TÜPRAŞ Rafinerisi’nde patlama: 12 yaralı

İzmit'teki Tüpraş Rafinerisi'nde bir patlama ve ardından yangın meydana geldi. 12 çalışanın yaralandığı patlamanın, planlı tatbikat sırasında yaşandığı belirtildi.

İzmit’teki TÜPRAŞ Rafinerisi’nde bir patlama meydana geldi. Sarsıntısı yedi ilçede hissedilen patlama nedeniyle bölgede yaşayanlar deprem olduğunu zannederek paniğe kapıldı. Patlama sonrası çıkan yangın, itfaiyenin müdahalesiyle söndürüldü.

Patlama ve ardından başlayan yangının planlı bir tatbikat sırasında meydana geldiği açıklandı. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, çıkan yangının kısa süre içinde kontrol altına alındığını söyledi.

TÜPRAŞ’tan yapılan açıklamada ise patlamanın kompresör bakım çalışmaları sırasında meydana geldiği ve ilk tespitlere göre, 12 kişinin hafif şekilde yaralandığını belirtildi.

Açıklamada, rafinedeki diğer faaliyetlerin normal bir şekilde devam ettiği kaydedildi.

Dezenformasyon Merkezi de patlamayla ilgili bir açıklama yaptı; “Tatbikat sırasında meydana gelen olumsuzluk ile ilgili resmi kaynaklardan yapılacak açıklamaları dikkate alınız. Asılsız iddialara itibar etmeyiniz” dedi.

Patlama ve yangının tesis içinde hasara neden olduğu ve hasar tespit çalışmalarının sürdüğü duyuruldu.

TÜPRAŞ Rafinerisi

Türkiye Petrol Rafinerileri veya kısaca TÜPRAŞ, 1983’te Batman, İzmir, İzmit ve Kırıkkale’deki devlete ait dört petrol rafinerisinin birleştirilmesiyle çatı şirket olarak kuruldu. 2006’da özelliştirilerek Koç Holding‘e devredildi. Akaryakıt ürünleri, bitüm, fuel oil, jet yakıtı, gaz yağı, LPG, motor yağı gibi petrol türevleri üretiyor.

Bugün patlama yaşanan İzmit Rafinerisi (İPRAŞ),  TPAO ve Amerikan firması Caltex ortaklığında, yılda 1 milyon ton ham petrol işletme kapasitesiyle 1961’de hizmete girmişti.Koç’a devredilen rafinerinin ham petrol işleme kapasitesi 2019 itibarıyla 11,3 milyon tona çıktı.

Rafineri 17 Ağustos 1999’da yaşanan Gölcük depreminin merkez üssüne çok yakın olduğu için ciddi hasar görmüş, bacasının yıkılması sonucu çıkan yangın ancak bir hafta sonra söndürülebilmişti. Patlayan borulardan denize akan petrol, 1,5 km2’lik bir alanı kirletmiş, yangının ardıdan 600 metreküp’te fazla atık toplanmıştı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Karacasöğüt’te 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na marina için ÇED gerekli değilmiş

Marmaris'te 1. Derece Arkeolojik Sit alanına yat iskelesi ve turizm tesisi projesine valiliğin verdiği 'ÇED gerekli değil' kararı İdare Mahkemesi'nce de uygun bulundu.

[COP29] Petrol zengini Suudi Arabistan müzakereleri sabote ediyor

Suudi Arabistan delegeleri, Bakü'deki iklim zirvesinde fosil yakıtlardan uzaklaşma, adaptasyon, iklim taahhütleri gibi kritik konulardaki müzakereleri her fırsatta engelliyor.

[COP29] Fosil yakıt sübvansiyonlarını kaldırma koalisyonuna üç ülke daha katıldı

Birleşik Krallık, Yeni Zelanda ve Kolombiya'nın katılmasıyla 'Sübvansiyonlar Dahil Fosil Yakıt Teşviklerinin Aşamalı Olarak Kaldırılması Uluslararası Koalisyonu'na üye ülke sayısı 16'ya yükseldi.

Yerel örgütler ‘nefes alan Türkiye’ için kömürden adil çıkış istiyor

16 yerel iklim ve çevre örgütü, COP29'a kalabalık bir heyetle katılan Türkiye'den kömürden adil bir çıkış takvimini açıklamasını talep etti.

‘Süper zenginlere vergi’ G20 Zirvesi’nin sonuç bildirisine girdi

Rio'da yapılan G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde dünyayı en çok kirleten süper zenginlere ek vergi, iklim finansmanının artırılması yer aldı; 1.5C hedefi teyit edildi

EN ÇOK OKUNANLAR