DünyaEkolojiManşet

Kaliforniya’da petrol sızıntısı: 3 bin varil petrol suya karıştı

0

Amerika Birleşik Devletleri‘nin (ABD) Kaliforniya eyaletinin sahilinde meydana gelen yoğun petrol sızıntısı pek çok canlın ölümüne neden oldu.

BBC’nin haberine göre yaklaşık 3 bin varil petrol Orange County kıyılarında 33 kilometrekarelik bir alana yayıldı.

Yetkililerin “çevresel felaket” olarak tanımladığı olayda birçok balık ölürken, çok sayıda kuş petrole saplandı.

3 bin varil Pasifik Okyanusu’na karıştı

ABD sahil güvenliği tarafından temizlik çalışmaları yürütülürken sızıntının nasıl meydana geldiğine dair soruşturma başlatıldı.

Huntington Beach Belediye Başkanı Kim Carr düzenlenen basın toplantısında sızıntının bildirildiği tarihten bu yana yaklaşık üç bin varil (126 bin galon) petrolün Pasifik Okyanusu‘na karıştığını ve kıyı şeridinin bazı bölümlerinin petrolle kaplı olduğunu söyledi.

Yakın tarihteki en büyük sızıntı

Huntington Beach ve Newport Beach kıyılarından yaklaşık 5 mil açıktaki sızıntı 2 Ekim sabahı fark edildi. Associated Press’e göre, bunun, eyaletin yakın tarihindeki en büyük petrol sızıntılarından biri olduğu düşünülüyor.

Yetkililer koruyucu bariyerlerle sızıntıyı kontrol altına almaya çalışırken, dalgıçlar da sızıntının nasıl meydana geldiğini belirlemek için olay yerinde araştırmalarını sürdürüyor.

Amplify Enerji Şirketi’nden açıklama

Elly Petrol Kulesi‘ne bağlı bir yarık nedeniyle sızıntının yaşandığı bildiriliyor. Kulenin Kaliforniya merkezli Amplify Enerji Şirketi‘nin yan kuruluşu olan Beta Ofshore‘a bağlı olduğu bilgisini veren Carr, her iki adrese de yapılan çağrıların yanıtsız kaldığı bilgisini paylaştı.

Yaşanan sızıntıya dair Amplify Energy Şirketi’nin CEO’su Martyn Willsher Long Beach’te bir basın toplantısı düzenledi. CEO, sızıntının yaşandığı boru hattının kapatıldığını geriye kalan petrolünse emildiğini açıkladı, dalgıçların sızıntının yeri ve nedeni tespit etmek üzere çalışmaları sürdürdüğünü ekledi.

Daha önce de yaşandı

Gazete Duvar’ın aktardığına göre Kaliforniya’da açık deniz petrol sondajına 1969 yılında Santa Barbara sahilinde yaşanan ve okyanusa 80 bin varil petrolün karışmasıyla sonuçlanan sızıntı sonrasında kısıtlamalar getirilmişti.

1990’lardan sonra uygulanan katı çevre politikaları petrol üretimin etkilenmesine neden olsa da sızıntılar hâlâ gündemde. Kaliforniya 2045’e kadar petrol üretimini sonlandırma niyetinde olsa da 2015 yılında yine Santa Barbara‘da meydana gelen sızıntıyla birlikte 2 bin 400 varil petrol okyanus suyuna karışmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.