İklim KriziManşet

Bakan’dan ‘iklim grevcisi’ çocuklara Paris Anlaşması Sözü: Sırası gelir gelmez yapacağız

0

Çölleşmeyle Mücadele Haftası kapsamında Ankara’da TEMA’nın düzenlediği etkinliğe katılan iklim grevcisi çocuklar, Milli Eğitim Bakanı’ndan iklim krizinin müfredata girmesi, Tarım ve Orman Bakanı’ndan ise Paris İklim Anlaşması’nın onaylanması sözünü aldı.

Çölleşmeyle Mücadele Haftası kapsamında, Ankara ATO Congresium’da  TEMA Vakfı’nın çocuklarla düzenlediği etkinliğe iklim grevcileri Rüya Aygüneş ile Atlas Sarrafoğlu da katıldı. Etkinliğin sonunda Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pekdemirli de salona gelerek çocukları dinledi.

9.5 yaşındaki Rüya Aygüneş bakana, Milli Eğim Bakanı Ziya Selçuk’a yazdığı mektuptan bahsetti. Aygüneş, iklim krizinin ders müfretadına girmesini istediği mektuba cevap alamadığı için Milli Eğitim Bakanı’na küstüğünü anlatması üzerine, Pekdemirli, Ziya Selçuk’u arayarak Aygüneş’le görüştürdü. Konuşmada Bakan Selçuk, bu konuyu gündemlerine alacaklarını söyledi.

Ardından Atlas Sarrafoğlu, Bakan Pekdemirli ile yaptığı konuşmada Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nı Meclis’te kabul etmesini istedi. Bakan da “notumuzu aldık, sırası gelir gelmez inşallah yapacağız” yanıtını verdi.

Çocuklar aynı zamanda BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi Genel Sekreteri İbrahim Thiaw ile bir görüşme gerçekleştirdi. Tihaw çocukları desteklediğini söyledi ve Türkiye’de iklim kriziyle ilgili harekete geçen çocukları görmekten mutlu olduğunu kaydetti.

Etkinlikte gerçekleştirilen Toprak ve İklim atölyesi kapsamında çocuklar eğitimci Nilay Yılmaz’ın eşliğinde, çölleşme ve toprak hakkındaki psikodrama çalışmasına katıldı.

Atlas Sarrafoğlu, yarın da İzmir’de Yaşar Üniversitesi’nde sürdürülebilirlikle ilgili bir söyleşi yapacak.

20 yılda 10 milyon kişi çölleşme yüzünden yerinden oldu

Etkinliklere hem Birleşmiş Milletler hem de Türkiye hükümetinden üst düzey katılımların olmasından dolayı duydukları memnuniyeti dile getiren TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç da yaptığı konuşmada şunları söyledi:  “Toprağın üretkenliğini kaybetmesi beraberinde kırsal fakirliğin artmasına dolayısıyla geliri toprağa bağlı olan insanların göç etmesine neden oluyor. Küresel ölçekte son 20 yılda 10 milyon kişinin çölleşme nedeniyle göç ettiği tahmin ediliyor. Çölleşme, dünyada karasal alanın %25’ini oluşturan 4 milyar hektar alanı, 168 ülkede ise 1,5 milyar insanın hayatını doğrudan etkiliyor. Her yıl 12 milyon hektar tarım arazisi (3 Konya ili büyüklüğünde) bozuluma uğruyor. Tarımsal üretimde ise gelecek on yılda %2 azalma olacağı öngörülüyor. Son beş yıldaki gözlemler her yıl ortalama 5,2 milyon hektar orman arazisinin (2 Ankara ili büyüklüğünde) azaldığını gösteriyor. “

Türkiye’de arazi üretkenliğinin azalmasında erozyonun hala en başta gelen sorun olduğuna dikkat çeken Ataç, “Ağaçlandırma, mera ıslah çalışmaları, sürdürülebilir tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması, tahribata uğramış arazilerin rehabilitasyonu ve doğal varlıklarımızın korunması hepimizin görevidir. Bu sorumluluğu sadece bugün için değil, gelecek kuşaklar için de taşıdığımızı unutmamalıyız” diye konuştu.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.