Doğa MücadelesiManşetYerel

Bargilya Tuzlası yok olmasın

0

Muğla Milas’ta, yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan sulak alan Bargilya Tuzlası, yanı başına kurulmak istenen “turizm kenti” projesi nedeniyle yok olmak ile karşı karşıya.

Net Holding ve Ağaoğlu işbirliğiyle hayata geçirilmesi planlanan proje içerisinde binlerce konut, alışveriş merkezleri, oteller ve golf sahaları yer alıyor.

Dava açıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise projenin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna “olumlu” kararı verdi.

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) ve TMMOB Muğla ise raporun bilimsel ve hukuki olarak hatalı olduğunu belirterek yürütmenin ivedilikle durdurulması için bu karara karşı dava açtı.

‘Yüzlerce kuş türünün yaşam alanı’

MUÇEP tarafından yapılan açıklamada “Ülkemizde canlılığını sürdüren son lagünlerden olan Bargilya Tuzlası, göçmen onlarca kuş türüne barınma, beslenme, dinlenme için yuva olurken, yüzlerce kuş türünün de daimi yaşam alanı” ifadeleri kullanıldı.

Bargilya Tuzlası’nın, Bargilya ve Cyndia antik kentleri gibi tarihsel ve kültürel varlıkların da ev sahibi olduğu belirtilen açıklamada “Binlerce yıldır Ege halklarına gıda, barınak ve korunaklı liman sağlayarak yaşam olanağı sunuyor” denildi.

İklim için hayati öneme sahip

Bu sulak alanın iklim değişikliğinin etkilerine karşı da fayda sağladığı belirtilen açıklamada “Günümüzde de Güllük Körfezi’ndeki balık türlerinin varlığını destekleyen Bargilya Tuzlası aynı zamanda küresel iklim değişikliğine bağlı oluşan deniz seviyesi yükselmesi ile deniz suyunun iç kesimlere ilerleyerek Milas ve Bodrum’un içme, kullanma ve sulama sularının tuzlanmasını engelliyor” bilgileri paylaşıldı.

Öte yandan Bargilya Tuzlası’nın önemli bir karbon yutak alanı olduğu ifade edilen açıklamada “Bargilya Tuzlası ve çevresindeki doğal yaşam ortamları, yeraltı sularının toplanmasını, kirli suların temizlenmesini, iklimin yumuşatılmasını da sağlıyor” denildi.

‘Korunması lazım’

Proje gerçekleşirse bölgenin doğal, kültürel, tarihsel ve dolayısıyla ekonomik kadim değerlerini geri dünüşsüz kaybedeceği belirtilen açıklamada projenin durdurulması çağrısı yapıldı.

Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan olarak tescilli, Kesin Korunacak Hassas Alan olarak en yüksek seviyede doğal sit statüsüne sahip ve 1 ve 3’üncü derece arkeolojik sitler barındırdığı belirtilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Dolayısıyla, Çevre Kanunu, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği ve Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik ile koruma altında. Ayrıca, Anayasanın 90’ıncı maddesi gereği kanun hükmünde olan, imzacısı ve tarafı olduğumuz Ramsar, Bern, Barcelona ve Biyoçeşitlilik Sözleşmeleri ile de korumak için söz verdiğimiz nice değeri barındırıyor. Açıkçası, kurumları görevlerini yapmaya, tabi oldukları mevzuata uygun davranmaya davet ediyoruz.”

İmza kampanyası başlatıldı

Konuyla ilgili imza kampanyasının duyurusunun yapıldığı açıklamada “Siz de her yıl binlerce su kuşunun ziyaret ettiği, beslendiği, ürediği ve yavrularını büyüttüğü Bargilya Tuzlası, doğal ve kültürel değerleriyle geleceğe taşınsın, Bargilya Tuzlası’na bir daha dokunulmasın, ekolojik ve ekonomik dengeleriyle korunsun diyorsanız kampanyamıza destek olun” çağrısı yapıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ÇED olumlu kararını iptal etmesi talebiyle başlatılan imza kampanyasına bu adres üzerinden destek olunabiliyor.

.

You may also like

Comments

Comments are closed.