İklim ve EnerjiManşet

AB’de rüzgar ve güneş enerjisindeki rekor büyüme, 11 milyar Euroluk gazdan tasarruf sağladı

0

E3G ve Ember tarafından yayımlanan yeni çalışmaya göre Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana rüzgar ve güneş enerjisinin Avrupa Birliği’nin (AB) elektrik ihtiyacının dörtte birini karşıladı.

AB, yenilenebilir enerjideki  geçen yılki rekor büyümeyle 11 milyar Euroluk doğal gaz maliyetinden kurtuldu; bunun yanı sıra, elektriğinin yüzde 20’sini sağlamak için fosil gaza tahmini 82 milyar Avro harcadı.

Ember‘in kıdemli analisti Dr. Chris Rosslowe, “Rüzgar ve güneş enerjisi halihazırda Avrupa vatandaşlarına yardımcı oluyor. Ancak gelecekteki potansiyeli çok daha da büyük” yorumunu yaptı.

Rüzgâr ve güneş enerjisi, geçen yılın aynı döneminde AB elektriğinin yüzde 21’ini üretirken bu yıl Mart-Eylül AB elektriğinin %24’ünü (345 terawatt saat) üreterek bir önceki yıla göre 39 TWh’lik rekor bir artış gösterdi.

Aralarında Fransa (%14), İtalya (%20), Polonya (%17) ve İspanya‘nın (%35) da bulunduğu on dokuz AB ülkesi rüzgâr ve güneş enerjisinde rekor kırdı.

Çalışma, AB’nin gaza olan bağımlılığını arttıran ve AB’nin yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği hedeflerini engelleyen geçmiş politika tercihlerinin, Avrupa’nın şu an gördüğü rekor seviyedeki enflasyonunun ana nedenleri olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte, mevcut rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesi, yüksek fiyatlı gaz ithalatını önemli ölçüde önleyerek daha da yüksek bir enflasyon ve daha derin bir krizi önledi.

Analiz, Avrupa Komisyonu’nun RePowerEU hedefinin Avrupa’nın yüksek maliyetli gaz ithalatına maruz kalmasını önemli ölçüde ve hızlı bir şekilde azaltarak enerji ve fiyat güvenliğini güçlendirme potansiyeline sahip olduğu sonucuna varıyor. Bu potansiyelin gerçekleşmesi için politikaların AB Üye Devletleri ve Avrupa Parlamentosu tarafından desteklenmesi ve şu anda müzakerelere tabi olan mevzuata konulması gerekiyor.

E3G’de enerji sistemi geçişlerine odaklanan Kıdemli Uzman Artur Patuleia, “Sıkı LNG piyasalarının önümüzdeki yıllarda da yüksek gaz maliyetlerini sürdürecek olması nedeniyle, hükümetlerin RePowerEU’nun temiz enerji hedefini desteklemesi ve bunu enerji fiyat krizine müdahalenin temel bir unsuru haline getirmesi gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.