Dünyaİklim KriziManşet

Shell, iklim aktivistlerinin kararı sonrası hissedarların isyanıyla karşı karşıya

0
Fotoğraf: Chris Helgren / Reuters

Aralarında İngiltere‘nin en büyük emeklilik planını yöneten vakfın da bulunduğu büyük yatırımcılar iklim aktivistlerinin önergesini desteklemeye hazırlanırken Shell yönetim kurulu, hissedarların isyanıyla karşı karşıya.

Yirmi yedi yatırımcı, Follow This‘te Hollandalı hissedar aktivistleri tarafından sunulan ve petrol şirketinin orta vadeli emisyon azaltma hedeflerini 2015 Paris Anlaşması‘yla uyumlu hale getirmesini talep eden bir önergeyi desteklemeyi kabul etti.

Guardianın aktardığına göre, yatırımcı koalisyonu Shell’in hisselerinin yaklaşık yüzde 5’ine sahip ve Birleşik Krallık‘taki çalışanların neredeyse dörtte birinin emeklilik maaşlarını yöneten hükümet destekli Ulusal İstihdam Tasarruf Vakfı‘nı (Nest) da içeriyor.

Karar, yaklaşık 2 milyon Euro (65,6 milyon TL) varlığa sahip olan Fransız varlık yönetimi şirketi Amundi‘nin yanı sıra Candriam, Scottish Widows ve Rathbones Group‘un da desteğini kazandı.

Nest’in sorumlu yatırım başkanı Diandra Soobiah şunları söyledi:

“Shell’i güvenilir bir kapsam 3 mutlak emisyon hedefi belirlemeye çağırıyoruz. Bu, Shell’in işini dönüştürme konusunda ciddi olduğunu ortaya koyacak ve dünyada gerçek bir değişim yaratılmasında rol oynayacaktır.”

shell protesto

Fotoğraf: New York Post

Kapsam 3 emisyonları, şirketlerin doğrudan üretmedikleri veya kendi enerji ihtiyaçları için satın almadıkları tüm sera gazı emisyonlarını içeriyor. Bu, bir ürünü oluşturmak için kullanılan hammaddelerden o ürünü tüketiciye ulaştıran nakliyeye kadar her şeyi kapsıyor.

Hissedarlardan, 160 milyar sterlinlik (2,287 trilyon TL) şirketin mayıs ayındaki yıllık genel kurul toplantısında kararı oylamaları istenecek.

Follow This’in kurucusu Mark van Baal‘a göre, karar şimdiden yönetimleri altında yaklaşık 4 trilyon Avroluk (131,452 trilyon TL) varlık bulunduran yatırımcıların desteğini almış durumda ve Shell’in yıllık genel kurul toplantısından önceki aylarda bu desteğin artması bekleniyor.

Kararla ilgili Van Baal, “Önde gelen 27 yatırımcının bu çıkışı, enerji şirketlerinin emisyon azaltımı çağrısını tüm kurumsal yatırımcılar için ön plana çıkarıyor” dedi.

Follow This, son yıllarda iklim kampanyası için destek kazanmış olsa da, grup henüz kararları lehine çoğunluk oyu kazanamadı.

Son hissedar kararı, Shell’in taleplerinin çok kuralcı olduğu yönündeki eleştirilerine yanıt olarak 2030’a kadar karbon emisyonları azaltma taahhüdüne atıfta bulunmaktan vazgeçti.

Shell’in on yıl sona ermeden petrol ve gaz üretimini azaltma planlarından vazgeçmesinin ardından etik yatırımcıların ve iklim aktivistlerinin artan muhalefetiyle karşılaşması bekleniyor.

Fossil Free London’dan bir protestocu Shell’in ExCeL’deki AGM’sinin önünde gösteri yapıyor. Fotoğraf: Toby Melville / Reuters

Şirketin geçen yıl Londra‘da yapılan genel kurul toplantısı, yönetim kurulunun hissedarların karbon emisyonlarının azaltılması için yeni hedefler konulması yönündeki çağrılarını reddetmesinin ardından iklim protestolarının toplantının başlamasını bir saat geciktirmesiyle kaosa dönüştü.

Bir Shell sözcüsü konuyla ilgili şu ifadelerde bulundu:

“Follow This’in 2024 önergesi, hissedarlar tarafından reddedilen (2016’da ilk kez sunulduğundan bu yana her yıl olduğu gibi) 2023 önergesinden büyük ölçüde farklı. Shell Yönetim Kurulu daha önce hissedarlara Follow This kararının gerçekçi ve basit olmadığını, iklim değişikliğinin azaltılması üzerinde hiçbir etkisi olmayacağını, müşterilerimiz için olumsuz sonuçlar doğuracağını ve şirketin ve hissedarlarımızın çıkarlarına aykırı olduğunu bildirmiştir.”

‣ İklim uzmanlarından fosil yakıtı durdurmanın tehlikeli olduğunu söyleyen Shell CEO’suna yanıt: İronik
‣ Salt yeşil aklama: Shell, bugüne kadarki en yüksek kâr miktarına ulaştı
‣ Shell, Greenpeace’e 2,1 milyon dolarlık tazminat davası açtı

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.