COP28Manşet

[COP28] Zirveye katılan her dört milyarderden birinin serveti çevreyi kirletici endüstrilerden…

0
Fotoğraf: Kamran Jebreili/AP

Oxfam‘ın yaptığı analize göre Dubai‘deki İklim Zirvesi COP28’de delege olarak kayıtlı milyarderlerin en az dörtte biri, servetlerini petrokimya, madencilik ve sığır eti üretimi gibi çevreyi son derece kirleten sektörlerden elde etti.

Birleşmiş Milletler (BM) zirvesine kayıtlı olan söz konusu 34 milyarderin dünya çapındaki iklim kriziyle mücadele çabalarına olan etkisi ciddi bir endişe kaynağı. Bu 34 kişinin toplam serveti yaklaşık 495.5 milyar dolar civarında.

Örneğin, Rus oligark Andrey Melnichenko’nun vakfı, resmi COP28 web sitesinde ‘iklim destekçisi’ olarak listelenmesine rağmen, şirketlerinin son 15 yılda kömür ve gübre üretimine 23 milyar dolar yatırım yaptığı bildiriliyor. Vladimir Putin’in yakın müttefiki ve Rusya‘nın iklim politikası ve karbon düzenlemesi komitesinin başkanı olarak Melnichenko, Rusya’nın karbon ekonomisini değiştirmek için güçlü bir konumda.

Melnichenko, ülkenin ikinci büyük petrol ve gaz üreticisi Lukoil’in %30 hissesine sahip olan ve COP28’de yer alan bir diğer Rus delege Vagit Alekperov gibi ABD ve AB‘nin yaptırımlarıyla karşı karşıya kaldı. Finans şirketi aracılığıyla Rus oligarkların yaptırımlardan kaçmasına yardımcı olmakla suçlanan Kazak milyarder delege Timur Turlov ise çevresel ve sosyal yönetişim konulu bir panelde konuştu.

Fotoğraf: Christopher Pike/ COP28

Milyarderlerden dördünün parti rozetleri mevcut, bu da onların mavi bölgedeki müzakerelere girebilecekleri anlamına geliyor, diğer 11 milyarderin ise Birleşik Arap Emirlikleri tarafından davet edildikleri için ev sahibi ülke rozetleri bulunuyor.

İklim değişikliğine en çok sebep olan süper zenginler, bunun sonuçlarından muzdarip olan toplumların seslerini bastırmak için seferber oluyorlar.”

Bu kişiler arasında Nijeryalı çimento ve petrol kralı Aliko Dangote, COP28 başkanlığının uluslararası danışma panelinin bir üyesi olan Hintli petrol ve gaz holdinginin başkanı Mukesh Ambani ve nükleer şirketi bu hafta BAE ile bir anlaşma yapan ABD’li Microsoft‘un kurucusu Bill Gates de yer alıyor.

İş dünyasının ve paranın herhangi bir iklim çözümünün parçası olması gerektiği yaygın olarak kabul görse de, milyarderlerin ve şirketlerin Cop toplantılarında orantısız bir şekilde etkili bir rol üstlenmesi kaygı verici.

COP28 milyarderlerinin analizini derleyen Oxfam’dan Alex Maitland, “COP’taki milyarderlerin sayısı şok edici ve perde arkasındaki etkilerinin bir başka kanıtı. İklim değişikliğine en çok sebep olan süper zenginler, bunun sonuçlarından muzdarip olan toplumların seslerini bastırmak için seferber oluyorlar” sözleriyle aktarıyor.

Fotoğraf: Kamran Jebreili/AP

Zirvelerde samimi ilişkiler kurma ve ağ oluşturma birçok şekilde gerçekleşebiliyor. Bazı milyarderler, Birleşik Arap Emirlikleri’nden emlak patronu Hussain Sajwani gibi, karşılaştığı kişilerle çekilmiş fotoğraflarını sosyal medyada paylaşarak bu etkileşimleri çok açık bir şekilde sergiliyor. Diğerleri ise etkinliklerde konuşuyor.

Tahmini serveti 15 milyar dolar olan Bridgewater hedge fonunun kurucusu Ray Dalio, iklim çözümlerinin karlı olması gerektiğini ve dünyanın yeterince parasının olmadığını söyledi.

En az bir milyarder delege ise halihazırda ev sahibi ülke ile iş ilişkisi içinde: Mısırlı gübre, çimento ve spor yatırımcısı Nassef Sawiris’in şirketi OCI, COP28 başkanı Sultan Al Jaber tarafından yönetilen petrol şirketi Adnoc ile ‘mavi amonyak’ geliştirmeye yardımcı oluyor.

İngiltere, Cop28’e milyarder olmasa da iki süper zengin temsilciyle katıldı: 810 milyon dolar değerindeki servetiyle İngiltere’nin gelmiş geçmiş en zengin başbakanı olduğu söylenen Rishi Sunak ve yaklaşık 500 milyon dolar değerinde olduğu tahmin edilen Kral Charles III.

Milyarderlerin ve şirketlerinin gezegen için değil kısa vadeli ticari çıkarlarına uygun politikalar için lobi yapmak üzere COP28’e akın ettiğini belirten Maitland, iklim müzakerelerinin açgözlülük tarafından batırılamayacak kadar önemli olduğunu dile getirdi.

Diğer pek çok milyarder şahsen katılmasa da şirketlerinin COP’ta kendi çıkarlarını desteklemek üzere bir yönetici ve lobici ordusu var. Geçtiğimiz hafta, izleme grupları petrol ve gaz şirketlerinin COP28’e 2,456, karbon yakalama ve depolama endüstrisinin en az 475, et, süt ve tarım sektörünün ise 340 katılımcı gönderdiğini ortaya çıkardı ki bu rakam geçen yılki BM zirvesine kıyasla iki kattan fazla.

 

More in COP28

You may also like

Comments

Comments are closed.