Hafta SonuKöşe YazılarıKültür-SanatManşetYazarlar

Fleetwood Mac’in ‘Songbird’ü sonsuzluğa uçtu.

0

Tarihin en önemli rock gruplarından biri Fleetwod Mac’ın başarısında çok önemli bir rolü olan ve birçok hit şarkısına imza atan Christine McVie,  geçtiğimiz çarşamba günü hayata veda etti.

60’lı yıllarda birçok grupta yer aldıktan sonra, yıldızı “Chicken Shack” te parlamıştı, ama 1970 yılında Mick Fleetwod tarafından gruba davet edilmesiyle hayatı tamamen değişecekti.

1969 yılında Melody Maker dergisi tarafından “Yılın kadın şarkıcısı” seçildiğinde  “zaten sadece iki rakibim vardı “diyecek kadar alçak gönüllü idi. Bu sadeliğini grubun müthiş bir çıkış yakaladığı yıllarda da korumuş ve grup arkadaşlarının bir pembe diziyi andıran aşırılık ve çılgınlıklarından bir adım uzakta durmayı başarmıştı.

30 dakikada eski aşka veda: Dün gitti, yarına bak

45 milyon kopya satan ve tüm zamanların en iyi albümlerinden biri sayılan  Rumours‘da grup arkadaşları Stevie Nicks ve Lindsey Buckingham çöken ilişkilerinin ardından birbirleriyle  iğneleyici şarkılarla atışırken, Christine McVie, boşandığı eşi ve grubun basçısı John McVie’ye “Don’t Stop” ile seslenmiş ve ayrılıklarına iyi yönünden bakmasını önererek, “Dün artık gitti, yarın hakkında düşünmeyi bırakma” demişti.

 

Albümün kaydı sırasında Stevie Nicks ile kaldığı odada, gecenin 3.30’unda sadece 30 dakikada kaleme aldığı imza şarkısı “Songbird” ile McVie, gerçek aşkta fedakarlığı anlatmıştı.

“Everywhere” ve “Little Lies” gibi hit şarkılara da imza atan McVie, 1998 yılında grup arkadaşlarıyla beraber Rock and Roll Hall of Fame’e davet edilmişti. Aynı yıl bir nevi yarı emeklilik hayatı için İngiltere’ye geri dönen McVie, 15 yıl sonra gruba tekrar katılmış ve  konserlere kaldığı yerden devam etmişti.

Stevie Nicks, McVie’nin hasta olduğunu ölümünden sadece birkaç gün önce öğrendi ve onu görmeye dahi gidemedi. Yakın arkadaşıyla Twitter’da Haim grubunun dokunaklı şarkısı “Hallelujah” ile vedalaştı.

Mick Fleetwood ise grubun şarkılarının ardındaki “Songbird”e övgü ve şükran dolu sözlerle veda edecekti: “Bugün sevgili ve tatlı arkadaşım Christine McVie’nin uçup gittiği gün..biz dünyada kalanlara, bu “ötücü kuşun” (Songbird)  sesini, nefesimizi tutarak dinleyerek,  bu kıymetli hayatta aşkın, ona dokunacak ve ulaşacak kadar yakınımızda olduğunu hatırlatarak veda etti.”   

Kaynakça

  • Songfacts, Songbird
  • Wikipedia, Rumours, Christine McVie
  • Petidis A., The Enigma of Christine McVie ,01.12.2022, The Guardian
  • Youngs I., Christine McVie: The songbird behind some of Fleetwood Mac’s greatest hits, 01.12.2022

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.