Gündemİfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Odatv’nin Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan da tutuklandı

0

Odatv Sorumlu Haber Müdürü Barış Terkoğlu ile muhabir Hülya Kılınç’ın “MİT Kanunu’na muhalefet” gerekçesiyle tutuklanmasının ardından soruşturmaya dahil edilen Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan da İstanbul Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nun başlattığı soruşturma kapsamında, OdaTv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan savcılığın daveti üzerine dün avukatlarıyla Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na gitti. Pehlivan, adliye önünde yaptığı açıklamada Odatv’ye getirilen erişim engeline ve Barış Terkoğlu’nun sabaha karşı evinden gözaltına alınmasını eleştirdi:

“Barış Terkoğlu ve biz 19 ay Silivri cezaevinde tutuklu kaldık ve o duvarları aşıp çıktık gazeteciliğe devam ettik. Biz 2011 Türkiye’sinde bunları yaşarken Odatv kapatılmadı. FETÖ, Odatv’yi kapatmadı. Ama bugünün hükümeti, bugünün devlet erkleri Odatv’yi kapattı. Ben şu an BTK’nın idari tedbir ve geçici olarak kapattığı iddiasıyla okuruna ulaşamayan Odatv’nin yayın yönetmeniyim. Burada Barış’ın da şüpheli olduğu davanın büyük ihtimalle sanığı olacağım. Onun için çağırdılar. İfadeye vermeye geldim. Bana yapılan usulün aynısı Barış Terkoğlu’na da yapılabilirdi. Tıpkı Fettullahçılar gibi sabahın dördünde o eve polis gitmeyebilirdi”

‘Gazetecilik yaptığım için karşınızdayım’ 

Pehlivan, daha sonra savcıya ifade verdi. Savcı Yakup Ali Kahveci’nin sorguladığı Pehlivan’a, haberin hangi gerekçeyle yapıldığı soruldu. Savcı, yaşamını kaybeden askerin fotoğrafının da ‘özel bir saikle kaydedildiğinin değerlendirildiğini’ öne sürdü.

Barış Pehlivan, ifadesinin ardından “İstihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgeleri ifşa etmek” suçundan tutuklanması talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Mahkemede, bundan dokuz yıl önce olduğu gibi, şimdi de gazetecilik yaptığı için orada olduğunu söyleyen Pehlivan şöyle konuştu:

“Sizin şahsınıza değil ancak ben 2020 Türkiye’sinden adalet beklemeyen bir gazeteciyim. Vereceğiniz kararın benim burada yapacağım savunmaya göre değişmeyeceğini bilen bir gazeteciyim. Bu soruşturmayı yürüten bildiğim kadarıyla iki savcımız vardır. İki sayın savcı da yakın zamanda bir iddianameye imza attılar. Bu iddianamede 7 Şubat MİT kumpası iddianamesiydi. Bu İddianamede müşteki olarak MİT mensupları vardı. Bu İddianamede o MİT mensuplarının isim, soy isimleri ve diğer ailevi ve kişisel bilgileri vardı ve bu kamuya açıktı. Söz konusu iki savcı da aynı suçu işlemişlerdir”

İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği, Barış Pehlivan’ ın 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu’nun 27. maddesi kapsamında tutuklanmasına karar verdi. Pehlivan, Silivri Cezaevi’ne gönderildi.

Avukatı: Darp edildi, Savcılık: Doğru değil  

Oda Tv, Barış Pehlivan’ın cezaevi girişinde darp edildiğini duyurdu. Savcılık ise “Kamera görüntülerinin izlenmesi sonucunda tutuklu Barış Pehlivan’ın tarafından hiçbir şekilde darp edilmediği, kötü muamelede bulunulmadığı tespit edilmiştir” açıklaması yaptı. Pehlivan’la görüşen avukat Serkan Günel ise “Barış Pehlivan anlatıldığı gibi kötü muameleye maruz kalmış” dedi.

Kötü muameleyle ilişkin suç duyurusunda bulunulacak.

Ağırel, Çelik ve Keser serbest

Pehlivan’la aynı saatlerde, aynı gerekçeyle savcılıkça sorgulanan Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ferhat Çelik, Sorumlu Müdürü Aydın Keser ve Yeniçağ Gazetesi yazarı Murat Ağırel’in ise adli kontrol kararıyla serbest kaldığı bildirildi.

Ağırel, dün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Cumhuriyet Başsavcı Vekili aradı. Şüpheli sıfatı ile saat 14:30 da ifade vermeye gideceğim” demişti. Çelik, Keser ve Ağırel Libya’da hayatını kaybeden MİT mensubunun cenaze töreninin haberleştirilmesine ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanma talebiyle adliyeye sevk edilmişti.

40 barodan açıklama: Gazetecilik suç değildir

40 baro, gazetecilere yönelik gözaltı ve tutuklama furyasına ortak açıklamayla tepki gösterdi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Kamuoyunu ilgilendiren, halkın öğrenme ve tartışma hakkı bulunan hallerde, devletin güvenlik ihtiyacı ile halkın bilme hakkı ve gazetecilerin ifade özgürlüğü çatıştığında, ifade özgürlüğü belli konularda devletin güvenlik ihtiyacının önüne geçer.”

Barolar, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun kararı ile “odatv.com” internet haber sitesine idari tedbir mahiyetinde erişim engeli getirilmesine tepki göstererek, gazetecilerin tutuklanması ve haber sitesine erişim engelinin ifade özgürlüğüne baskı olduğunu kaydetti.

Açıklamada imzası bulunan barolar şöyle: Adana Barosu, Amasya Barosu, Ankara Barosu, Antalya Barosu, Artvin Barosu, Aydın Barosu, Balıkesir Barosu, Bartın Barosu, Bilecik Barosu, Bingöl Barosu, Bolu Barosu, Burdur Barosu, Bursa Barosu, Çanakkale Barosu, Denizli Barosu, Diyarbakır Barosu, Düzce Barosu, Gaziantep Barosu, Hakkari Barosu, Hatay Barosu, İzmir Barosu, Kastamonu Barosu, Kayseri Barosu, Kırklareli Barosu, Kocaeli Barosu, Manisa Barosu, Mardin Barosu, Mersin Barosu, Muğla Barosu, Niğde Barosu, Ordu Barosu, Sinop Barosu, Şanlıurfa Barosu, Şırnak Barosu, Tekirdağ Barosu, Tokat Barosu, Trabzon Barosu, Tunceli Barosu, Van Barosu, Yalova Barosu.

 

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.