Hayvan HaklarıManşet

Bartın’da köpeğe tecavüz eden sanığa bir yıl dokuz ay hapis cezası: Hak savunucuları istinafa başvuracak

0
Fotoğraf: Gülnaz Bingöl / csgorselarsiv.org

Bartın Kayadibi Çavuş Köyü’nde Temmuz 2021’de bir köpeğe cinsel saldırıda bulunan kişinin yargılandığı davadan karar çıktı. Dördüncü duruşmada, sanık M.D’ye bir yıl dokuz ay hapis cezası ve  dört bin TL adli para cezası verildi.

Davayı başından beri takip eden hayvan hakları savunucuları karara tepki gösterdi.

Bartın’da köpeğe tecavüz davasının ilk duruşması görüldü: En üst sınırdan ceza verilmeli

Sanığa üç yıla kadar hapis cezası ve 100 günden az olmamak üzere adli para cezası verilebileceğini kaydeden örgütler, “Sanığın cinsel saldırıda bulunduğu kamera kayıtları ve tanıklar uyarınca sabit olmasına karşılık verilen bu düşük hadden cezayı kabul etmiyoruz. İstinafa başvuracağız ve Sanık’ın en yüksek hadden cezalandırılmasını talep edeceğiz” dedi. Hayvan Hakları Komitesi‘nden yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:

“25 Temmuz 2021 günü, bir köpeğe cinsel saldırıda bulunan fail, şikayet üzerine gözaltına alınmış ve tutuklanmıştır. Yedi gün tutuklu kaldıktan sonra ev hapsi kararı ile yargılanmaya devam eden failin, geçtiğimiz aralık ayındaki ilk duruşmada, ev hapsi kararı kaldırılmıştır. Kanıt olarak sunulan videoyu çeken ve bağırma seslerini duyan kişilerin, M.D’nin cinsel organını dışarıda ve hayvanın üzerinde gördüklerine dair ifadelerine dayanılarak hazırlanan iddianamede, savcı failin cezalandırılmasını talep etmiştir. Şubat’taki ikinci duruşmada, barolar ve sivil toplum kuruluşları olarak davaya katılma taleplerimiz suçtan doğrudan zarar görmediğimiz gerekçesiyle reddedilmiştir.”

Köpeğe cinsel saldırı davasında ikinci duruşma

Hayvanlar için bir kez daha adalet talep etmek için katıldıkları bugünkü karar duruşmasında, sanığa üç yıla kadar hapis cezası ve 100 günden az olmamak üzere adli para cezası verilebilecekken yalnızca bir yıl dokuz ay ve dört bin TL adli para cezası verildiğine dikkat çeken hak örgütleri, şunları kaydetti:

‘Uyurken üzerine düştüm, zaten köpek erkekti’ demişti

“‘Uyurken bir anda yuvarlanarak hayvanın üzerine düştüm’, ‘iktidarsızım’, ‘zaten köpek erkekti’ gibi bahanelerle kendini savunmaya çalışan failin, cezasızlıktan faydalanması ve aramızda dolaşıyor olması utanç vericidir.

14 Temmuz 2021’de Hayvanları Koruma Kanunu’nda ve TCK‘da yapılan değişiklik ile kanuna ‘Hayvanlara cinsel saldırıda bulunan veya tecavüz eden kişi altı aydan üç yıla kadar hapis ve yüz günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılır’ maddesi eklendi. Ne yazık ki, ‘devrim niteliğinde‘ olduğu deklare edilen yasa uygulandığı halde, hayvanlara yönelik suç işleyen failler hala serbest. Bu davada da, suç işlenen kişinin insan olmaması, sanığın uyguladığı haksız fiilin cinsel şiddet olduğu gerçeğini değiştirmemektedir.”

