Hafta SonuKöşe YazılarıKültür-SanatManşetYazarlar

[Bir şarkının hikayesi] Beggin’/ Four Seasons *

0

1975 yılında Semiha Yankı’nın seslendirdiği “Seninle Bir Dakika” ile başlamıştı Türkiye’nin Eurovision macerası. Bülent Özveren’in sunduğu Türkiye elemelerinde Cici Kızlar’ın “Delisin” adlı şarkısı ile birinciliği paylaşan Semiha Yankı, kurada daha şanslı olunca Stockholm biletini almıştı. Timur Selçuk’un yönettiği orkestra ile yarışan “Seninle Bir Dakika” sadece 3 puan alarak sonuncu olmuş olsa da, halen Türkiye’nin en iyi Eurovision parçalarından biri olarak kabul edilir.

33 kere katıldığımız yarışmada bir birinciliğimizin olduğu ve iki kere de ilk üçe girmeyi başardığımız düşünüldüğünde, Türkiye’nin Eurovision yarışmalarında başarısız olduğu yaygın kanısı tartışılabilir. 2010’da ikincilik alan maNga ve 1997’de üçüncülük alan Şebnem Paker& Grup Etnik dışında Türkiye üç kere de Athena, Kenan Doğulu ve Hadise ile dördüncülük aldı. Eurovision’daki ön eleme ve oylama sistemi sürekli bir tartışma konusu olmuştu ve tam bu nedenle TRT, 2013 yılında yarışmadan çekildi.

2003 yılında Sertab Erener birincilik aldığında puanlar tele oylama ile halk tarafından veriliyordu. Hem sıcak hem de matematiksel olarak doğru formatta bir şarkı ile yarışmaya katılan Sertab Erener, “Everyway That I Can” ile 4 ülkenin halk jürisinden tam puan almayı başarmıştı. 2005 yılında Eurovision’un 50.yılı şerefine European Broadcasting Union‘ın (EBU) düzenlediği programda o tarihe kadar en iyi Eurovision şarkıları içinde “Everyway That I Can”’in dokuzuncuseçildiği düşünüldüğünde şarkının başarısının bir kez daha tescil edildiğini söyleyebiliriz.

Niyet başka, akıbet bambaşka

Eurovision yarışmasını kazanan şarkıların en azından yarışmayı izleyen birkaç ay boyunca radyolarda çalınması olağandı. Hele şarkı ABBA’nın “Waterloo”su ya da Johnny Logan’ın “What’s Another Year”’ı gibi hit bir şarkı olunca radyolarda aylarca çalınırdı. Bu yıl ise alışılmadık bir şey oldu. Mart ayında “Zitti e Buoni” adlı şarkılarıyla San Remo Müzik Festivali’ni kazanarak Eurovision’da İtalya’yı temsil etme hakkını kazanan Rock grubu Maneskin, yarışmada aynı şarkı ile Fransa ve İsviçre’yi geride bırakarak İtalya’ya üçüncü Eurovision birinciliğini kazandırdı.

Şarkı kısa bir süre sonra Spotify’da bir günde en çok çalınan İtalyan şarkısı oldu. Buraya kadar her şey normal gibi gözüküyordu. Eurovision, şarkıyı TikTok’ta da paylaştı ve sonra bilinmeyen bir nedenle Maneskin’e 2017’de İtalya X Factor yarışmasında ikincilik getiren “Beggin’ yorumu”, Eurovision şarkısını geri plana iterek Spotify’da günde 7 milyon dinlenme ile 1 numaraya yükseldi.

 

Bazı eleştirmenlerin acımasızca yerden yere vurdukları Maneskin’in ve grubun “Beggin’” yorumunun değerlendirmesini dinleyicilere bırakıp şarkının geçmişine odaklanırsak 1967 yılına hatta daha öncesine gitmemiz gerekiyor.

Henüz 15 yaşında iken ilk grubunu kuran New York’lu genç müzisyen Bob Gaudio, sonradan ünlü bir aktör olacak olan arkadaşı Joe Pesci tarafından Four Lovers grubunun solisti Frankie Valli’ye tavsiye edilir. Kendinden 10 yaş kadar büyük olan Frankie Valli onu denedikten sonra gruba alır ve kısa bir süre sonra da grup adını Four Seasons olarak değiştirir.

54 yıl sonra rövanş

Bob Gaudio, 1965 yılına kadar grup için birçok beste yapar ve sonrasında da Frankie Valli için de solo şarkılar yazmaya başlar. Gaudio, 1967 yılında Frankie Valli’nin soul müziğe olan tutkusu paralelinde Angels grubundan Peggy Santiglia’nın sözlerini yazdığı “Beggin”adlı şarkıyı besteler. Şarkı Şubat ayında Four Seasons’ın single’ı olarak yayınlanır ve Bilboard’da 16’ıncı sıraya kadar tırmanır.

 

Hemen iki ay sonrasında Frankie Valli, gene Gaudio’nun bestesi olan “Can’t Take My Eyes Of You” adlı şarkısını solo olarak yayınlar. Şarkı Bilboard’da ikinci sıraya kadar yükselir ama bu zamanlama hatası “Beggin’”’in gölgede kalmasına neden olur.

Soul’un biraz da rock ile füzyonu türünde yazılmış Four Season’ın “Beggin’”i, 40 sene sonra 2008 yılında Norveçli bir Hip-Hop/Rap ikilisi Madcon tarafından  bambaşka bir şekilde yorumlanır. Norveç’te 12 hafta liste başı olan şarkı Fransa, Hollanda ve Belçika’da da birinci sıraya, İngiltere’de ise beşinci sıraya kadar yükselir.

 

Maneskin’in yorumuna geri dönersek, 1967 yılında bestecisi Bob Gaudio’nun bir başka şarkısı tarafından gölgelenen “Beggin”’, 54 yıl sonra bu kez bir Eurovision birincisinin kendi yarışma şarkısını gölgede bırakarak bir nevi rövanşı almış oldu.

Maneskin’in günümüz gençliğini yakalayan pop rock yorumunun ve deri kıyafetleriyle sıra dışı tarz ve enerjilerinin hakkını teslim etsek de bu başarıdaki aslan payını Gaudio’nun bestesine vermemiz gerekir.

(*) Single : Şubat 1967

Kaynakça

  • Songfacts, Beggin’
  • Deville C, How Italian Rockers Måneskin’s Terrible Four Seasons Cover From 2017 Took Over Spotify, Stereogum,12.07.2021
  • Vikipedi, Eurovision Şarkı Yarışmasında Türkiye
  • Wikipedia, Bob Gaudio, Beggin’

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.