğaziçili öğrencileri derhal salın, üniversitelerde de seçimi esas alın. Gençleri rahat bırakın. Duruşumuz budur” ifadelerini kullandı.

Ancak DEVA Partisi kurucularından Oğuzhan Aygören‘in Boğaziçi Üniversitesi Rektör Danışmanlığı görevine getirildiğinin duyurulması yüzünden Babacan da eleştiri aldı. Daha sonradan Aygören görevi kabul etmeyeceğini duyurdu.

Kılıçdaroğlu: Asla Aşağı Bakmayacağız

CHP Gene Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, #AslaAşağıBakmayacağız etiketi üzerinden yaptığı paylaşımda öğrencilere destek oldu. Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kullandı:

Yeşiller Partisi’nden öğrencilere destek

Yeşiller Partisi tarafından yapılan paylaşımda ise “Boğaziçi Üniversitesi’nin meşru direnişi hiçbir şekilde itibarsızlaştırılamaz; polis şiddetiyle, öğrenciler gözaltına alınarak bastırılamaz. Özgür, çoğulcu, demokratik üniversite için #AşağıBakmayacağız!” denildi.

İmamoğlu’ndan gecikmeli destek

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu‘ndan dayanışma mesajı ise saatler sonrasında geldi. Öncesinde birçok kişi sosyal medyada İmamoğlu’nun yerel seçim öncesinde yaptığı çağrıyı hatırlatarak “Belediye başkanıymış, konuşamazmış. Hayır, konuşacak” diyerek İmamoğlu’nu etiketlemişti. İmamoğlu mesajında şunları söyledi:

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.