Hayvan Haklarıİklim KriziManşet

Bill Gates’ten yeni ‘gaz’ projesi: İnekler yosunla beslenecek, daha az metan salacak

0

Milyarder iş insanı Bill Gates ineklerin daha az gaz çıkarmalarını sağlamak için deniz yosunu bazlı bir yem geliştiren Avustralyalı Rumin8 şirketine yatırım yapacağını duyurdu.

 Metan güçlü bir sera gazı. Atmosferdeki varlığı, karbondioksite göre daha kısa ömürlü olmakla birlikte, 20 yıl gibi kısa bir sürede 84 kat daha fazla küresel ısınma potansiyeline sahip olduğu belirtiliyor. Küresel metan emisyonlarının yaklaşık üçte biri ise çiftlik hayvanlarından; bunun çoğu da besi ve süt ineklerinden geliyor.

İneklerin midelerindeki bakteriler, hayvanlar yiyecekleri sindirirken metan üretiyor, ancak yemlerine deniz yosunu eklendiğinde, salınan gaz miktarının önemli ölçüde azaldığı öne sürülüyor. Şirketin 2021’de yaptırdığı bir araştırma hayvanlara birkaç ay boyunca az miktarda deniz yosunu vermenin metan emisyonlarını yüzde 80’den fazla azalttığını buldu .

Rumin8 ise kırmızı deniz yosununda (Asparagopsis) bulunan biyoaktif bileşenden yem için bir katkı maddesi üretiyor. Şirket, laboratuvar denemelerinde, katkı maddesinin metan emisyonlarını yüzde 95’e kadar azaltabileceğini gösterdiğini de öne sürdü.

Yıl sonuna kadar yem üretimi başlayabilir

Metan azaltıcı yem katkı maddeleri gibi çözümlere yöneltilen eleştirilerden biri, dikkatleri hayvanları ve yemleri için ekin yetiştirmek için gereken devasa miktardaki arazi de dahil olmak üzere, besi hayvanlarıyla ilgili iklim sorununun temel nedenlerini ele almaktan uzaklaştırmaları.

İki yıl önceki COP26 Zirvesi‘nde ABD ve AB, besi hayvancılığıyla ortaya çıkan metan salımının azaltılması için bir inisiyatif başlatmıştı. Salımı 2030’a kadar yüzde 30 azaltmayı öngören taahhüde 80’den fazla ülke katılıyor.

Metan emisyonu azaltma taahhüdünde yeni adım: AB, ABD ve 11 ülke gaz yakmayı 2030’a kadar sonlandıracak
Bilim uyarıyor: Yalnızca karbondioksiti değil, metan emisyonunu da kesmeliyiz
IPCC raporu: Metan salımını azaltmak iklim krizine karşı mücadelede önemli fırsatlar sunuyor
2021’de atmosferdeki metan gazı yoğunluğu tarihin en yüksek seviyesinde: Karbondioksit seviyelerinde de büyük sıçrama var
Rapor: Dünyada kömür madenlerinin çıkardığı metan gazı, ABD’deki madenlerin çıkardığı karbondioksite rakip

Hayvancılığa odaklanmak çözüm mü?

Araştırmalar 2013-2018’deki metan gazı salımının önceki 5 yıla göre yüzde 50 arttığını gösteriyor. Ancak metan salımı sadece endüstriyel hayvancılıktan kaynaklanmıyor. En büyük sorumlu ise fosil yakıtlar. 2019’da ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nden (NOAA) araştırmacılar ise metan salımının miktarının artışında tropik bölgelere işaret etmişti.

Gazın kaynağından emin olmadıklarını belirten araştırmacılar, artışın tropik sulak alanlardaki mikrobiyal değişimden kaynaklandığına inandıklarını açıklamıştı. Buna göre sıcaklık artışı, daha çok metanın salınmasına neden olabilir.

Bazı ülkeler ise çiftlik hayvanlarından kaynaklanan metan emisyonlarını azaltmak için mevzuat arayışı içinde. Geçen ekim ayında, hayvancılığın büyük bir endüstri olduğu ve sera gazı emisyonlarının yaklaşık yarısının çiftliklerden geldiği Yeni Zelanda’da hükümet çiftçileri emisyonlarını azaltmaya teşvik etmek için metan vergisi almayı planladığını duyurmuş; bu da çiftçilerin büyük tepkisine yol açmıştı.

Yeni Zelanda’da çiflik hayvanlarının çıkardığı gazdan vergi hazırlığı
Yeni Zelanda’da ‘gaz çıkarma’ vergisine protesto ve destek eylemleri

Ülkede Silikon Vadisi’ne atıfla kurulan Gumboot Vadisi’nde de yüzlerce bilim insanı teknoloji şirketleriyle işbirliği içinde çalışarak soruna çözüm arıyor. Denenen yöntemler arasında Rumon8’in yaptığı gibi hayvanları deniz yosunuyla beslemek, ‘Kowbucha’ içeceği vermek, inekler gaz çıkarırken metan gazını oksitleyen bir koşum giydirmek, hayvanları daha az gaz çıkarmaları için aşılamak da bulunuyor. 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.