İfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternet

Barış Pehlivan ‘MİT davası’ndan tekrar cezaevine giriyor

0

Libya’da yaşamını yitirdikten sonra Manisa’da toprağa verilen MİT görevlisinin cenazesiyle ilgili haber nedeniyle üç yıl dokuz  ay hapis cezasına çarptırılan gazeteci Barış Pehlivan yeniden cezaevine girecek.

Pehlivan, 6 Mart 2020’de tutuklanmış; tutuklu yargılandığı altı ay üç günün sonunda 9 Eylül 2020’de denetimli serbestlik kapsamında tahliye edilmişti.

Yeniden cezaevine gireceğini Twitter’dan duyuran Pehlivan, gerekçe olarak Yargıtay üyesi Ömer Faruk Aydıner’in ismini kodlayarak Cumhuriyet’te kaleme aldığı yazıya açılan davayı gösterdi.

“Hiç kuşkum yok ki SS kitabının intikamı alınıyor” diyen Pehlivan şunları yazdı:

“Şu cümleyi yine kurmak zorundayım: Cezaevine giriyorum.

Bu sabah kapım çalındı. İstanbul Anadolu 4. İnfaz Hâkimliği’nin bir kararı tebliğ edildi. Özetle…

Bilen bilir, 15 Şubat 2022 tarihinde denetimli serbestlik tedbiriyle cezaevinden çıkmıştım. Oradaki risklerden biri, denetimli serbestlik süresi boyunca hakkımda dava açılmamasıydı. Kanun, geçtim ceza almayı hakkımda dava açılmasını bile tekrar cezaevine girmemle beni tehdit ediyordu.

Elbette ki, yazılarımdan ve açıklamalarımdan dolayı bu süre boyunca hakkımda birçok dava açıldı. 19 yıldır olduğu gibi, hayatımın önemli bir bölümünü adliyede geçirmek durumunda kaldım. Ancak bu davalar görmezden gelindi, yargı benim için “cezaevi hakkını” kullanmadı. Ta ki…

‘SS’ kitabımızı yazdıktan sonra…

30 Mart 2023 tarihinde açılan bir dava gerekçe gösterildi ve açık cezaevine teslim olmam gerektiğine karar verildi. Yargıtay Üyesi Ömer Faruk Aydıner’in ismini kodlayarak Cumhuriyet’te kaleme aldığım köşeye dair açılan bu dava, 19 Nisan 2023’te verilen kararla cezaevine girmeme gerekçe gösterildi.

Hiç kuşkum yok ki ‘SS’ kitabının intikamı alınıyor.

Avukatlarım ‘açık cezaevine girip, Covid-19 izni nedeniyle birkaç saat içinde çıkacağımı’ söylüyor. Çarşamba günü gidip teslim olacağım.

Özetle, AKP döneminde çok kısa süreliğine de olsa dördüncü kez cezaevi yüzü göreceğim.

Sahi, neyi seçtiğimizin herkes farkında mı?”

Ne olmuştu?

Libya’da öldürülen MİT personelinin cenazesiyle ilgili haber nedeniyle o dönem Odatv Haber Müdürü olan Barış Terkoğlu ile muhabir Hülya Kılınç evlerinden sabaha karşı gözaltına alınıp 4 Mart’ta tutuklanmış;  Odatv’ye erişim engeli getirilmişti.

Barış Terkoğlu gözaltında: Gerekçe ‘MİT şehidi’

Aynı soruşturma çerçevesinde ifadeye çağırılan dönemin OdaTV  Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan da 6 Mart’ta tutuklandı.  Yine aynı soruşturma çerçevesinde tutuklanmaları talep edilen Yeni Yaşam gazetesi genel yayın yönetmeni Ferhat Çelik ile yazı işleri müdürü Aydın Keser ve Yeniçağ yazarı Murat Ağırel ise önce adli kontrol şartıyla mahkemece serbest bırakıldı; itiraz üzerine 8 Mart’ta tutuklandılar.

Odatv’nin Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan da tutuklandı
Barış Pehlivan, Murat Ağırel ve Hülya Kılınç yeniden tutuklanarak cezaevine gönderildi

24 Haziran’da görülen ilk duruşmada İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi Terkoğlu,   Çelik ve Keser’i adli kontrol şartıyla tahliye etse de Pehlivan,  Kılınç,  Ağırel ve  Ekinci’nin  tutukluluk hali devam etti.

9 Eylül’deki ikinci duruşmada, Aydın Keser, Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu, Eren Ekinci, Hülya Kılınç, Ferhat Çelik ve Murat Ağırel,”Devletin Güvenliğine ve Siyasal Yararlarına İlişkin Bilgileri Açıklama” (TCK 329) suçlamasından beraat etti.

Aydın Keser, Ferhat Çelik ve Murat Ağırel MİT Kanunu’nu ihlal ettikleri gerekçesiyle 4 yıl 8 ay 7 gün, Barış Pehlivan ve Hülya Kılınç ise 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. Tutuklu yargılanan üç gazeteci 9 Eylül’de tahliye edildi.

MİT davasında tutuklu gazeteciler Pehlivan, Kılınç ve Ağırel’e hem ceza hem tahliye
Pehlivan, Ağırel ve Kılınç serbest bırakıldı

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, 28 Ocak 2022’de gazetecilere verilen cezayı onadı.

You may also like

Comments

Comments are closed.