Beyaz Saray: Alaska’daki dev ‘karbon bombası’ projesine onay verilmedi

Seçim kampanyalarında artık ABD'de sondaj projeleri yapılmayacağı sözünü veren Biden yönetimi, Alaska eyaletinde yapılması öngörülen dev bir petrol ve doğalgaz projesine onay verilmesine yönelik haberleri yalanladı.

Joe Biden yönetimi, Alaska‘nın kuzeyinde bozulmamış bir vahşi doğaya zarar verecek ve Beyaz Saray‘ın iklim kriziyle mücadele taahhütlerini bozacak olan önemli bir petrol sondaj projesine izin verdiği yönündeki haberleri yalanladı.

Cuma günü geç saatlerde, kıdemli Biden danışmanlarının projeyi imzaladığı ve resmi onayın önümüzdeki hafta İçişleri Bakanlığı tarafından kamuoyuna duyurulacağı anonim kaynaklara dayandırılarak basına yansımıştı.

Haberin doğru olması durumunda, Alaska’nın kuzeyinde sondaj yapılmasına izin verme kararının, Biden’ın siyasi kariyerinin sembolik olarak en önemli iklim kararlarından biri olacağı ve yönetimini iklim konusunda duyarlılık gösteren Demokrat partinin sol kanadıyla çatışmaya sebep olacağı öngörülüyor.

Kararın onaylandığına dair haberlerin medyada yer bulmasının ardından Beyaz Saray basın sekreteri Karine Jean-Pierre, proje hakkında “henüz nihai bir karara ulaşılmadığını” ve “nihai bir karar verildiğini söyleyenlerin yanıldığını” söyledi.

Alaska
Fotoğraf: Reuters

Onay verilmesi ‘sorumsuzca’ olur

Cuma gününün daha erken saatlerinde eski başkan yardımcısı Al Gore, projeye izin vermenin “pervasızlık ölçüsünde sorumsuzca” olacağını ifade etmişti:

Üreteceği kirlilik, yalnızca Alaska Yerlilerini ve diğer yerel toplulukları riske atmakla kalmayacak; aynı zamanda net sıfır bir geleceğe ulaşmak için ihtiyaç duyduğumuz azimle de çelişiyor.

Alaska senatörü Lisa Murkowski ise aynı gün kararın “eli kulağında” olduğunu belirtmişti. Cumhuriyetçi senatör daha önce projenin büyüklüğünü “ufak” olarak nitelendirmiş ve çevreye zarar vermemek için “titizlikle planlandığını” söylemişti.

Biden, kampanyası sırasında “federal topraklarda artık sondaj yapılmayacağına” söz vermesinin ardından, milletvekilleri ve mahkemelerin yoğun baskısı ve başkan olarak ilk dönemini takip eden yüksek enerji fiyatları nedeniyle yoğun bir baskı altına girmişti.

‣ Biden, Alaska’da petrol ve gaz çalışmalarını askıya aldı

Alaska

‘Karbon bombası’

Çevre ve iklim aktivistleri tarafından “karbon bombası” olarak nitelendirilen yaklaşık 8 milyar dolar değerindeki proje, iklim ve vahşi yaşam üzerindeki etkileri nedeniyle çevre ve iklim aktivistleri tarafından eleştirilmiş ve durdurulması için başlatılan kampanya kapsamında 3 milyonu aşkın imza toplanmıştı.

AlaskaSeçim kampanyasında iklim kriziyle mücadele ve daha temiz enerji kaynaklarına geçiş konularına geniş yer veren Biden, adaylığı sırasında yaptığı bir konuşmada “Artık federal topraklarımızda sondaj yapılmayacak. Nokta, nokta, nokta” ifadelerine yer vermişti.

Sondajın onaylanması ihtimaline karşı birçok çevreci grup, sosyal medyada itirazlarını dile getirmiş, “#StopWillow” hashtagi ile paylaşımlarda bulunmuştu.

