İklim KriziManşet

Birleşik Krallık, iklim değişikliğinin artan etkilerine karşı ‘çarpıcı şekilde’ hazırlıksız

0
ingiltere
Fotoğraf: Darren Staples / Reuters

İngiliz hükümetinin resmi iklim danışma organı İklim Değişikliği Komitesi (CCC) Birleşik Krallık‘ın küresel ısınmanın etkilerine uyum sağlama çabalarında “kayıp bir on yıl” olduğuna dikkati çekerek ülkenin iklim krizinin etkilerine “çarpıcı bir şekilde hazırlıksız” olduğunu duyurdu.

İklim krizinin yol açtığı zararların önümüzdeki yıllarda kaçınılmaz olarak artacağını ifade eden komite, geçmişte yapılan yetersiz hazırlıklar konusunda defalarca uyarıda bulundu ve artık insanları, evlerini ve geçim kaynaklarını korumak için hükümetin acilen harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

‣ İklim krizi burada: Birleşik Krallık kıyılarında, deniz seviyesinin yükselmesi hızlanıyor

Geçen yıl ülkedeki hava sıcaklığının ilk kez 40 dereceyi gördüğüne dikkat çeken ve  sıcak dalgalarını hem iklim krizinin etkilerinin bir örneği hem de bir uyarı olarak değerlendiren danışma organı, sıcak dalgasının zirvesinde en az 3 bin erken ölüm görüldüğünü, hastanelerdeki ameliyatların yüzde 20’sinin iptal edildiğini, demir yolu raylarının eğildiğini ve orman yangınlarının şiddetlendiğini kaydetti.

‣ Birleşik Krallık’taki rekor sıcaklıklar, Avrupa’daki sıcak dalgasının olağanüstülüğünün altını çiziyor

The Guardian‘dan Damian Carrington‘ın aktardığına göre, komitenin CEO’su Chris Stark, “Bu tür çok sıcak yazların normal bir yaz haline gelmesi çok uzun sürmeyecek” dedi.

İklim eyleminin eksik olduğu alanlar arasında evlerin ısıya dayanıklı hale getirilmesi, su tedarik borularındaki sızıntıların önlenmesi ve ani sellere ve gıda kıtlığına karşı hazırlık ve iklim etkilerinden etkilenen ülkelerden yapılan ithalatlar yer alıyor.

ingiltere

‣ Birleşik Krallık hükümetine iklim stratejisi nedeniyle dava açılıyor

Adaptasyonu artırmak için ‘son şans’

CCC’nin raporuna göre, Birleşik Krallık’ın mevcut Ulusal Adaptasyon Programı ülkenin iklim değişikliği nedeniyle yaşadığı zorluklara karşı yetersiz ve gerekli politikaların uygulanmasını desteklemiyor.

Birleşik Krallık’ın bu yaz söz konusu programı güncellemesi beklenirken, bu program kapsamında belirlenecek politikalar iklim değişikliğine karşı adaptasyonu artırmak ve gelecek beş yılı daha boşa harcamamak için “son şans” olarak nitelendiriliyor.

‣ Birleşik Krallık’tan yeni iklim hedefi: Emisyonlarını 2035’e kadar yüzde 78 azaltacak

CCC Adaptasyon Komitesi Başkanı Baroness Brown, hükümetin iklim direnci konusundaki hazırlıksızlığının ülkedeki insanların yakın zamandaki denetimleriyle keskin bir tezat oluşturduğunu belirterek şunları söyledi:

İklim değişikliği etkisini hissettirdikçe, insanlar, doğa ve altyapı bunun yıkıcı sonuçlarıyla karşılaşıyor. Bu etkiler, önümüzdeki yıllarda daha da yoğunlaşacak. İklim değişikliğinin bildiğimiz risklerine karşı adaptasyon ve hazırlık konusunda son 10 yıl kayıp geçti. Aksiyon alınmadan geçen her ay bu etkilerin daha yıkıcı olmasına yol açıyor ve sıfır emisyon başta olmak üzere iklim hedeflerinin gerçekleştirilmesini riske atıyor. Hükümetin iklim direncini artırması için açık bir yol haritası çıkardık ve bu konuda adım atmalılar.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.