Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Bargilya Sulak Alanı’ndaki lüks projeye iptal kararı: Ekolojik koridor kurtuldu

0

Muğla‘nın Milas ilçesindeki kuş cenneti Boğaziçi Bargilya Sulak Alanı’nın yanına Ali Ağaoğlu‘nun holdingi ile Net Holding’in birlikte yaptığı lüks projeye, itiraz yolu kapalı olmak üzere yürütmeyi durdurma kararı çıktı.

Koruma statüsüne sahip Boğaziçi Bargilya Sulak Alanı’nın yanı başındaki ekolojik koridor niteliğindeki alana lüks konut yapmak için geçen yıllarda adım atıldı.

197 kuş türünün üreme ve barınma yeri olan bölge için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Haziran 2021’de ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu’ kararı verdi.

‣ Muğlalı çevreciler vazgeçmiyor: Ağaoğlu’nun Bargilya Sulak Alanı’na inşaat projesi iptal edilsin
‣ Bargilya Tuzlası yok olmasın

Dört milyon 500 bin metrekarelik alanda toplam 743 bin metrekarelik inşaata karşı başta Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) olmak üzere birçok kurum ve kişi dava açtı.

Davanın üzerine 11 bilirkişiyle bölgede keşif yapıldı. Yapılan keşfin ardından sonuç doğanın lehine rapor hazırlandı. Raporun ardından mahkeme, 11 Ocak 2023’te ‘ÇED olumlu’ kararı için yürütmenin itiraz yolu kapalı olmak üzere durdurulmasına karar verdi.

Kararın ardından Milas Belediyesi de söz konusu alana dair ruhsatları iptal etti.

‣ Bargilya Sulak Alanı’na yapı ruhsatı veren Milas Belediyesi: Bakanlık ve Valilik uygun gördüğü için vermek zorundaydık
‣ Avukat Atal’dan Tuzla Sulak Alanı cevabı: Milas Belediyesi Ramsar Sözleşmesi’ni göstererek yapı ruhsatı vermeyebilirdi

‘Savunmaya devam edeceğiz’

Kararın ardından açıklama yapan MUÇEP yetkilileri, şunları kaydetti:

Bölgenin binlerce yıllık geçmişe dayanan doğal ve kültürel değerleriyle korunup, iklim krizine karşı da oldukça kırılgan bir yapıya sahip alanın tahrip edilmemesi için elimizden gelen her şeyi yapacağımıza söz vermiştik. Bu sözü tutabildiğimiz için de çok mutluyuz.

Doğa yanlısı yetkililer, “Avcılığın yasak olduğu ve yaşamaya devam eden Boğaziçi Bargilya Sulak Alanı yüzlerce canlı türü için bir sığınak niteliğinde” diye ekledi. “Böyle kalması için savunmaya devam edeceğiz. Korumak ve yaşatmaktan yana tavizsiz yolumuza devam ediyoruz.”

You may also like

Comments

Comments are closed.