‣ Biden işe başladı: ABD Paris’e döndü, Arktik’te petrol ve doğalgaz aramaya fren

‘Dönüşü olmayan sonuçlar doğurur’

8 Mart’ta Alaska’dan gelen bir Kızılderili grubu, Beyaz Saray önünde basın açıklaması yaparak petrol arama izninin iklim değişikliğiyle ilgili dönüşü olmayan sonuçlar doğuracağını kaydetmişti.

Arktik’te doğalgaz ve petrol için bir derin sondaj projesini onaylayan kararın, bölgede yaşayan Yerli halkların yaşam alanını ve geçim kaynaklarını tehlikeye atmasının yanı sıra kutup ayıları, kutup balinaları, ren geyikleri ve kurtların habitatlarına da zarar vereceği öngörülüyor.

Öte yandan projenin 76’dan fazla kömür santrali ile yılda 287 milyon ton karbondioksit eşdeğeri emisyona yol açacağı düşünülüyor. Bu, Türkiye‘nin 2021 yılında yaptığı emisyonlarının yaklaşık olarak dörtte üçü kadar sera gazı salımı anlamına geliyor.

Alaska

‘Bunlar bizi doğru yöne taşıyan projeler değil’

Biden, ABD ekonomisini karbondan arındırma ile ABD’nin iklim değişikliği konusundaki liderliğini yeniden sağlama ve aynı zamanda fiyatları düşük tutmak için yerel yakıt tedarikini artırma hedeflerini dengede tutmaya çalışırken, tüm dünya devletlerini fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandırmaya çağıran Birleşmiş Milletler, projeye eleştiri getirdi.

BM Genel Sekreteri Sözcüsü Stephane Dujarric, “Bunlar bizi doğru yöne taşıyan projeler değil” açıklamasında bulundu.

ABD’nin İçişleri Bakanlığı, geçen ay Willow’un sera gazı etkilerinden endişe duyduğunu belirtmiş, ardından projenin üç sondaj sahasına onay vermişti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Brezilya Amazon’unda ağustos yangınları 14 yılın en yüksek seviyesine çıktı

Uydular ağustos ayında Brezilya Amazonu'nda 38 bin 266 yangın noktası tespit etti. Yangınlar, bir önceki yıla göre iki kattan fazla arttı.

İzmir’de yanan ormanlar imara açıldı, Belediye dava açıyor

İzmir'de 15 Ağustos'ta başlayıp günlerce süren orman yangını nedeniyle Bayraklı ilçesinde zarar gören 375 hektarlık alan, Cumhurbaşkanı kararıyla 'orman sınırları dışına çıkarılarak imara açıldı.

Fernas işçilerinin eylemi sürüyor: Kölelik düzenine karşı bir uyarı!

Fernas Madencilik'te sendikaya üye oldukları için işten atılan işçilerin eylemiyle birlikte, madendeki iş güvenliği ve işçi sağlığı konusundaki ihmallere ilişkin videolar gelmeye devam ediyor. Maden işçileri, aileleriyle birlikte eylemlerini sürdürüyor. Bağımsız Maden-İş'ten yapılan açıklama ise Fernas Madencilik’in sahibi AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’na bir uyarı niteliğinde: 'Siz mecliste kanun yapıp, kendi şirketinizde kölelik düzeniniz uğruna Anayasayı ve kanunları çiğneyemezsiniz.'

HRW’den Çevre Bakanlığı’na çağrı: Afşin-Elbistan santralinin genişletilmesine onay vermeyin

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Afşin-Elbistan A Kömürlü Termik Santrali'ne iki ek ünite kurulmasına ilişkin çevresel etki değerlendirmesi raporuna onay vermemesi için çağrıda bulundu. 

Binler, Yenikapı’da buluştu: Katliam Yasası’nı geri çekin!

Sokakta yaşayan hayvanların toplatılması ve öldürülmesinin önünü açan Hayvanları Koruma Yasası'nda yapılan değişiklik, Yenikapı Miting Alanı'nda toplanan binlerce kişi tarafından protesto edildi.

EN ÇOK OKUNANLAR