EkolojiManşetTürkiye

Bakan Muş’tan çöp ithalatı açıklaması: Türkiye’nin buna ihtiyacı var

0
Fotoğraf: Bloomberg, Nimet Kıraç

Avrupa’dan çöp ithalatı” Ticaret Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde gündemde kendisine yer buldu. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ihtiyaçtan dolayı çöp ithalatının gerçekleştirildiğini söyledi.

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın aktardığına göre; Ticaret Bakanı Mehmet Muş, muhalefetin “Türkiye Avrupa’nın çöplüğü oldu” eleştirilerine yanıt verdi. Muş, Türkiye’nin ürettiği atığın geri dönüşüm için yeterli olmadığını belirterek ithalat yapıldığını kabul etti. Ancak Muş, bu açığı “çöp” olarak nitelendirmediklerini söyledi.

‣Greenpeace: Plastik atık ithalatının bıraktığı hasarın geri dönüşü yok
‣Plastik poşetlerin Londra’da başlayan yolculuğu Adana’da son buldu

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda önceki gün Ticaret Bakanlığı’nın bütçesi görüşüldü.

Görüşmelerin sonunda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Bakan Muş, “çöp” ithal edilmediğini savunarak “Türkiye’de bir taraftan biz geri dönüşüm için topluyoruz fakat bunlar Türkiye’deki sanayi için yetmiyor. Dolayısıyla, biz bu atığı dışarıdan alıyoruz fakat burada Çevre Bakanlığı’nın sıkı denetimleri, kuralları var” dedi.

‘Çukurova perişan’

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan ise “Çukurova perişan. – Ben git tim, gördüm… Çevre Bakanlığına yazdık, bir sürü bakanlığa yazdık” dedi. Muş, Turan’a şöyle yanıt verdi:

“Bu işletmelerin hepsinin ruhsatı tekrar gözden geçirildi, kurallar daha da sıkılaştırıldı. Türkiye bu geri dönüşümü alıyor, geri dönüşümde kullanıyor, ondan sonra bunu iplikte, polyesterde kullanıyor, ürünlere çevirip tekrar ihracat yapıyor; dolayısıyla, bizim topladığımız, geri dönüşümle alakalı atıklarımız yeterli değil ve bu atığı ithal ediyoruz. Bunu sadece biz yapmıyoruz, Avrupa’da çeşitli ülkeler bu işi yapıyor. Varsa spesifik olarak yakaladığınız bir şey; gördüğünüz, yaşadığınız hadiseleri lütfen benimle paylaşın, o işletmelerle alakalı işlem yapalım ama… Ha, bunu suistimal eden işletme varsa gereğini biz yaparız, Çevre Bakanlığıyla üzerine gideriz ama Türkiye’nin buna ihtiyacı var çünkü biz bunu – çöp olarak değil- kullanıp tekrar ihraç ediyoruz ve sanayimizde kullandığımız kendi atığımız yetmediği için aldığımız bir şey. ‘Çöp’ olarak nitelendirmiyoruz bunu, çöp almıyoruz, lütfen bunu düzeltelim.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.