EğitimManşetTürkiye

Boğaziçi akademisyenleri görevden alınan Can Candan için oturma eylemi başlattı

0
Fotoğraf: Boğaziçi Direnişi

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, Melih Bulu‘nun rektör olarak atanmasının ardından başlattıkları direnişin 30’uncu haftasında da gene sırtlarını 134’üncü kez rektörlük binasına döndü.

“Demokratik bir üniversite yönetimi” talebiyle protesto gerçekleştiren akademisyenler, eylemlere fotoğraf ve videoları ile destek olan ve bu sebeple dersleri sonlandırılan Akademisyen Can Candan‘ın fotoğraflarını taşıdı.

Fotoğrafları Rektörlük binasının kapısına yapıştıran öğretim üyeleri sonrasında oturma eylemi başlattı.

Fotoğraf: Boğaziçi Direnişi

Neler yaşandı?

Melih Bulu’nun rektörlüğünün Cumhurbaşkanı kararnamesi ile sonlandırılmasının ardından vekaleten yerine gelen Prof. Dr. Naci İnci’nin ilk icraatlerinden biri belgeselci ve akademisyen Can Candan’ın görevine son vermek olmuştu.

Candan bu haberi 16 Temmuz tarihinde “Naci İnci, bugün bana 2007’den bu yana öğretim görevlisi olarak çalıştığım Boğaziçi’ndeki görevime, ders verdiğim bölüm ve fakültenin görüşü alınmadan ‘vekaleten’ son verdiğine dair bir yazı göndermiş” ifadeleriyle duyurmuştu.

Fotoğraf: Boğaziçi Direnişi

Dünya çapında 319 akademisyenden çağrı

Karara Boğaziçi Üniversitesi bileşenlerinin yanında uluslararası camiadan da büyük bir tepki gelmişti. ABD, Kanada, Meksika, Britanya, Almanya, Avusturya, Portekiz, İsviçre ve İsveç gibi 19 ülkeden 319 belgesel sinemacı ve akademisyen, Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne, Boğaziçi Üniversitesi Senatosuna ve YÖK başkanlığına hitaben bir mektup kaleme aldı.

Mektupta, akademik özgürlük ve özerklik için mücadele eden Can Candan’ın dünya çapında belgeselleri ve akademik çalışmaları ile tanınan bir isim olduğuna vurgu yapıldı.

Can Candan’ın görevden alınmasının sebebinin Boğaziçi Üniversitesi’nde altı aydan uzun süredir devam eden akademik özgürlük ve özerklik mücadelesini belgelemesi olduğu belirtilen açıklamada Can Candan’ın görevine iade edilmesi talep edildi.

 

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.