Dünyaİklim KriziManşet

Biden, Alaska’da petrol ve gaz çalışmalarını askıya aldı

0
ABD‘de Joe Biden yönetimi, Kuzey Kutbu Ulusal Yaban Hayatı Sığınağı’ndaki petrol ve gaz sondajını durdurma planları için çalışmalara başladı. İçişleri Bakanlığı (DOI), Donald Trump’ın görevden ayrılmadan hemen önce petrol ve gaz geliştiricilerine açık artırmayla sattığı kira sözleşmelerini askıya aldığını duyurdu.

Açıklamaya göre, bakanlık yeni bir “çevre incelemesi” yapacak, bu sırada da petrol ve gaz kiralamaları askıya alınacak. İncelemelerin sonucunda kiralamalar geçersiz olabilir veya ek kısıtlamalara tabi olabilir.

Joe Biden göreve başladığından bu yana kamu arazilerindeki yeni petrol ve gaz kiralamalarının dondurulmasını amaçlayan emirleri imzalamış ve karbon emisyonlarını büyük ölçüde azaltma sözü vermişti.

19 milyon dönümlük (78.000 km²) bir alanı kaplayan Kuzeye Kutbu Ulusal Yaban Hayatı Sığınağı, (ANWR) Amerika kıtasının son büyük vahşi doğası olarak tanımlanıyor.  Sığınak, sayıları giderek azalan kutup ayısı popülasyonuna, karibu ve kurtlar da dahil olmak üzere birçok önemli türe ev sahipliği yapıyor.

Alaska’da yaşayan yerli halk liderleri kararı memnuniyetle karşılasalar da  Cumhuriyetçi kanadın iznin devamı yönünde eğilimi olduğu biliniyor. 

Trump’ın son kararı

Trump yönetimi, görevi bırakmadan hemen önce, 6 Ocak’ta hızlı bir kira satışı gerçekleştirerek şirketlere Kuzey Kutbu Ulusal Yaban Hayatı Sığınağı’nda 430.000 dönümden fazla arazi için izni vermişti. Çevre aktivistlerinin tepkisiyle karşı karşıya kalan büyük petrol ve gaz şirketleri, kiralama tekliflerinde bulunmama kararı aldı. Böylece arazi çok ucuza satıldı. Dönüm başına 25 dolardan, toplam 14 milyon dolarlık bir değer söz konusu.

Devlete ait Alaska Yatırım Geliştirme ve İhracat Otoritesi, açık artırmaya çıkarılan dokuz araziden yedisini aldı. Adalet Bakanlığı ise daha sonra kiralamaların antitröst incelemesini hızlandırdı. İnceleme, normalde haftalar veya aylar sürmesine rağmen tek bir günde tamamlandı.

Alaska Yerlileri Kabile Birlikleri Özel Projeler Koordinatörü Tonya Garnett New York Times’a yaptığı açıklamada; “Başkan Biden’a ve İçişleri Bakanlığı’na, son yönetim tarafından halkımıza karşı işlenen yanlışları kabul ettikleri ve bizi doğru yola soktukları için teşekkür etmek istiyorum” dedi.

Alaska Wilderness League‘in yönetici direktörü Kristen Miller da kiralamaların askıya alınmasının “doğru yönde atılmış bir adım” olduğunu söyledi.

Biden, Alaska’nın diğer bölgelerinin de petrol ve gaz altyapısından koruması adına daha fazlasını yapması için aktivistlerin yoğun baskısı altında. Aktivistler, ayrıca Alaska dışında Biden’a iki büyük boru hattı savaşına müdahale etmesi için de çağrıda bulunuyor.

Neler yaşandı?

Kuzey Kutbu Ulusal Yaban Hayatı Sığınağı’nda keşif için yapılan baskı, onlarca yıldır süren bir anlaşmazlığın konusu.  Petrol zengini bölge, birçok tür için kritik derecede önemli bir konum ve yerli Gwich‘in halkı tarafından kutsal kabul ediliyor. 

Cumhuriyetçiler, petrol sondajının önemli miktarda gelir getirebileceğini ve Alaska’daki insanlara iş sağlayabileceğini savunurken, Demokratlar ve çevre aktivistleri doğal hayat ve iklim kriziyle mücadele konusundaki endişelerini dile getiriyor.

Önceki başkan Trump’ın bölgenin kıyı ovasındaki kiralama kararı ülkedeki fosil yakıt endüstrisinden çok az ilgi görmüştü. Şirketler, petrol fiyatlarındaki büyük düşüşün ortasında, harcamalarını yenilenebilir enerjiye odakladıklarını belirtirken, büyük ABD bankaları,  bölgede araştırma fonu almayacaklarını açıklamıştı.

Washington Post’a göre, toplamda 550.000 dönümlük alanı kapsayan 11 arazi açık artırmayla satıldı. Satış, hükümetin umduğundan çok daha düşük bir miktar olan 15 milyon dolardan daha azına gerçekleşti.

Sığınağın altında yaklaşık 11 milyar varil petrol olduğu tahmin edilse de bölgede ne yol ne de altyapı bulunuyor ve bu da alanı sondaj yapmak için çok pahalı bir yer haline getiriyor.

Joe Biden, kampanyası sırasında habitatı koruma sözü vermişti. Göreve geldiğinde, İçişleri Bakanlığı’na kiralamaları gözden geçirmesi için talimat verdi. Salı günü yaptığı açıklamada, bakanlık Çevre Kanunu uyarınca gerekli olan “makul bir dizi alternatifin analizinin eksikliği de dahil olmak üzere, kiralamaları destekleyen kararda “kusurlar tespit edildiğini” belirtti.  

Beyaz Saray Ulusal İklim Danışmanı Gina McCarthy de Biden’ın “Bakanlığın bu özel yerin karakterini sonsuza kadar değiştirebilecek kararların gözden geçirilmesine kadar tüm kiralamaları askıya alma yönündeki hızlı eylemi için minnettar olduğunu” söyledi. 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.