Enerjiİklim KriziManşet

Birleşik Krallık’ta rüzgar enerjisi 2023’ün ilk çeyreğinde ilk kez gazı geride bıraktı

0
enerji

Yeni bir araştırmaya göre, Birleşik Krallık’ın rüzgar çiftlikleri 2023’ün ilk çeyreğinde ilk kez gazdan daha fazla elektrik üretti.

Birleşik Krallık, 2050 yılına dek net sıfır emisyon hedefine ulaşmak ve Rusya‘nın Ukrayna‘yı işgalinin beraberinde getirdiği arz kesintisinin nedeniyle pahalı ithal enerjiye bağımlılığını azaltmak için rüzgar üretimini artırmaya çalışıyor.

Imperial College London tarafından yayımlanan bir rapora göre, yılın ilk çeyreğinde ülkenin elektriğinin yüzde 32,4 yılın rüzgar santrallerinden gelirken, yüzde 31,7’si gazla çalışan elektrik santrallerinden sağlandı ve bu, rüzgar enerjisi üretiminin daha yüksek olduğu ilk çeyrek olarak kayıtlara geçti.

enerji

Fotoğraf: Phil Noble / Reuters

‣ Avrupa’dan Kuzey Denizi’ndeki rüzgar çiftlikleri için ‘muazzam’ taahhüt
‣ Rüzgar ve güneş enerjisi, kömür ve doğal gazdaki küresel artışı önledi: 40 milyar dolar tasarruf edildi

‘Kilometretaşı niteliğinde bir gelişme’

Raporun baş yazarı Iain Staffell, “Tamamen fosil yakıtsız bir şebekeye ulaşmanın önünde hâlâ birçok engel var, ancak gaz tedariğinin ilk kez geriye düşmesi gerçek bir kilometre taşı niteliğinde” dedi.

İngiliz elektrik üreticisi Drax tarafından finanse edilen çalışmada, rüzgar enerjisinin 2022’nin ilk çeyreğine kıyasla yüzde 3 arttığı, gaz yakıtlı üretimin ise yüzde 5 düştüğü belirtildi.

2023’ün ilk çeyreğinde Birleşik Krallık’ın elektriğinin yaklaşık yüzde 42’si rüzgar, güneş, biyokütle ve hidro dahil olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanırken ve elektriğin yüzde 33’ü gaz ve kömür gibi fosil yakıtlardan geldi.

Elektriğin geri kalanı ise ülkenin nükleer santrallerinden ve diğer ülkelerden yapılan ithalattan sağlandı.

‣ Rüzgar ve güneş 2022’de küresel elektriğin yüzde 12’sine ulaşarak rekor kırdı
‣ AB’de rüzgar ve güneş enerjisindeki rekor büyüme, 11 milyar Euroluk gazdan tasarruf sağladı

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.