Hafta SonuKöşe YazılarıKültür-SanatManşetYazarlar

[Bir şarkının hikayesi] Rhiannon/ Fleetwood Mac

0

American Horror Story dizisinin Apocalypse adındaki sekizinci sezonunda bu kez ‘’Beyaz Cadı’’ karakteri ile bir daha sete giren Stevie Nicks, 40 yılı aşkın süredir kendisi ile ilişkilendirilen dünyaya, büyücülerin, cadıların dünyasına bu fantastik senaryoda rol alarak geri dönmüştü.

Nicks’i yıllarca cadılıkla ilişkilendiren ve başına kimi zaman da dert açan hikaye, 1975 yılında havaalanındaki bir kitapçıdan  Triad adlı kitabı alması ile başlamıştı. Hikaye Ortaçağ‘da  geçiyordu ve Galli bir tanrıça “Rhiannon” hakkında idi.

Efsaneye göre, Bereket ve Ay tanrıçası “Rhiannon”, bir tanrıdan kaçıyor ve ölümlü bir adamla evleniyordu. Bu tanrı, “Rhiannon”u kendi çocuğunu öldürmekle suçlamış  ve onu şehrin girişinde durarak bu suçu herkese itiraf etmek zorunda bırakmakla cezalandırmıştı. 

‘Galli Cadı’nın mistik gösterisi

Nicks’in okuduğu romanın kahramanı olan kadın, ruhunun “Rhiannon” tarafından ele geçirildiğine inanıyordu. Stevie Nicks hikayeden oldukça etkilenmiş ve kitabı bitirdikten sonra piyanoda “Rhiannon” adlı şarkısını bestelemişti.

Nicks, şarkıyı sevgilisi Lyndsey Buckingham ile çıkaracakları albüme koymayı düşünüyordu. Hatta Rhiannon hakkında birkaç şarkı daha yazmıştı, hikayeyi ve şarkıları bir filme konu olacak bir proje olarak planlamıştı. 

Tam bu sıralarda Fleetwood Mac grubu hem solistlerini hem de gitaristlerini kaybetmişti ve Mick Fleetwood, Lyndsey Buckingham’ı grubuna  gitarist olarak davet etti. Lyndsey’nin bu teklifi kabul etmek için sadece bir tek şartı vardı; o da sevgilisi ve partneri Stevie Nicks’in de onunla beraber gruba katılmasıydı. 

Buckhingam ve Nicks’in gruba katılması gruba daha fazla bir pop rock sound katmıştı ve 1975 yılında çıkardıkları “Fleetwood Mac” adlı albüm Amerika’da #1 oldu.  Bir sonraki albümleri “Rumours” 40 milyon kopya satacak ve 2020 yılında Rolling Stone dergisi tarafından tüm zamanların en iyi yedinci albümü seçilecekti.

“Rhiannon”, 1975 yılında “Fleetwood Mac” albümünde yayınlandı ve şarkının 1976 yılında single’ı çıkarıldı.

Nicks konserlerde şarkının Galli bir cadı hakkında olduğunu söylüyordu. Bu hikayenin etrafında dönen detaylar, Nicks’in ilk sahne performanslarını bir efsaneye dönüştürmüştü. Bazı rock eleştirmenleri, onun arkaik bir dille konuştuğuna ve konserlerde transa girdiğine tanık olduklarını anlatıyorlardı.

Konserlerde arka planda muazzam bir sarı ay görüntüsü  yer alıyor ve Nicks sahnede siyah şalı ile mistik bir eda ile dönerek şarkıyı seslendiriyordu.

“Rhiannon”,  Stevie Nicks’in yalnızca kendi deneyimlerinden yararlanarak değil, mistik ve dünyevi olmayan öyküleri kasıtlı olarak kendi dünyası ile harmanlayıp  özgün bir hikaye anlatan ve bunu pop rock müziği kalıpları içinde yapmayı başaran nadir sanatçılar arasına girmesini sağlamıştı.

2013 yılında Mojo dergisine verdiği bir röportajda Stevie Nicks, şarkıyı yazdıktan iki yıl sonra Rhiannon’un aslında bir cadı olmadığını ve gerçekte mitolojik bir tanrıça olduğunu öğrendiğini söylemişti:

Hikayem kesinlikle göksel bir varlık hakkında yazılmıştı, Rhiannon’un tam olarak kim olduğunu bilmiyordum ama onun bu dünyadan olmadığını biliyordum.”

 

Şarkı sözlerinde hem bir benzetme (‘’Karanlıktaki bir kedi gibi’’ ) hem de bir metafor (‘’Ve sonra o karanlıktır ‘’) vardır.

“She is like a cat in the dark
And  she is the darkness.”

Nicks ve Buckingham’ın Fleetwood Mac’a katılması ve 1976 yılında çıkardıkları  Rhiannon” single’ı şüphesiz Fleetwood Mac grubunun dönüm noktası oldu. Bu şarkının Nicks’in imajına da büyük bir katkısı olmuştu. Sanatçı, dökümlü şalları ve siyah kıyafetleri ile kendisi gibi giyinen bir hayran kitlesi de yaratmıştı.

Fleetwood Mac  Rhiannon” single’ının ardından “Rumours” ve “Tusk” albümlerini çıkardı ve 120 milyondan fazla albüm satan grup, tüm zamanların en çok albüm satan Rock gruplarından biri oldu.

 Kaynakça

  • Whatley J.,’Rhiannon, Stevie Nicks pens a witchcraft cracker for Fleetwood Mac.
  • Bergren J.’Long History with witchcraft, from ‘Rhiannon’ to AHS:Apocalypse’
  • Songfacts, Rhiannon
  •  Wikipedia, Stevie Nicks, Fleetwood Mac

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.