Hafta SonuKöşe YazılarıKültür-SanatManşetYazarlar

[Bir şarkının hikayesi] Candle In The Wind/ Elton John

0

30 Ağustos 1997’yi , 31 Ağustos’a bağlayan ilk dakikalarda ajanslara dramatik bir kazanın haberi düştü. Paris’te Ritz Hotel’den akşam yemeği sonrası, gece yarısına doğru ayrılan Lady Diana ve Mısırlı işadamı sevgilisi Emad “Dodi” Fayed ,büyük olasılıkla  Fayed’in özel mülküne gitmek üzere kapıda kendilerini bekleyen Mercedes’e bindiler. Peşlerindeki motosikletli paparazzilerden kurtulmak isteyen şoförleri Henri Paul, hız sınırı 50 km. olmasına karşın Pont de l’Alma tüneline 110 km. hızla girmişti. Polis raporlarına göre kanında yasal sınırın üstünde alkol çıkan Paul, aşırı hızla beraber direksiyon kontrolünü kaybederek otoyolun ortasındaki bir direğe çarptı. Çarpışmanın şiddeti ile Fayed ve Paul kaza yerinde hayatlarını kaybettiler. Lady Diana ise yaralı olarak kaldırıldığı hastanede sabaha karşı saat 04.53’te iç kanamadan hayata gözlerini yumdu. Şoför koltuğunun yanında oturan ve emniyet kemeri takılı olan Diana’nın İngiliz koruması Trevor Rees- Jones kazadan tek sağ kurtulandı.

Diana Spencer henüz 20 yaşında iken 750 milyon kişinin ekranlara kitlenerek izlediği destansı bir düğünle Prens Charles ile evlenerek Galler Prensesi olmuştu. Galler Prensesi olarak kraliçe adına kraliyet fonksiyonlarını yerine getiren Lady Di , AIDS hastalarının sosyal yaşamda karşı karşıya kaldıkları sorunlar ve toplumca kabul görmeleri yararına çalışmalarda bulunmuş ve kara mayınlarının yok edilmesi için Kızılhaç ile beraber çalışmıştı. Bu aktivist ve hayırsever kişiliği ile kısa zamanda popülaritesi artan Lady Di, uluslararası bir ikon olmuştu. William ve Harry adında iki çocuğu olan Diana, Prens Charles ile  1992’de ayrılmış ve çift uyumsuz evliliklerini 1996 yılında resmi olarak sonlandırmışlardı.

Windsor Kalesi‘ne yakın oturan ve İngiliz kültüründe büyüdüğü için kraliyete sıkı sıkıya bağlı olan Elton John, 1970’lerden beri aile ile yakın ilişkide idi. Fakat John’un kraliyet ailesi ile en anlamlı yakınlığı, Lady Diana ile dostluğu olmuştu. Elton John otobiyografisinde Diana ile bir partideki ilk karşılaşmalarını ve izlenimlerini şöyle anlatıyordu: “İnanılmaz bir sosyal rahatlıkla, herkesle konuşabilme ve kendini sıradan gösterebilme yeteneği ile kutsanmıştı.”

‘Işığın söndü ama efsanen hiç sönmeyecek’

Sonraları beraber çok vakit geçirecekler ve Elton John birçok kere Diana’nın erkekler üzerindeki etkisine şahit olacaktı. Buna da kitabında “Diana Etkisi” adını verecekti. Bir akşam yemeğinde Richard Gere ve Sylvester Stallone’un Diana ile vakit geçirmek için yarıştıklarına şahit olmuştu.

Elton John, tüm şarkılarının söz yazarı olan Bernie Taupin’den daha önce Marilyn Monroe için yazdığı “Candle In The Wind” adlı şarkının “Goodbye Norma Jean” olarak başlayan sözlerini Lady Di’ye uyarlamasını istedi. Son olarak Gianni Versace‘nin cenazesinde gördüğü sevgili dostuna bu sefer kendi cenazesinde veda edecekti: “Goodbye England’s Rose.” “Elveda İngiltere’nin Gülü”.

 

Lady Di’nin evliliği ne kadar görkemli olduysa cenazesi de o kadar hüzünlü olmuştu. Evliliğini 750 milyon kişi izlemişti, dünyamıza veda törenini ise 2.5 milyar kişi izledi. Elton John piyanosunun başında “Candle In the Wind”i söylerken sevenleri gözyaşlarına boğuldu.

Bana öyle geliyor ki hayatını
Rüzgardaki bir mum gibi yaşadın
Gün batımı ile yağmur içeri girdiğinde
Asla sönmeyen

Ve İngiltere’nin yeşil tepelerine
Her zaman düşecek ayak izlerin
Işığın çok önce söndü
Efsanen hiç sönmeyecek.

Lady Di gibi hayatının baharında hayata veda eden bir başka ikon, Norma Jean ya da sahne adıyla Marilyn Monroe için yazılan “Candle In The Wind”, bir kez daha yeni versiyonuyla tüm Dünya listelerinin ilk sırasına yerleşecekti. İngiltere’de 14 hafta liste başında kaldı. Beatles’ın ünlü prodüktörü George Martin tarafından çıkarılan single tüm dünyada 33 milyon kopya sattı ve tüm zamanların en çok satan single’ı olarak Guiness rekorlar kitabına geçti. Plağın bütün gelirleri Diana Vakfı’na aktarıldı. Vakıf, bugüne kadar plak gelirlerinden 38 Milyon Pound ve bağışlardan da 34 Milyon Pound gelir elde etti. 1998 yılında Kraliçe Elizabeth, Elton John’u şövalye yaptı. O artık “Sir Elton John” olmuştu.

Yakın dostuna tek veda

Sir Elton John’un en çok sevdiği müzisyenlerden olan yeni kuşağın genç ozanı Ed Sheeran, 10 Nisan 2018’de düzenlenen “Elton John ,I Am Still Standing -A Grammy Salute” adlı konserde şarkının ilk versiyonunu akustik gitarlar seslendirdi ve sanatçının çocukluğundan beri kendisine ilham kaynağı olduğunu söyleyerek onu onurlandırdı.

 

Elton John şarkının sözlerinde en ufak bir hata yapmak istemediği için hayatında ilk kez Lady Di’nin cenazesinde prompter kullanmıştı. Konserlerinde şarkıyı icra etmeye devam etse de Diana için adapte edilen versiyonu bir daha hiç söylemedi. 2007 yılında Lady Di’nin ölümünün 10.yılı anısına verilen konserde de söylemeyi reddetti. Çocukları istemediği sürece o versiyonu bir daha söylemeyeceğini ifade etti.

*

Kaynakça

  • Nicoloau E., The Details of Princess Diana’s Death—and the Royal Family’s Response, Mayıs 21, 2021
  • Smooth Radio, The Story Of “Candle In The Wind” by Elton John
  • Chow A., Elton John Reveals His Strangest and Sweetest Memories of Princess Diana and the Royal Family, Ekim 16 ,2019
  • Songfacts Candle In The Wind
  • Elton John got ‘stage fright’ singing at Princess Diana’s funeral in 1997, THE STRAITSTIMES 

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.