İklim KriziManşet

İklim krizi burada: Birleşik Krallık kıyılarında, deniz seviyesinin yükselmesi hızlanıyor

0

İklim değişikliğine bağlı olarak deniz seviyeleri bir asır öncesinden çok daha hızlı yükseliyor. Birleşik Krallık Meteoroloji Ofisi Met Office‘in iklim ve hava durumuna ilişkin yıllık raporunda altı çizilen bu verilerin yanı sıra daha yüksek sıcaklıkların ülke için “yeni normal” olduğuna dikkat çekiliyor.

Çevre aktivistleri ve uzmanlar ise baharın daha erken geldiği ve bitki ve hayvan yaşamının iklim değişikliğine uyum sağlayacak kadar hızlı gelişmediği konusunda uyarıyor.

Rapor, iklim değişikliğinin Birleşik Krallık‘ı nasıl hızlı etkilediğini bir kez daha ortaya koyuyor.

Met Office’in, yıkıcı sele neden olan Arwen fırtınası gibi aşırı hava olayları dahil, 2021 için iklim ve hava olaylarını değerlendirdiği rapora göre, ülke küresel sıcaklık artışının ortalamasından daha hızlı ısınıyor.

Deniz seviyeleri geçen yüzyıla göre iki kat daha fazla yükseliyor

Deniz seviyeleri 1900’den beri yaklaşık 16,5 cm yükseldi, ancak Met Office şimdi yükselme hızının arttığını belirtiyor: Sular artık yılda 3 ila 5.2 mm yükseliyor, bu geçen yüzyılın başlarındaki artış oranının iki katından fazla.

Suların yükselmesi, her geçen yıl kıyıların daha fazla bölümünü güçlü fırtına dalgalarına ve rüzgarlara maruz bırakıyor, çevreye ve yerleşimlere zarar veriyor. Bilim insanları yaklaşık 500.000 evin su baskını riski altında olduğunu söylüyor.

BBC‘ye konuşan Ulusal Oşinografi Merkezi’nden Dr. Svetlana Jevrejeva, geçen kasım ayında yaşanan Arwen fırtınası sırasında aşırı yükselen deniz seviyelerine karşı önlem alınabildiğini ancak normalden daha düşük bir gelgit sırasında kıyının ve buradaki evlerin hasar gördüğünü anlatıyor.

Kıyı şeridi’nin her zaman değiştiğini belirten Jevrejeva, buna karşın iklim değişikliğine bağlı olarak deniz seviyesinin yükselmesinin bu değişiklikleri güçlendirdiğini kaydediyor: “Ölçek, oran ve etki değişiyor, çok yakın bir gelecekte bu değişikliklerin çarpıcı sonuçları olacak.”

Erken gelen bahar biyoçeşitliliğe zarar veriyor

Dünya, yaklaşık 200 yıl önceki sanayi devriminden bu yana 1.2 derece ısındı.  Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, (IPCC) bunun insan faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazlarından kaynaklandığını söylüyor. Önleme çabalarına rağmen, önümüzdeki 20 yıl içinde, küresel sıcaklığın 1.5C’ye ulaşması ve belki de aşması bekleniyor.

Met Office Ulusal İklim Bilgi Merkezi’nden Mike Kendon, “1 derecelik ısınma kulağa pek çarpıcı gelmese de 2021’de gördüğümüz 32,2 derece gibi maksimum sıcaklıkların istisnadan ziyade rutin hale gelmesine yol açtı. Bu, özellikle İngiltere’nin geçen hafta yaşadığı rekor kıran sıcaklık göz önüne alındığında çok belirleyici” diyor.

Değişen iklim aynı zamanda baharı daha erken getiriyor, bitkileri ve hayvanları olduğu kadar çiftçileri de etkiliyor.

Met Office, yılın başlarında yapraklanan türlerin geçen yıl daha erken uyandığını, ancak nisan ayında alışılmadık derecede soğuk havaların geç çiçek açan türlerde gecikmelere neden olduğunu söylüyor.

Woodland Trust’tan Prof. Tim Sparks ise eylül ve ekim ortalamadan daha sıcak geçtiği için sonbaharın geciktiğini, bunun ağaçların yapraklarını normalden daha geç kaybetmesi anlamına geldiğini kaydediyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.