Dünyaİklim KriziManşet

Birleşik Krallık’tan yeni iklim hedefi: Emisyonlarını 2035’e kadar yüzde 78 azaltacak

0

Birleşik Krallık dünyanın en iddialı iklim eylemlerinden birine imza atarak 2035 yılındaki emisyonlarını 1990 yılına kıyasla yüzde 78 azaltacağını duyurdu.

Hükümet 20 Nisan Salı (bugün) yaptığı açıklamada Bağımsız İklim Değişikliği Komitesi’nin tavsiyesi sonucu alınan kararın kendilerini 2050 yılında sıfır emisyona ulaşmalarını sağlayacağını söyledi.

Açıklanan yeni Karbon Bütçesi, ülkenin hem kendi hedefine ulaşmasını hem de küresel ısıtmayı 2 derecenin altında 1,5 dereceye kadar sınırlamayı hedefleyen Paris Anlaşması ile uyumlu bir yol izlemesini sağlayacak.

Uluslararası taşımacılık emisyonları

Üstelik bu kez Birleşik Krallık’ın uluslararası havacılık ve denizcilikten kaynaklanan sera gazı emisyonları da hesaba katılacak. Bu sayede hükümetin emisyonları tutarlı bir şekilde hesaplanmış olacak ve bu kalem karbonsuzlaşma politikasının önemli adımlarından birini oluşturacak.

Söz konusu açıklama 22-23 Nisan tarihlerinde ABD ev sahipliğinde düzenlenmesi planlanan İklim Liderleri Zirvesi öncesinde geldi. Açıklamada bu toplantıda yer alacak Başbakan Boris Johnson’ın iklim değişikliğiyle mücadelede hırsı artırmak için diğer ülkelere çağrıda bulunacağı kaydedildi.

Parlamento’da görüşülecek

Birleşik Krallık’ın Ulusal Katkı Beyanı’nda daha önce belirlediği hedef 2030 yılına kadar emisyonları yüzde 68 azaltma şeklindeydi.

Hükümet tarafından yapılan açıklamada yeni hedefin 21 Nisan Çarşamba günü (yarın) Parlamento’da görüşüleceği ve Haziran 2021 tarihinde yasa olarak yürürlüğe girmesinin beklendiği söylendi.

Johnson: Çıtayı yükseltiyoruz

Başbakan Johnson yaptığı açıklamada “İklim değişikliğiyle mücadelede çıtayı yükseltmeye devam etmek istiyoruz ve bu nedenle dünyadaki emisyonları azaltmak için verilmiş en iddialı hedefi belirliyoruz” ifadelerini kullandı.

Johnson, “Bizler net sıfır emisyona doğru ilerledikçe Birleşik Krallık öncü işletmelere, yeni teknolojilere ve yeşil inovasyona ev sahipliği yapacak. Binlerce iş yaratacak şekilde onlarca yıllık ekonomik büyümenin temelleri atılacak” dedi.

Kwarteng: Düşük karbon ufukta görünüyor

İş ve Enerji Bakanı Kwasi Kwarteng ise “Birleşik Krallık, iklim değişikliğiyle mücadelede dünyaya liderlik ediyor ve bugünkü duyuru, düşük karbonlu geleceğimizin artık ufukta göründüğü anlamına geliyor” dedi.

Kwarteg açıklamasında “Altıncı Karbon Bütçesi’nde kendimize koyduğumuz hedefler, tamamen karbon nötr bir geleceğe ulaşmak için diğer büyük ekonomilerden daha ileri ve hızlı gitmemizi sağlayacaktır. Bu son hedef, dünyaya Birleşik Krallık’ın gezegenimizin sağlığını koruma ve aynı zamanda getireceği yeni ekonomik fırsatları yakalayıp yeşil teknolojilerden yararlanma konusunda ciddi olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Glasgow’a doğru…

Birleşik Krallık Kasım 2021’de Glasgow‘da gerçekleşecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 26’ncı Taraflar Konferansı‘na (COP26) ev sahipliği yapacak.

Hükümet tarafından yapılan açıklamada “Birleşik Krallık, dünyanın dört bir yanındaki ülkeleri ve şirketleri yüzyıl ortasına kadar küresel olarak net sıfır emisyon hedefi koymaya ve 2030 yılına kadar iddialı emisyon azaltım hedefi belirlemeye davet ediyor” denildi.

COP26 Başkan Adayı Alok Sharma, açıklamasında “Toplu olarak 1,5 derecelik ısınmayı ulaşabilir durumda tutmalıyız ve önümüzdeki on yıl, şu anda içinde bulunduğumuz tehlikeli rotayı değiştirmemiz için en kritik dönemdir” ifadelerini kullandı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.