Libya’da Daniel Fırtınası sonrası yaşanan selle ilgili davada 12 yetkiliye hapis cezası

Libya'da Daniel Fırtınası'yla birlikte yaşanan sel sonucu binlerce insanın ölmesinin ardından açılan davada, 12 yetkili 9 ila 27 yıl arasında hapis cezasına çarptırıldı.

Libyalı on iki yetkili, Eylül 2023’te Daniel Fırtınası‘nda yaşanan sellerde dört binden fazla insanın ölümüne neden olan ülkedeki feci baraj çökmelerindeki rolleri nedeniyle dokuz ila 27 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı.

Derna kentindeki mahallelerin tamamı sular altında kalmış ve tahliye çalışmaları başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Mahkum edilen yetkililer su kaynaklarının yönetiminden ve barajların bakımından sorumluydu.

Libya’da sel
Libya’daki sel felaketinin bilançosu
Daniel Kasırgası
Fotoğraf: AFP

Reuters’ın haberine göre, sanıklar ihmal, kasıtlı cinayet ve kamu parasını israf etmek gibi suçlarla itham edildi.

Savcılık, sanıklardan üçünün yasadışı yollardan elde ettikleri parayı geri ödemelerine de karar verildiğini söyledi. Yargılanan diğer dört kişi ise beraat etti.

Ocak ayında yayınlanan uluslararası bir raporda, barajların Libya’da on yılı aşkın süredir devam eden çatışmalar sırasında kısmen yetersiz bakım ve yönetim nedeniyle atıl halde olduğu belirtilmişti.

Felaketin Derna’yı vurmasından bir hafta sonra, öfkeli kent sakinleri cevap istedikleri belediye başkanının evini yaktı. Tüm belediye meclisi görevden alındı.

Fotoğraf: AP

Selden sonraki günlerde bölge sakinleri BBC Arapça’ya tahliye emirlerinin Derna’nın yanlış bölgesine odaklandığını, tahliye edilenlerin nerede barınacaklarına dair yeterli düzenleme yapılmadığını ve bazı evde kalma emirleri ile sokağa çıkma yasaklarının birbiriyle çeliştiğini söyledi.

BBC’nin aktardığına göre; bölge sakinleri ayrıca deniz seviyesinin yükselmesinden korkulduğu için sahilden tahliye edilen bazı kişilerin daha sonra su basan daha tehlikeli bölgelere taşındığını söyledi.

Daniel Fırtınası sırasında gerçekleşen yağışlar, 24 saatlik bir süre içinde Libya’nın kuzeydoğu kıyılarının bazı bölgelerinde 400 mm’den fazla yağış kaydedilmesine neden oldu. BBC Verify’ın haberine göre bu, Eylül ayı boyunca genellikle yaklaşık 1.5 mm yağış alan bir bölge için olağanüstü bir rakam.

Libya Ulusal Meteoroloji Merkezi de yağış miktarının yeni bir rekor olduğunu açıkladı.

BBC’nin aktardığına göre; Uzun süre liderlik yapan Muammer Kaddafi‘nin devrilmesinden bu yana Libya iktidar mücadeleleriyle bölünmüş durumda ve şu anda Trablus merkezli BM tarafından tanınan bir hükümet ve ülkenin doğusunda savaş komutanı General Halife Hafter‘in desteklediği bir başka hükümet olmak üzere iki hükümete sahip.

İklim krizi sel riskini nasıl artırıyor?

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Şirketlerin toplumsal sorumluluğu

Türk şirketleri kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik uygulamalarında batılı benzerleri kadar başarılı değil. Ancak bu sadece şirketlerden kaynaklanmıyor, 'öngörülemezlik ortamı' ve toplumsal baskının eksikliği de bunda etkili. 

‘Qou vadis-2’: Ülke nüfusu

Geleceği ile ilgili derin kaygılar duymakta olan nüfus kesimlerinin, Türkiye’nin her yerinde giderek artmakta olduğu bir ortamdayız. Ne kent nüfusu kentte kalabilecek uzun erimli bir gelecek görüyor, ne de kır nüfusu kırda kalabilecek bir durum algılıyor.

[Bir şarkının hikayesi] San Francisco/ Scott McKenzie

Scott McKenzie’nin Hippi kültürünü konu alan 'San Francisco (Saçınıza Çiçek Taktığınızdan Emin Olun)' şarkısı, Beatles’ın 'All You Need is Love'ı ile beraber, 'Summer of Love'ın belirleyici şarkılarından biri olarak kabul edilir.

Yandı Çukurova yandı

Türkiye’de tarımın geldiği yer içler acısı. Ülkenin dört bir yanındaki çiftçiler isyan halinde. Diğer taraftan en fazla artış gıda fiyatlarında. Dikkate alınması gereken ciddi bir dengesizlik var.

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Bir güvercini sevmekle başlayacak her şey

Maalesef sorun yarattığı var sayılanlara karşı empati yoksunu, sadece kendi refahını gözeten adaletsiz çözümler üretmek yalnızca 'Güvercin Kakası' kitabındaki kasaba halkına mahsus değil. Katliam Yasası'nı unutmadınız değil mi?

EN ÇOK OKUNANLAR