EkolojiManşet

Batman’da petrol sızıntısı: Sızıntı yaşanan çay, Dicle Nehri’ne dökülüyor

0
Fotoğraf: AA

Batman Valiliği, BOTAŞ’ın Batman Çayı üzerinden geçen boru hattında 22 Mart’ta gece saatlerinde Mirzabey köyü ile Balpınar beldesi arasında bulunan Balpınar kum ocağı mevkisinde petrol sızıntısı meydana geldiği duyuruldu. Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ‘den (BOTAŞ) yapılan açıklamada ise “Bölgeyi besleyen vanalar iki dakika içerisinde kapatılarak petrol akışı durdurulmuştur” denildi.

Petrolün sızdığı, bölgedeki vatandaşların ihbarlarıyla ortaya çıktı. Batman Çayı, Dicle Nehri‘ne dökülüyor.

Balpınar beldesinde bulunan su kuyularından su içilmemesi yönünde uyarılar yapıldı.

Daha önce Kaliforniya’da su kaynakları yanında petrol sızıntısı yaşanmış, sızıntı nedeniyle birçok canlı hayanı kaybetmişti. Birçok balık ölmüş, birçok kuş petrole saplanmıştı. ABD’li yetkililer bu olayı “çevresel felaketaddetmişti.

Çevre aktivistleri sızıntıya, su kaynaklarının petrolle karışmış olmasına ve önlem alınmamış olmasına tepki gösterdi.

Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Koray Doğan Urbarlı da tepki gösteren isimler arasında yer aldı. Urbarlı, “Bu önlem alınması gereken ciddi bir çevre felaketidir” dedi.

‣Artan petrol sızıntısı riski
‣Bir yanda COP27 bir yanda binlerce metreküplük petrol sızıntısı
‣Akdeniz’deki petrol sızıntısı Samandağ kıyılarına ulaştı
‣Tayland’daki petrol sızıntısı sonrası bölgede OHAL ilan edildi
‣Kaliforniya’da petrol sızıntısı: 3 bin varil petrol suya karıştı

Valilikçe yapılan açıklamada meydana gelen sızıntı sonrasında, boru hattını besleyen iki vananın kapatılarak devre dışı bırakıldığı ve petrol akışının durdurulduğu açıklandı.

Boru hattı içerisinde kalan petrolün karada bir havuzda toplandığı, petrolün burada bertaraf edildiği ifade edildi ve şunlar aktarıldı:

“Valiliğimiz, BOTAŞ, Batman Belediyesi, İl Özel İdaresi, TÜPRAŞ, DSİ, AFAD ve Jandarma birimlerimizin koordinasyonunda yapılan çalışmalarla üç farklı noktada bariyer sistemleri oluşturularak petrolün daha ileri noktalara yayılımı önlenmiştir.”

Fotoğraf: AA

Petrol sızıntısının barajlar, sulama kanalları ve içme suyu altyapısına olumsuz bir etki yapmaması için gerekli çevresel tedbirlerin alındığı belirtildi.

Valilik tarafından yapılan açıklamada sızıntının tespitinin ardından BOTAŞ, Batman Belediyesi, Batman İl Özel İdaresi, TÜPRAŞ, DSİ ve AFAD Acil Müdahale ekiplerinin olay yerine ivedilikle intikal ederek müdahale çalışmalarına başladığı aktarıldı.

BOTAŞ: Petrol akışı durduruldu

BOTAŞ’tan da sızıntıya ilişkin açıklama yapılarak “Batman-Dörtyol Ham Petrol Boru Hattı’nın yaklaşık 507. kilometresinde meydana gelen sızıntı sonrasında: Bölgeyi besleyen vanalar iki dakika içerisinde kapatılarak petrol akışı durdurulmuştur. Acil Müdahale Ekiplerimiz olay yerine intikal ederek müdahale çalışmalarına ivedilikle başlamıştır” denildi ve eklendi:

“Batman Valiliği, DSİ, AFAD ve Emniyet birimlerinin koordinasyonunda yapılan çalışmalarla üç farklı noktada bariyer sistemleri oluşturularak petrolün yayılımı önlenmiştir. Barajlar, sulama kanalları, içme suyu altyapısı ile ilgili gerekli tüm çevresel tedbirler alınmıştır. Yine bu kapsamda gerekli tüm ekip ve ekipmanlar bölgeye sevk edilmiş, çevresel temizlik ve hasar onarım çalışmalarına başlanmıştır.”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.