ManşetDünyaEkoloji

Tayland’daki petrol sızıntısı sonrası bölgede OHAL ilan edildi

0

Tayland Körfezi‘nde Star Petroleum Refining Public Company Limited (SPRC) adlı şirkete ait deniz demirleme istasyonunda, tankerleri yüklemek için kullanılan denizaltı hortumundan 25 Ocak’ta 20-50 ton civarında petrol sızdığı tahmin ediliyor.

Tankerleri yüklemek için kullanılan denizaltı hortumunda gerçekleşen sızıntıyla ilgili şirket tarafından yapılan açıklamada, sızıntının Bangkok’un güneydoğusundaki Rayong eyaletinin Mae Ramhueng plajına ulaştığı bildirildi.

Sızıntının ardından plaj afet bölgesi ilan edildi

Mehmet Alaca‘nın AA‘dan aktardığına göre; şirket tarafından plaja ulaşması engellenemeyen ham petrol sızıntısı dolayısıyla bölgede Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edildi. Sızıntıya ilişkin konuşan Rayong Valisi Channa Iamsaeng, plajın yüzücüler ve ticari faaliyetler için kapatıldığını duyurdu.

Bölgeye uçaklarla petrolü dağıtmak için kimyasallar bırakılırken petrolün yüzeyden kayması ve temizlenmesi için yüzer setler yerleştirildi. İki yüzü donanmadan ve yüz ellisi şirket bünyesinden olmak üzere personeller deniz yüzeyindeki petrolü temizleme çalışmalarına başladı.

Tayland Donanması Sözcüsü Koramiral Pokkrong Monthatphalin, donanmanın temizliğe yardım etmek için bir gözetleme uçağı, iki gemi ve bir helikopter gönderdiğini duyurmuş, helikopterin bölgeyi araştıracağını ve petrol tabakasını dağıtmak için bir kimyasal püskürteceğini belirtmişti.

‘Mercanlara ağır hasar verebilir’

Panu Wongcha-um’un Reuters’dan aktardığına göre; Tayland Çevre Bakanı Varawut Silpa-archa, popüler bir tatil adası olan Koh Samet‘teki küçük bir koy olan Ao Prao‘da petrolün kıyıya ulaşmasını önlemeye çalışmanın çok önemli olduğunu belirt Varrawut, “Petrol bu alanın içine ulaşırsa sahili etkileyebilir ve sığ su mercanlarına ağır hasar verebilir” dedi.

Jeo-Bilişim ve Uzay Teknolojisi Geliştirme Ajansı’ndan (GISTDA) servis edilen uydu görüntüsü, petrol sızıntısının denizin 67 kilometrekare alanını kaplayacak şekilde yayıldığını gösterdi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.