Ekolojiİliç FaciasıManşetTürkiye

Cemalettin Küçük: Suçu birkaç çalışana yıkmak istiyorlar, madeni kapatmaktan bahseden yok!

0

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bugün (16 Şubat’ta) büyük bir faciaya sahne olan İliç’deki Çöpler Altın Madeni’nde yaptığı incelemelerden sonra yaklaşık 400 bin kamyonla kaldırılabilecek bir yığının olduğu alanda çalışmaların sürdüğünü ifade etti ve “Emniyetli bir şekilde çalışıyoruz” dedi.

Alanda rehabilitasyon çalışmalarına başlayacaklarını belirten Bakan, kayan tonlarca yığın liçin kaldırılması ve uygun şekilde depolanmasının da uzun vadeli bir plan olduğunu söyledi.

Ancak Metalürji Mühendisi Cemalettin Küçük, bakanla aynı fikirde değil. Küçük, şu anda alınan numunelerin tehlikenin boyutunu anlamamıza yetmeyeceğini ifade ediyor.

Bayraktar’ın konuşmasının ardından Yeşil Gazete’nin sorularını yanıtlayan Küçük, “şu anda ‘siyanürle çalışan bütün madenleri kapatıyoruz’ demedikleri sürece, yaptıkları açıklamaları tartışmanın bir anlamı yok” diyor.

Ona göre yaşanan felaketin çevreye ve insan sağlığına zarar vermemesi imkansız.

AKP’yle birlikte büyüyen facia: İliç’teki tek zehir, siyanür değil
İliç’teki altın madeninde kayan siyanürlü yığının iki kattan fazla artması istenmişti
DEVA Partisi’nden İliç’le ilgili soru önergesi: Madenin çalışma ruhsatını askıya alacak mısınız?
Bir suç duyurusu da TMMOB’dan: Çöpler Altın Madeni derhal kapatılmalı

‘İliç’te şu anda yapılan çalışmalara güvenmemiz mümkün değil’

“Güven unsuru ortadan kalkmıştır” diyen Cemalettin Küçük, bu bölgede bir kayma yaşanacağıyla ilgili 10 sene önceden uyarı yaptıklarını anlatıyor:

“İliç’teki madende bir kayma yaşanacağını, siyanürün havadan nasıl yayıldığını ve bu bölgeye nasıl zarar verdiğini yıllardır anlatıyoruz. Şimdi kendi standartlarına göre ölçüm yapıyorlar, biz bu standartları doğru bulmuyoruz, kendilerine göre belirledikleri standartlar bizi karşılamaz.”

Enerji Bakanı daha dün ‘Madencilik bizim için hayati öneme sahiptir’ dedi. Enerji Bakanının orada ne işi var? Sağlık Bakanlığının, Çevre Bakanlığının konuya el atması gerek. Devletin kurumlarının vermiş olduğu raporlarla burası bugüne kadar işletildi. Artık bu devlet raporlarına güvenemiyoruz çünkü bilimsellikten uzaklaştırılmış, bilim dışı akademik unvanlarla gelen hocaların raporlarıyla hazırlanan bilirkişi raporları var. Bunun nesine güveneceğiz? Bu iş bitti.”

İliç

Metalurji Mühendisi Cemalettin Küçük, on yıldır Çöpler Altın Madeni’nin kapatılması gerektiğini savunan uzmanlardan.

‘Suçu birkaç kişinin üzerine yıkacaklar’

Cemalettin Küçük, bölgede yapılacak tüm keşiflerin bağımsız olarak, demokratik kitle ve meslek örgütlerinin katılımıyla yapılması gerektiğinin altını çizerken, “Ama öncelikle madenleri kapatmakla başlamak lazım. Siyasi irade lazım. Siyasi irade çıkıp da ‘evet bu oldu, bu şimdi başka yerlerde de olabilir, bütün bu işletmeleri durduruyoruz’ demediği müddetçe bu tartışmaları yapmamız anlamsız olacak” diye konuşuyor.

Alparslan Bayraktar’ın “tüm sorumluları tespit edip gerekli işlemleri yapacağız” sözlerini de değerlendiren Küçük, şunları dile getiriyor:

“Bu işi teknik boyuta taşıyıp üç dört tane sorumlu mühendis, işçi, teknik eleman, iş güvenliği uzmanına bu işi yükleyip, siyanürlü madenciliği devam ettirmek istiyorlar. Konunun kapasitesinden fazla yığın liçi yüklenmesiyle ilgisi yok, bunu şimdi üç dört tane genç elemanın üstüne yıkacaklar, hatta toprak altında kalanların üstüne de yıkabilirler. Bu işte sorumlular oradalar. Bu tartışma doğru bir tartışma değil, bu yöntem en başından beri hatalıydı”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.