Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Bodrum’da 500 yıllık zeytin ağaçları taş ocağı tehditi altında

0

Muğla’nın Bodrum ilçesindeki 500 yıllık zeytin ağaçları tehdit altında. Kızılağaç, Çamlık, Çiftlik ve Armutçuk köylerinde faaliyet gösteren taş ocaklarını işleten şirketler köylünün geçim kaynağı zeytinlik arazileri almak istiyor.

Diken’den Ayşegül Kasap’ın haberine göre, Şirketler, köylünün yaklaşık 1 milyon metrekare arazisini kamulaştırma sonucu almak istiyor. Bölge halkı bu girişime tepki göstererek eylem başlattı. Kamulaştırıldıktan sonra bu bölge 25-50 yıl gibi süreler için belli bir para karşılığı şirketlere devredilecek.

‣Kanun teklifinden zeytinlikleri tehdit eden madde çıkartıldı: Bugün zeytin kazandı
‣Zeytinlikleri tehdit eden kanun teklifine karşı tek ses: Zeytinime dokunma
‣Yönetmelikle olmayınca zeytinliklerde madenciliğin önünü açacak kanun teklifi hazırlandı
‣Onlarca dava açılmış, yürütmesi durdurulmuştu: Bakanlık itiraz etti, zeytinliklerde madencilik faaliyetlerinin önü açıldı

Araştırma yapılmadan proje dosyası hazırlandı

Deniz Madencilik A.Ş. Bodrum’da dört köyde taş ocağı işletiyor. Bu bölgedeki çalışmalarını genişletmek ve kırma eleme tesisleri kurmak için zeytinliklerin de içinde olduğu ormanlık alanı genişletmek için harekete geçti. Çevreyi her yönden etkileyecek olan bu işlem içinse valilik ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi. Ama bu karar verilirken alana gidip herhangi bir araştırma yapılmamış. Sadece teorik bilgiler göz önüne alınmış.

Kararın iptali için açılan dava dilekçesinde şöyle deniyor: “Projenin kurulacağı bölgede yeterli gözlem yapılmadan, çevrenin şartları ve doğal yapısı yeterince incelenmeden, yeterli araştırma yapılmadan proje dosyası hazırlanmıştır.”

‣79 kuruluştan ortak açıklama: Zeytinliklere yönelik tehdit tekrarlanıyor, tedirginiz

‣ÇİFTÇİ-SEN: AKP ve şirketler zeytinlik alanların talanı için hamle yapıyor!

Kararın iptali için harekete geçildi

Köylülerin avukatı Remzi Kızmaz, “Zeytincinin 1 milyon metrekare alanı kamulaştırılacak ve valilik ÇED gerekli değildir raporu verecek, hiçbir vicdan bunu kabul etmez. Cuma yapılacak keşif öncesi bu yanlış karardan acilen dönülmesini bekliyoruz, köylünün geleceği, canı, havası, suyuyla oynamayın, giderayak yağmanızı köylünün üzerinden yapmayın” dedi.

Kararın iptali için köylü hukuki süreç başlattı.

Taş ocağının genişletilmesiyle birlikte yeraltı su kaynakları, tarım ve hayvancılık büyük zarar görecek.

Ayrıca söz konusu bölgede 1. derece arkeolojik sit alanları da mevcut. Çam ormanları ve 500 yıllık zeytin ağaçlarının da olduğu alan kamulaştırılarak taş ocaklarına verilmesi planlanıyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.