YerelEditörün SeçtikleriManşet

Hattat Holding’e bir darbe daha: Bartın’da termik santralin önünü açacak imar planları iptal edildi

0

Bartın’ın Amasra ilçesi Çapak köyünde Hattat Holding tarafından yapılması planlanan Hema Termik Santrali için hazırlanan imar planları Bartın Platformu‘nun açtığı dava sonucunda iptal edildi.

Zonguldak İdare Mahkemesi, termik santralin önünü açacak şekilde 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı’nda yapılan değişikliklerin şehircilik ilkelerine, imar mevzuatına ve kamu yararına uygun olmadığını belirtti.

Bugüne kadar yaklaşık 13 dava açıldı

Bu karar Bartın halkının ilk kazandığı dava değil. Yaklaşık 15 yıldır yapılmak istenen termik santrale karşı mücadele yürüten Bartınlılar birçoğu lehlerine sonuçlanan 13’e yakın dava açmıştı.

Bu davalardan yaklaşık beş tanesinin de henüz devam ettiğini belirten Bartın Platformu Yürütme Kurulu üyesi Erdoğan Atmış Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Amasra’da yapılmak istenen termik santralin bilimsel gerekçesi yok. Hukuka da uygun değil. 29 Kasım 2010’da verilen kararda belirlenmiştir. Bu yıldan beri yapılan bütün çabalar hukuksuzdur. Biz de ona karşı Bartın Platformu olarak mücadele ediyoruz.

‘Bartınlılar santrale karşı’

Atmış, şu anda devam eden davalar arasında Hattat Holding’in enerji lisansının iptali istemiyle açılan, 2015 yılında bölgede kömür çıkarmaları için verilen lisansa karşı açılan davalar olduğunu söyledi. Ayrıca 1/25000 ölçekli imar planına a ve ormanlık alana kül atıklarını dökmeleri için verilen izne karşı açılan davalar da şu anda görülme aşamasında.

Erdoğan Atmış açıklamasında “İlk termik santrali yapmak istediklerinde orada çalışacak işçiler dışındaki halk bu santrale karşıydı. Daha sonra o işçileri de tazminatsız bir şekilde işten çıkardılar. Şu anda Bartın’ın yüzde 99.9’unun santrale karşı olduğunu söyleyebilirim. Bu yüzden tamamen gidene kadar mücadeleye devam edeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

‘Kamu yararına aykırılığı bir kez daha tescillendi’

Bartın Platformu konuyla ilgili gerçekleştirdiği açıklamada kararla birlikte Amasra’ya termik santral yapılmasının, Amasra’nın turizm, kent, tarih kültürüne aykırı olduğunun ve plan değişikliklerinin kamu yararına aykırı olduğunun bir kez daha tescillendiğini vurguladı.

Açıklamada “Burada bir kez daha belirtmek istiyoruz ki; Biz Bartın-Amasra halkı olarak bu dokuz canlı termik santral canavarını, tam dokuz kez öldürdük. Kararlıyız. Onuncusunda da öldürüp, Çanına ot tıkayacağız. Bu böyle bilinmeye devam edile” denildi.

Dört ay önce de Danıştay 6’ncı Dairesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın yürütmesini durdurmuştu.

Neler yaşandı?

Mahkeme tarafından iptal edilen iki imar planı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 26 Nisan 2018 tarihinde askıya çıkarılmıştı. Bartın Platformu ise önce plana itirazlarını sunmuş daha sonra itirazların değerlendirilmeye alınmaması üzerine 8 Ağustos 2018 tarihinde mahkemeye başvurmuştu.

Mahkemenin talebi üzerine gerçekleştirilen keşif sonrası dosyaya sunulan bilirkişi raporunda söz konusu plan değişikliklerinin hedef ve plan hükümlerine aykırı olduğu belirtilmişti. Ayrıca planların, “planlama esasları, şehircilik ilkeleri, imar mevzuatı ve kamu yararına uygun olmadığı” tespit edilmişti.

Bilirkişi raporunun üzerine mahkeme gerekçeli kararını 30 Ekim tarihinde açıkladı ve imar planlarının iptaline hükmetti.

 

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.