EkolojiKentManşet

Sultangazi’de otomobil filtresi üreten fabrikada yangın: Zehirli gazlar havaya yayıldı

0

Sultangazi‘ye bağlı Yayla Mahallesi Pirinçci köyü yolundaki otomobiller için filtre ürüten iki katlı bir fabrikada henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Yangının yan taraftaki boya fabrikasına da sıçradığı belirtiliyor.

Alev alev yanan fabrikada 154 itfaiye personeli 33 araçla çalışmasını sürdürüyor. Yangında bir işçinin yaralandığı belirtilirken bir işçinin ise kayıp olduğu belirtildi. Ekiplerin yangına müdahalesi sürerken yangının endüstriyel üretim yapan bir fabrikada çıkması nedeniyle havaya da dumanlarla birlikte parçacıklı maddeler karışmış oldu. Fabrika yangınlarında havaya salınan kimyasallar, rüzgar etkisiyle çevre ilçelere de yayılabiliyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Eyüpsultan Kaymakamı İhsan Kara, “Yangın kontrol altına alınmış ve bir kısım alanda soğutma çalışmalarına geçilmiş. Söndürme çalışmaları bir kısım alanda devam etmektedir. Bir kişiye ulaşılamıyor veya haber alınamıyor. İnşallah o kişiye de ulaşabilmeyi, haber almayı umut ediyoruz” dedi.

Öte yandan yangın sezonu boyunca da parçacıklı maddede (particulate matter) eş zamanlı bir artış görülüyor. Parçacıklı madde kirliliği orman yangınlarında önemli bir kaynak olarak ortaya çıkıyor. Çapı 2,5 mikrometreden (PM2.5) küçük olan parçacıklar, akciğerlere derinlemesine erişebildikleri, astım ve kalp rahatsızlığı gibi sağlık sorunlarını tetikleyebildikleri veya kötüleştirebildikleri için özellikle tehlikelidir ve bu sorunları erken doğuma bağlayan kanıtlar giderek artıyor.

‣Tuzla’da boya fabrikasında yangın: Üç ölü, dokuz yaralı
‣İşte iklim değişikliğinin körüklediği orman yangınları kirliliğinin insana verdiği zarar

Endüstri bölgelerinde yangın ve çevreye yayılan kimyasallar

Daha önce Tuzla’da yaşanan yangınlarda havaya salınan kimyasalların rüzgar etkisiyle daha önce İstanbul’un yanı sıra çevre ilçelere de yayıldığı görülmüştü. Bilim insanları da dumanla birlikte havaya yayılan kimyasal parçacıkların insan sağlığını tehdit ettiğini bildirmişti.

İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Hüseyin Toros, Tuzla’da 2019’da bir endüstri bölgesinde meydana gelen yangınla ilgili olarak tam olarak şunları söylemişti:

“Yangının nereden çıktığı ve yanan maddenin ne olduğu son derece önemli. Yanan kimyasal, zaten endüstri bölgesinde kimya içerikli bir fabrika olduğunu (Ekim 2019’daki Tuzla yangını) anlıyoruz. Yangından çıkan bu parçacıklar, gazlar insan sağlığına son derece zararlı. Bu tür yangınlarda asla ‘duman altı‘ dediğimiz yani yangından çıkan dumanların olduğu bölgede insanların öncelikle pencerelerini kapatmaları, mümkünse o bölgeyi terk etmeleri gerekiyor”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.