Dünyaİklim KriziManşet

Biden işe başladı: ABD Paris’e döndü, Arktik’te petrol ve doğalgaz aramaya fren

0

Dün gerçekleşen yemin töreninden sonra resmi olarak görevine başlayan Amerika Birleşik Devletleri‘nin (ABD) 46’ncı Başkanı Joe Biden, ilk resmi icraat olarak bir dizi kararname yayınladı.

Yeminini ettikten saatler sonra yayınladığı 17 kararname arasında en önemlileri, Biden’ın önemli seçim vaatlerinden biri olan Paris İklim Anlaşması‘na yeniden dönüşü. İmzalanan kararnameye göre, ülkenin anlaşmaya resmen geri dönmesi 30 günü bulacak.  

Biden, ayrıca Kuzey Kutbu Doğal Yaşamı Koruma Alanı’nda petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri için verilen iznin geçici olarak durdurulması kararını da imzaladı. Bu imzayla birlikte, Trump yönetimi tarafından Keystone XL şirketine verilen izin de iptal edilmiş oldu.

Biden Twitter’da açılan yeni resmi hesabından ülkesinin Paris’e dönüşünü duyurdu:  

ABD’li ünlü oyuncu Jane Fonda, Twitter hesabından yeni başkanın kararlarını “Oluyor!” diyerek kutladı. Fonda twitinde, “Oluyor! Başkanlık emri ile Keystone XL yok, Arktik Sığınağında sondaj yok ve Paris İklim Anlaşması’na geri döndük! Ve hala Birinci Gün !!!”ifadelerini kullandı. 

Bunların yanında askıya alınan araç yakıt tüketim ve emisyon standartları da yeniden yürürlüğe konulacak.

Biden’ın Paris İklim Anlaşması’na dönme kararının ardından Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, yaptığı yazılı açıklamada, ABD’nin iklim değişikliğiyle mücadelede 2050 yılına kadar sıfır karbon salımı hedefine ulaşılmasındaki küresel çabalarını hızlandırmasını “dört gözle beklediğini” söyledi. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson da iklim kriziyle mücadeleye dönen ABD’yi tebrik etti. 

Maske zorunluluğu 

Kararlar arasında maske zorunluluğu, göçmenlerle ilgili kararlar gibi tüm ülkeyi ve dünyayı yakından ilgilendiren konular da yer alıyor.

ABD’nin çiçeği burnunda başkanı ilk kararnamelerinden biriyle tüm federal binalarda hem federal çalışanlara hem de sözleşmeli çalışanlara maske takma ve sosyal mesafeye uyma zorunluluğu getirdi.

Biden, başkanlığa geldiği dünden itibaren ilk yüz boyunca Amerikalılardan maske takmalarını istiyor. Ayrıca, yine ilk 100 günde 100 milyon kişinin koronavirüs aşısı olmasını sağlamayı da amaçlıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne geri dönüş

ABD’nin 46. Başkanı, yönetimine Dünya Sağlık Örgütü‘ne (DSÖ) yeniden katılma talimatı da verdi.

Eski Başkan Donald Trump, koronavirüs salgınıyla mücadelede yetersiz kaldığı ve Çin’in baskılarına boyun eğdiği gerekçeleriyle ülkeyi DSÖ’den çıkarmıştı.

Seyahat yasaklarının kaldırılması

Biden’ın göreve geldiğinde kendisinde beklenen görevlerden biri de selefinin Müslüman ülkelere getirdiği seyahat yasaklarının kaldırılmasıydı. Joe Biden, kendinden bekleneni yaptı ve bu ülkelere getirilen seyahat yasaklarını kaldırdı.

Trump zamanında 2017 yılının ocak ayında yedi Müslüman ülkenin vatandaşlarına ABD’ye giriş yasaklanmıştı. Trump’ın bu kararı mahkemelere taşınsa da kararın daha hafif bir versiyonu Anayasa Mahkemesi tarafından onaylanmıştı.

46’ncı Başkan, Trump’ın 2018 yılında ülkenin güney sınırına duvar örülmesi için Savunma Bakanlığı bütçesinden milyarlarca dolarlık kaynağa mal olan ulusal acil durum ilanını da kaldırdı.

DACA programı devam edecek

Biden, küçük yaşta aileleriyle birlikte kaçak olarak ülkeye gelen çocukları koruyan DACA adlı programı da koruma talimatı verdi.

Bu program 2012’den beri çocuk yaşta ABD’ye gelen binlerce kişinin sınır dışı edilmesini önlemiş ancak Trump, 2017’de DACA programının sonlandırılması talimatını vermişti. Anayasa Mahkemesi ise programın sürdürülmesine karar vermişti.

Bunun yanında Biden, DACA’dan yararlanan yaklaşık 700 bin kişinin kalıcı yasal statü ve vatandaşlık almalarının önünün açılması için Kongre’den yeni bir yasa geçirilmesini de istiyor.

Göçmenleri ilgilendiren kararlar

Joe Biden, Trump’ın ülkede bulunan 11 milyon kişinin sınır dışı edilmesini öncelik haline getiren kararnamesini ve Trump’ın yasa dışı göçmenlerin 10 yılda bir yapılan nüfus sayımına dahil edilmemesi planını da iptal etti.

Ayrıca, 1 Ocak 2021’den önce ABD’de bulunan herkesin Yeşil Kart alması ve vatandaşlığa başvurmasını sağlayacak bir tasarı da hazırlandı.

Haciz işlemleri ve öğrenci kredisi affı uzatıldı

Biden, öğrencileri sevindirecek de bir adım atarak Eğitim Bakanlığı’na federal öğrenci kredilerine getirilen affı en azından 30 Eylül’e kadar uzatılması talimatı verdi.

Ev kredi borçlarını ödeyemeyenlerin haciz işlemleriyle, kiralarını ödeyemeyenlerin evden çıkarılması süreci de en erken 31 Mart 2021’e kadar ertelendi.

 

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.