Hafta SonuKöşe YazılarıKültür-SanatManşetYazarlar

[Bir şarkının hikayesi] Perfect/ Ed Sheeran

0

Genç yaşına rağmen “Tüm zamanların en çok albüm satan müzisyenleri” listesindeki yerini alan Ed Sheeran (Edward Christopher Sheeran) henüz 11 yaşında iken şarkı yazmaya başlamıştı. Kendi albümlerini “19 “,”21”,”25” gibi yaşını gösteren rakamlarla isimlendiren meslektaşı Adele gibi, Sheeran da  albümlerini isimlendirirken ilginç bir yöntem seçmiş ve  matematikteki dört işlemin sembollerini kullanmıştı. 2011 yılında yayınlanan ve  + ( plus) adını verdiği ilk albümünde “The A Team” adındaki ilk hit şarkısı bulunuyordu.

Sanatçının X (multiply ) adını verdiği ikinci albümü 2015 yılında yayınlandı ve  albüm 2015 Brit Awards tarafından yılın en iyi albümü seçilirken, içindeki şarkılardan single olarak yayınlanan “Thinking Out Loud”, “Yılın Şarkısı” ve “En iyi Solo Perfomans” dallarında 2016 Grammy ödüllerine layık görüldü.

2015 yılında tur için New York’ta bulunduğu sırada ortak bir arkadaşlarının verdiği partide çocukluk arkadaşı Cherry Seaborn ile karşılaştılar. Kolej yıllarındaki arkadaşlıkları pek romantik değildi ve Ed Sheeran yıllar sonra bir söyleşide “O günlerde ilişkimiz olsaydı herhalde felaket olurdu” demişti. Seaborn’un üniversite okumak için Amerika’ya gitmesi ve  Sheeran’ın müzik kariyeri için Londra‘ya  taşınması ile ayrılan yolları, bu kez New York’ta bir kez daha kesişti.

Ed Sheeran ve Cherry Seaborn.

Tekrar karşılaşmalarından sonra ilk resmi buluşmalarından biri, Sheeran’ın yakın arkadaşı Taylor Swift’in evindeki geleneksel 4 Temmuz partisinde oldu. Mesajlaştıktan sonra ev sahibesinden izin alarak partiye Cherry’yi davet eden Sheeran, beraberliklerini bir anlamda çevresine de duyurmuş oluyordu.

Genç şarkıcı, 2017’de üçüncü albümü  ÷ (divide) için beste çalışmalarına başlamıştı ve o günlerden birinde, müzisyen arkadaşı James Blunt’un İbiza’daki evinde bir partiye davet edilmişti. Partide “house music” çalıyordu ve bu müziği hiç sevmiyordu. Davetlilerin şaşkın bakışları arasında, sabahın 6’sında rap şarkıcısı Future’ın “March Madness” adlı şarkısını çalmaya ve çimlerin üstünde çıplak ayakla dans etmeye başladılar. Yaşadıkları o özel anlar, yeni şarkısına ilham kaynağı olacak ve “Barfoot on the grass, dancing to our favorite song” sözleriyle nakarattaki yerini alacaktı.

Cherry için daha güzeli…

Sheeran aklındaki müziği notalara dökmek için hemen bir günlüğüne stüdyo kiralamıştı. Kariyerinin en iyi aşk şarkısını yazmak istiyordu. “Thinking Out Loud” dan daha iyi bir şarkı yazmalıydı çünkü 50 yıl sonra kendisini hatırladıklarında, sadece bu şarkı ile anılmak istemiyordu. Hem o şarkıyı bir önceki sevgilisi Athina Andrelos için yazmıştı ve Cherry için yazdığı şarkı bundan iyi olmalıydı.

 

Sanatçı, şarkıyı aynı gün bitirdi ve kaydettikten sonra o günlerde hala New York’ta olan Cherry Seaborn’a  gönderdi. Dinlediğinde yüzündeki ifadeyi görememişti ama herhalde beğenmiştir diye düşünmüştü.

Şarkının  videosunun senaryosunu da Ed Sheeran yazmış ve aktris Zoey Deutch ile baş rolü paylaşmıştı. Arkadaşlarıyla gittikleri kayak gezisinde karaoke yapan, sonrasında bir dağ evinde baş başa kalıp pizza yiyen ve karlarda dans ederek romantik anlar yaşayan bir çifti canlandırmışlardı.

“Perfect” , “Shape of You” ve “Castle on The Hill” ile beraber, ÷ (divide) albümünde yayınlandı. Albüm, 2017’de İngiltere’de yılın en çok satan albümü olurken, Amerika, Avustralya ve İngiltere’de liste başı, videodaki kar görüntüleri sayesinde de İngiltere’de “Yılın Christmas şarkısı” oldu.

Ed Sheeran “Perfect”’in, ilk hiti “Thinking Out Loud”un önüne geçmesi için elinden geleni  yapmıştı. Ardı ardına iki ünlü şarkıcı Beyoncé ve Andrea Bocelli ile yaptığı düetler aralık ayında listeleri  tekrar ziyaret etti.

Beyoncé ile yaptığı “Perfect Duet”, Eylül 2017’de kaydedilmişti ve stüdyoda ikilinin dışında sadece ses mühendisi vardı. Dört saat süren çalışma sonucunda kayıt tek seferde alınmıştı. Beyoncé , 2008’deki hiti “Single Ladies”den sonra “Perfect Duet” ile bir kez daha Amerika’da liste başı oldu.

 

Ed Sheeran ve  Cherry Seaborn  çifti gene Taylor Swift’in bir partisinde ilişkilerinin birinci yıldönümlerini  kutladı ve 2018 yılında 40 kişinin katıldığı sade bir törenle evlendiler. 2020’de doğan ilk kızlarının adını Lyra Antarctica koydular. Ed Sheeran, karısının  tanıdığı tek Cherry olduğunu ve kızlarının da isminin tek ve benzersiz olması için 2019’da ziyaret edip hayran kaldıkları Antarctica’nın ismini verdiklerini söylemişti.

Kaynakça

  • Eames T., The Story of ‘Perfect’ by Ed Sheeran, 31.08.2022,
  • Booth J., Who Is Ed Sheeran’s Wife? All About Cherry Seaborn, 20 May 2022
  • Songfacts, Perfect
  • Wikipedia, Ed Sheeran, Perfect.

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.