Dünyaİklim KriziManşet

Rapor: Dünyada kömür madenlerinin çıkardığı metan gazı, ABD’deki madenlerin çıkardığı karbondioksite rakip

0

Küresel Enerji Takipçisi (Global Energy Monitör) tarafından bugün  “Kömür Madeni Kaynaklı Metan Gazı” isimli bir rapor açıklandı.

Rapora göre, dünya çapında planlanan kömür madenlerinin ortaya çıkardığı metan gazı, Amerika Birleşik Devletleri‘ndeki (ABD) tüm kömür madenlerinin sebep olduğu karbondioksite rakip olabilir.

Türünün ilk örneği kabul edilen analizde, metan emisyonları azaltılmadıkça, planan bu madenlerden kaynaklanan metan emisyonları, yıllık yüzde 30’luk bir artışla 13,5 milyon ton (Mt) olacak.

Türkiye, en kirletici madenlere sahip beş ülkeden biri

Karbondioksitten sonra küresel ısınmaya en çok metan gazı sebep oluyor. Ancak, uzmanlar metan gazının karbondioksite göre daha kısa ömürlü olmasına rağmen, çok daha güçlü bir ısınma potansiyeline sahip olduğunu kaydetti.

Raporda listelenen kömür madenleri arasında Zonguldak İnağzı-Bağlık Kömür Madeni de bulunuyor. Kömür madeni, önlem alınmadığı takdirde dünyada en çok metan gazı emisyonuna sebebiyet verecek üçüncü maden olacak.

En kirletici madenlere sahip beş ülke Türkiye, Çin, ABD, Polonya ve Özbekistan.

Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye, Polonya ve Özbekistan’da önerilen kömür madenleri, sera gazı emisyonlarının yüzde 40-50’sini metan formunda salabilir.

‘İklim krizi için sera gazı azaltımına odaklanılmalı’

İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Çevre Mühendisi Baran Bozoğlu, raporla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

Raporda da açıkça görüldüğü üzere, kömürlü termik santrallerin, tek başına kendileri değil, aynı zamanda hammaddesi olan kömürün çıkartılmasıyla da iklim krizine çok büyük etkisi var. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) 2014 raporuna göre metan gazı, CO2’den 28 kat daha fazla sera gazı etkisi yapıyor ve iklim krizi bağlamında daha olumsuz bir etkiye sahip. Kömür madenciliğinde ise yoğun bir şekilde metan gazı çıkışı var. Dünyanın artık iklim krizi meselesinden kurtulabilmek için sera gazı azaltımına odaklanması gerekiyor. Bu hedefe ilerlerken termik santrallerden vazgeçmek, yenilenebilir temiz enerji kaynaklarına ve öncelikle de enerji verimliliğine odaklanmak gerekiyor. Bunu yaptığımız takdirde kömür tüketimimiz azalacak ve metan gazının azaltılması da mümkün olacaktır.”

 

‘Rapor, malumun ilanı’

Baran Bozoğlu, Türkiye’deki bazı kömür madenlerinden yüksek oranda metan gazı çıkıyor olmasına dikkat çekerek, artık fosil yakıtlardan çıkılması gerektiğini kaydetti:

Türkiye’deki bazı kömür madenlerinin yüksek oranda metan gazı çıkartıyor olması özellikle not edilmesi gereken bir konu. Zonguldak başta olmak üzere, Türkiye’de, fosil yakıtlara dayalı ekonomiyi adil bir şekilde dönüştürecek bir planlamaya ihtiyacımız var. Rapor artık bu sürece girmememizin kaçınılmaz olduğunu gösteriyor.

Artık kanunlarımızı, mevzuatımızı ve bütün idari yapılanmalarımızı fosil yakıtlardan çıkmaya, sağlıklı ve temiz bir çevrede yaşamaya ve iklim krizine karşı mücadele etmeye odaklamamız lazım. Rapor aslında bizim için malumun ilanı; uzun yıllardır ifade ettiğimiz bir problemin sayısal verilerle teyit edildiğini görüyoruz.”

‘Çok büyük bir sera gazı kaynağı kontrolsüz kalacaktır’

Küresel Enerji Takipçisi’nde araştırma analisti ve çalışmanın da yazarı olan Ryan Driskell Tate, yeni kömür madenlerinin planlandığı gibi gitmesi durumunda, çok büyük bir sera gazı kaynağının kontrolsüz kalacağına değindi:

Kömür madeni metanı, önemli bir iklim etkisi oluşturduğuna dair net kanıtlar olmasına rağmen yıllardır incelenmedi. Yeni kömür madenleri, hafifletme önlemleri olmadan planlandığı gibi ilerlerse, çok büyük bir sera gazı kaynağı kontrolsüz kalacaktır.”

Planlanan kömür madenlerinden en yüksek miktarda metan emisyonuna (CO2e20) sahip ülkeler ise Çin (572 Mt), Avustralya (233 Mt), Rusya (125 Mt), Hindistan (45 Mt), Güney Afrika (34 Mt), ABD (28 Mt) ve Kanada (17 Mt).

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.