İklim KriziManşet

Birleşik Krallık, Kuzey Denizi’nde 24 yeni petrol ve gaz arama lisansı verdi

0

Birleşik Krallık petrol ve gaz düzenleyici kurumu Kuzey Deniz Dönüşüm Otoritesi (NSTA), Kuzey Denizi’nde 24 yeni petrol ve doğal gaz lisansı verildiğini duyurdu. Konuya ilişkin açıklama yapan iklim aktivistlerine göre, hükümetin bu tutumu, iklim krizini hala yeteri kadar önemsemediğini gösteriyor.

NSTA’dan yapılan açıklamaya göre, Shell, Equinor, bp, Total ve NEO dahil olmak üzere 17 farklı şirkete 24 yeni petrol ve gaz lisansı verildi.

Söz konusu lisanslar NSTA’nın 33’üncü petrol ve gaz lisanslama turunun ikinci ayağını oluştururken, 33’üncü tur kapsamında şu ana kadar 51 lisans sağlanmış oldu.

NSTA, aynı zamanda gelecek aylarda daha fazla lisans verileceğini de açıkladı.

NSTA, 7 Ekim 2022‘de 33’üncü petrol ve gaz lisanslama turu kapsamında 931 blok için petrol ve gaz başvurularını açmıştı. Kurum, bu lisanslar için 76 farklı şirketten 115 başvuru almıştı.

‣Birleşik Krallık Kuzey Denizi’nde petrol ve gaz arama için 100 yeni lisans verecek
‣İngiltere’de Just Stop Oil aktivistlerinden ragbi sahasında fosil yakıt protestosu
‣Londra’da ‘Petrolün Oscarları’nı protesto eden Greta Thunberg’e dava açıldı
‣Shell, iklim aktivistlerinin kararı sonrası hissedarların isyanıyla karşı karşıya

Hükümet kulak ardı ediyor

İklim aktivistlerine göre ise verilen bu lisans, Birleşik Krallık Hükümeti’nin tehlikeyi hala kulak ardı ettiği gerçeğini gösteriyor.

The Guardian’ın aktardığına göre, Greenpeace Birleşik Krallık’tan iklim aktivisti Philip Evans, enerji güvenliğini artırmak ve emisyonları azaltmak için kullanılması gereken etkili araçlar konusunda hükümetin hala meseleyi kulak ardı ettiğini söyledi.

Evans, “Hükümet, fosil yakıt endüstrisinin iklim krizini tetiklediğini biliyor, ancak Shell gibi petrol ve gaz devlerine baskı yapmak yerine Kuzey Denizi‘nde yeni bir sondaj çılgınlığına yeşil ışık yakıyor” dedi.

Bunun finansal olarak hiçbir faydası olmayacağını, aksine dünya çapında daha fazla iklim kaosuna yol açacağını belirten Evans, “İklim krizi çarpıcı biçimde hızlanıyor ve krize en az sebep olanlar en büyük bedeli ödüyor. Liderlerimizin acilen petrol ve gaz devlerinin yanında yer almayı bırakmaları gerekiyor. Bizim de onları fosil yakıt aramaları için lisans vermemeleri konusunda ikna etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

shell protesto

Daha fazla acil duruma sebep olacak

Friends of the Earth (Dünya’nın Dostları) iklim koordinatörü Jamie Peters da yeni gaz ve petrol lisanslarının ekonomik krizle mücadelede vatandaşa yardım etme veya enerji güvenliğini artırma konusunda “hiçbir başarıya ulaşamayacağını” savundu.

Bunun Birleşik Krallık ekonomisini, tehlikeli bir şekilde fosil yakıtlara bağımlı olan modası geçmiş bir enerji sistemine kilitlenmiş halde bırakacağını belirten Peters, “Birleşik Krallık’ın iklim hedefleri zaten yolundan saptı ve bu lisanslar, dünyayı sel, fırtına ve sıcak dalgaları gibi aşırı hava olaylarıyla giderek daha fazla vuran iklim acil durumunu daha da körükleyecek” dedi. Peters sözlerine şöyle devam etti:

“21. yüzyılın zorluklarına dayanıklı bir ekonomiye ihtiyacımız var. Yeni fosil yakıt gelişmeleri yerine, öncelik, devasa yenilenebilir potansiyelimizi geliştirmek olmalıdır. Yeşil bir ekonomi yeni işler ve iş fırsatları yaratacak ve hepimiz için daha temiz, daha güvenli ve daha uygun fiyatlı bir gelecek inşa edilmesine yardımcı olacaktır.”

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.