Görsel: Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği

Davaya konu olan suçun bireysel bir hastalık temelli değil, aksine toplum tarafından kabul görmüş, çok yaygın olarak hasır altı edilen sistematik bir gerçekliğin gün yüzüne çıkmış hali olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi:

‘Koruyucu-önleyici çalışmaların ve caydırıcı cezaların olmaması, insanları suç işlemeye teşvik ediyor’

“Suçun failleri, kendi zevki veya çıkarı için başka bir canlı üzerinde tahakküm kurma ve cezalandırma hakkını kendinde gören ve sırtını ‘insan olma’ ayrıcalığına yaslayan insanlardır. Koruyucu-önleyici çalışmaların ve caydırıcı cezaların olmaması, insanları suç işlemeye teşvik etmektedir. Hayvanlara yönelik pompalanan linç ve nefret kültürü, ötekileştirilen, metalaştırılan, tecavüze uğrayan, varoluşu yok sayılan her canlının yaşadığı şiddet, bugün her birimizin hayatlarına toplumsal olarak sirayet etmekte ve bu suçlardan gün be gün hepimiz zarar görmeye devam ediyoruz.”

Suçtan zarar görmediği için davaya katılma taleplerinin reddedildiğini vurgulayan hayvan hakları savunucuları “Her ne kadar suçtan zarar gördüğümüz mahkeme tarafından kabul edilmese de, her davada, hayvanların birer nesne olmadığını, bizler gibi hissedebilen, bilinç sahibi canlılar olduklarını, en temel haklarının korunması gerektiğini vurgulamaya, bu suçlardan tüm toplumun zarar gördüğünü anlatmaya ısrarla devam edeceğiz” dedi ve ekledi:

‘Alt sınır üç yıl olarak belirlenmeli’

“Bizler faillerin indirimsiz, ertelemesiz, caydırıcı cezalar almasını talep ediyoruz. Hayvana yönelik cinsel istismar ve şiddet fiillerine hapis cezası verilebilmesi için, cezanın alt sınırı üç yıl olarak belirlenmelidir.

Bu dava vesilesi ile, ‘Hayvana tecavüze, şiddete hapis cezası geliyor‘ diyerek yasanın reklamını yapanlara karşı da, hayvanları mal olarak gören zihniyete karşı da; hayvanlar için adalet sağlanana dek mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez daha belirtmek istiyoruz. Çünkü insan üstünlüğüne dayanan, erkek egemen bir adalet değil, gerçek adalet istiyoruz.”

Komite üyesi imzacı örgütler:

  • Bartın Yaşamak Hakkım Platformu
  • Bartın Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği
  • Bartın Çevre Kültür ve Doğal Varlıkları Koruma Derneği
  • Hayvan Hakları İzleme Komitesi
  • BurHak Çalışma Merkezi
  • Hayvan Hakları ve Etiği Derneği
  • Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği
  • Hayvanları Koruma Kurtarma ve Yaşatma Derneği
  • Hayvanlara Adalet Derneği
  • Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi
  • İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi
  • Gaziantep Barosu Hayvan Hakları Merkezi

Ne olmuştu?

Temmuz 2021’de M.D. isimli kişi, Bartın Kayadibi Çavuş Köyü’nde bir vatandaşın sorumluluğu altındaki köpeğe tecavüz etmesi üzerine tutuklanmış ancak yedi gün sonra serbest bırakılmıştı.

M.D.’nin hayvana cinsel saldırıda bulunduğu görüntüler bir kişi tarafından kaydedilmişti.

Kamera görüntüleri ile köpeğe cinsel istismarda bulunduğu görüntülenen şahıs, ilk duruşmada “yuvarlanıp köpeğin üstüne düştüm” ve “iktidarsızım” gibi savunmalar yapmıştı.

Kamuoyu tepkisi üzerine tutuklanan ancak yedi gün içinde salıverilen failin konutu terk etmeme adli kontrol tedbiri de Aralık 2021’de kaldırıldı.

You may also like

Comments

Comments are closed.