“Bir vejetaryenim, soya kıyması tüketmem doğru mu?”

soy-protein-chunks-textured-texturized-vegetable-tvp-also-known-as-textured-tsp-meat-soya-defatted-32802164Soru

Merhaba,

Ben 5 yaşımdan beri, yani yaklaşık 22 yıldır vejetaryenim. Çok sık olmasa da arada (ayda 1-2 öğün) soya kıyması tüketiyorum, soyanın çok işlem görmesi gerektiğinden dolayı soya kıymasının kanserojen bir ürün olduğuna dair bir yazı okudum. Bu ne kadar doğrudur? Soya kıyması tüketilmemeli midir?

Sevgiler.

Yanıt

Merhabalar. Soyayı tüketme sebebiniz eğer protein takviyesi ise bundan vazgeçmenizi öneririm size. Bitkisel proteini çok daha sağlıklı, tam ve zengin miktarda sağlayacak yerli ürünlerimiz var. Çeşitli fasulyeler, bezelye, mercimek çeşitleri. Bunları tam tahıllarla tükettiğinizde yeterli proteini alabiliyorsunuz.

Soya konusunda söyleyeceğim birkaç şey şu:

·  Öncelikle dünyada soya büyük oranda GDO’lu kaynaklardan üretiliyor. Diyelim ki GDO’lu kaynak değil, daha güvenli bir kaynaktan geldi soyanız bu sefer de ekolojik üretilip üretilmediğini bilmiyoruz. Zira çok fazla miktarda üretilen soya genelede monokültür üretimi olan bir bitki.

·  İkinci olarak soya bizim öz bitkimiz değil. Bazı bölgelerimizde üretiliyor olsa da aslında bizim coğrafyamızda eşdeğeri çok daha kıymetli yerli çeştilerimiz var. Yukarıda bahsetmiştim. Örneğin Mercimek’in ana vatanı Anadolu. Bitkisel beslenmede, ya da genel olarak beslenmede en önemli noktalarda biri yerel beslenmedir.

·  Üçüncü olarak soyanın dünyada bu kadar çok tüketilmesi neticesinde üretimi de çok arttı. Elbette sadece gıda amaçlı değil, katkı maddesi olarak da üretimi yapılıyor Soya’nın. Ancak bu üretim için yağmur ormanları kesiliyor ve soya tarlaları açılıyor. Bu da gezegenimizin geleceğini tehdit ediyor.

Kısacası soya hem gezegenimiz hem de bizim için uygun bir besin değil. Çok daha leziz ve çok daha besleyici çeşitler var ülkemizde. Tavsiye ederim.

Afiyet olsun.

Sor vatandaş sor! Ekolojik yaşamda her soruya beş cevap kampanyası başlıyor!

GÜNEŞİN’E SOR, CEVABINI AL!

Organik ürünler neden bu kadar pahalı? Organik ürünler gerçekten organik mi?, Köyde canınız sıkılmıyor mu?, Buzdolapsız mutfak olur mu?, Evde çöpleri ayırsam ne işe yarar, gittiği yerde hepsi birbirine karışıyor?, Katkılı gıdalar neden zararlı?, Dünyayı ben mi kurtaracağım? Çocuğun karma aşısı geldi, yaptırayım mı?, Cemreler hala düşüyor mu?, Nasıl çiftçi olurum?, Nereden tohum bulurum? Hem yoga yapıp hem et yiyebilir miyim? Akdeniz Fokları yok olsa ne olacak?, Çobanlık trend olmuş, doğru mu? Ben vejeteryan oldum ama annemler bilmiyor, onlara nasıl söylerim?, Yeşil zeytin ile siyah zeytin ağaçları arasındaki 5 fark? Gönüllü çalışasım var ama nerede? Dolunayda saçımı kestirirsem kel mi kalırım?  Homeopati mi dedin? Buyur?!….

Ve daha nice enteresan sorunun cevaplarını bulup buluşturacağız bu köşede.

Soruları hazırlayın, [email protected] adresine yollayın ve bekleyin, artık ne çıkarsa bahtınıza…

Güneşinesor, verdiği cevaplardan mesul değildir.

(Yeşil Gazete)

Güneşin Aydemir
Güneşin Aydemir
Geçmiş: 1971’de Ankara’da doğdu. Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümünü bitirdi. Öğrenci kolundan, kulübüne; dernekten platforma, mahalle kozasından apartman yöneticiliğine kadar sivil toplumun olduğu her işe burununu soktu. Şimdi: Buğday Ekolojik Yaşam Destekleme Derneği’nde ne iş olsa yapıyor. Yılda bir kere Yeşil Atlas Dergisini hazırlıyor. Kazdağı’nda Yaşam Okulu diye bi projesi var. Orada müdire hanımcılık oynuyor. Yeşil Gazete’ye baygınken getirildi. Birbiriyle alakasız hobileri var: doğal örüntüler, doğa-insan ilişkileri, ekolojik yaşam kültürü, ekolojik kehanetlerde bulunmak, vatandaş bilimi, geleneksel iklim bilgisi, masallar… Gelecek: En büyük hayali, Sarıkamış ormanlarında yaşayan o bozayı gibi güneşin doğuşunu sessizlik ile seyredebilecek saf bir ruh haline gelebilmek…

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR