EkolojiKentManşet

Başakşehir OGS’de çıkan yangın iki gündür sürüyor

0

İstanbul Başakşehir İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir fabrikada çıkan yangına müdahale eden itfaiyenin çalışmaları yaklaşık 38 saattir devam ediyor.

Eski Turgut Özal Caddesi’ndeki altı katlı fabrikanın çatı katında henüz belirlenemeyen nedenle, cumartesi günü yangın çıkmıştı.

İtfaiye ekiplerinin çalışmalarına çok sayıda, toplumsal olaylara müdahale aracı (TOMA) ile de destek verildi. Çeşitli ilçe belediyelerine ait su tankerleriyle de su takviyesi yapıldı. Yanan binanın bazı bölümleri çöktü.

Halen söndürülemeyen yangında gıda, plastik, tekstil gibi farklı ürün ve ham maddelerin bulunduğu binanın son iki katında çökmeler meydana geliyor. Binanın dördüncü, beşinci ve altıncı katlarındaki bazı bölümlerde devam eden küçük çaplı yangınlara müdahale ediliyor.

Plastik bağımlılığının zehirli dumanı

Polis, önceki akşam saat 17:00 sıralarında başlayan yangın nedeniyle alevlerin yükseldiği fabrikanın bulunduğu caddede geniş güvenlik önlemlerini sürdürüyor. Araçların bu caddeye girmesine izin verilmiyor.

Binanın beşinci ve altıncı katındaki malzemeler yanarken itfaiye ekipleri yangının 38’inci saatinde söndürme çalışmalarına devam ediyor.

Yayılan kimyasallar sağlığı tehdit ediyor

Bilim insanları, plastik ve benzeri tesislerde sık sık çıkan bu tür yangınlarda  dumanla birlikte havaya yayılan kimyasal parçacıkların insan sağlığını tehdit ettiğini söylüyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Hüseyin Toros, İstanbul Tuzla’da 2019’da bir endüstri bölgesinde meydana gelen yangınla ilgili olarak şunları söylemişti:

“Yangının nereden çıktığı ve yanan maddenin ne olduğu son derece önemli. Yanan kimyasal, zaten endüstri bölgesinde kimya içerikli bir fabrika olduğunu (Ekim 2019’daki Tuzla yangını) anlıyoruz. Yangından çıkan bu parçacıklar, gazlar insan sağlığına son derece zararlı. Bu tür yangınlarda asla ‘duman altı‘ dediğimiz yani yangından çıkan dumanların olduğu bölgede insanların öncelikle pencerelerini kapatmaları, mümkünse o bölgeyi terk etmeleri gerekiyor”

‣Tuzla’da boya fabrikasında yangın: Üç ölü, dokuz yaralı
Sultangazi’de otomobil filtresi üreten fabrikada yangın: Zehirli gazlar havaya yayıldı
‣İşte iklim değişikliğinin körüklediği orman yangınları kirliliğinin insana verdiği zarar

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.