Hafta SonuKöşe YazılarıManşetYazarlar

[Babil’den Sonra] ‘TİİİMUUUR… nereye gittin gene!’

0

“…Valla onu bunu bilmem. Orada Münir babayla-oohhhh! Huriler, yiyecek, içecek, temiz hava, mis gibi kokulu çiçekler. Allah versin. Ben gelene kadar size izin. Ben geldikten sonra erken yatmak yok. Şarkıları başkaları söylesin. Ben sizi gezdireceğim arkadaş…”

Timur Selçuk, Ruhi Su’nun aramızdan ayrılışından hemen birkaç gün sonra 23 Eylül 1985’de “Sıdıka’lı, Ilgın’lı Yalın Aşklar: Ruhi Su” başlıklı şu yazıyla ustasına seslenmişti:

“- TİİİMUUUR dün gece uyutup beni nereye gittin gene?

Almanya turnelerinden birisinde, sabah kahvaltı masasında böyle takılıyordu Ruhi ağabey bana. Kendisi konser dönemlerinde özel bir dikkat gösterirdi yaşantısına. Gece en geç 23.30 civarı dostlarından izin ister odasına çıkardı.

O yattıktan sonra, kesinlikle bir şeyler yapacağımızdan emin olduğu için, bana da “Sen nasıl olsa birazdan yatarsın, yarın konser var…” derdi. 

Sabah, 9, 10 arası, o güzel sesiyle yaptığı temrinlerle uyanır, tembelliğimizden utanırdık…

Hayranlık duyduğum iki insana hep koştum, ama yetişemedim. M.N. Selçuk’a, İstanbul Oda Orkestrası’yla eşlik edebilseydik keşke – iki büyük ses, iki büyük inanç, iki büyük inat, iki büyük usta, yolları ayrı olsa da-

-Timur sana tekila yaramıyor!

Amsterdam’ da, Hollandalı güzel rehberimiz ve bizim sadece çok sevdiklerimize anlattığımız “mutaassıp” öyküler.

Konser günleri sabah yapılan ses açma temrinleri. Öğle yemeğinden sonra dinlenme. Akşamüstü konser programının yumuşak bir sesle geçilmesi. Kabil olduğu kadar az ve alçak sesle yapılan konuşmalar-Gevezelerden kaçış- Ve bütün –birikimin sahnede sergilenmesi- işte Ruhi Su’nun bir günü.

– O küçükler neydi?  Bir tane onlardan içebiliriz.

– Underberg, Ruhi ağabey, mideye iyi gelir.

– Mideye iyi gelseydi, küçük şişeye koymazlardı!

Bir gece önce, ölçüsünü aştığımız içki konusunda diplomatik dilde uyarıldığımızı anlamak için ayran ya da süt içmiş olmaya gerek yok. (tarafımızdan 4 ölçü sessizlik !)

Türkülerin çağdaş bir yorumla seslendirilmelerindeki yabancılaşma engelinin en güzel çözümünü görürüz Ruhi Su okuyuşunda.

Keşke besteciler ve opera sanatçıları gerekli dersleri alabilseler bu örneklerden. Cahil ve ezilmiş insanımıza tepeden bakmayan bir sesleniş. Bilgili, dürüst, onurlu, ama alçak gönüllü, sevecen, derde-neşeye ortak. İşte Ruhi Su.

Ruhi Su, Sadun Aren, Timur Selçuk.

-Tiiimuuur, sen önce çık. Salonu şöyle bir çalkala. Millet hızını alsın ki beni sakin ve dikkatlice dinleyebilsinler.

Programların sadece ajitasyon doğrultusunda yapılmaması konusunda bir diplomatik uyarı daha. Gene ayran ya da süt içmiş olmak önemli değil (8 ölçü sessizlik! )

Dünya görüşünden ayrılmayan bir sanat anlayışı. Bir sabır küpü ki seyredeni çatlatır. Gelecek günleri görenlerin sakin inancı. Vefalı, yalansız, yalın dostluklar. Sıdıka’ lı, Ilgın’ lı yalın aşklar. Gene Ruhi Su.

-Valla onu bunu bilmem. Orada Münir babayla-oohhhh! Huriler, yiyecek, içecek, temiz hava, mis gibi kokulu çiçekler. Allah versin. Ben gelene kadar size izin. Ben geldikten sonra erken yatmak yok. Şarkıları başkaları söylesin. Ben sizi gezdireceğim arkadaş…

– Tiiimuuur, sana dostların ölüm haberi yaramıyor!

 (Sessizlik)

Başımız sağ olsun/ Timur”

***

Bugün Timur Selçuk’un hayata veda ettiği haberini aldık. Yaşına rağmen bitmek tükenmek bilmeyen enerjisiyle, tutkulu- coşkulu müzikleriyle bana hiç ölmeyecekmiş gibi gelen insanlardandı Timur Selçuk.

Timur abinin Ruhi Su Dostlar Korosu’na çok emeği geçti. Ruhi Su’nun ardından koroyu bugünlere taşıyan koro şeflerimizdendi. Onların emeğiyle Ruhi Su Dostlar Korosu 45 yıldan sonra bugün de türküler söylemeye devam ediyor.

Timur abiyi koroyla ilk kez 30 Mart 1987’ de Harbiye Konak Sineması’ nda gerçekleştirilen Ruhi Su Anma Gecesi’ nde izlemiştim. Sarper Özsan ile birlikte Dostlar Korosu nu yönetmiş ve piyanosu ile türkülere eşlik etmişti. Gitarda Gökçen Taşkıran ve vurmalı çalgılarda Selim Selçuk vardı. Esin Afşar’ın türküleri, Genco Erkal’ın şiirleri, İsa Çelik’in dia gösterisiyle devam eden etkinlikte Mehmet Akan yönetiminde Dostlar Hasad Çağdaş Halk Dansları Topluluğu’nun gösterisi de yer almıştı. O gece Ruhi Su’nun 1981’de Avustralya’da verdiği konserin videosunu da ilk kez izlemiştim. O konserden sonra koroya katılmaya karar verdim ve 1988’de açılan sınavı geçip koroya katıldım. 2012’ye kadar koroda türkü söyledim. Hayatımın en güzel günleriydi.

Ruhi ve Sıdıka Su, Timur Selçuk, Mehmet Akan, Esin Afşar bugün hayatta değiller ne yazık ki. Timur abinin yazısının sonunda yazdığı gibi gittikleri yerde “Huriler, yiyecek, içecek, temiz hava, mis gibi kokulu çiçekler…” var mıdır, bilemem, ama bildiğim şu ki onlar yaşadığımız bu dünyayı cennete çevirenlerdi. Ruhları şad olsun.

AKM’nin önüne kurulan sahnenin arkasında Timur Selçuk ile birlikte sahne alma sıramızı bekliyoruz / 1 Mayıs 2010

Sonraki yıllarda da zaman zaman aynı sahnede yer aldığımız Timur Selçuk ile yollarımız yıllar sonra Taksim’ de kutlanan tarihi 2010-1 Mayıs Taksim Mitingi için oluşturulan 1 Mayıs Sanatçılar Korosu’ nda bir kez daha kesişmişti. DİSK’den Mete abinin davetiyle Yasemin Göksu ile birlikte sorumluk almış ve bir koro kurmak için kolları sıvamıştık. Kısa bir sürede çok sayıda sanatçının katıldığı bir koro kurmuştuk. RSDK’nın şefi Berktay Akyıldız koroyu konsere hazırlama işini üstlenmiş ve sahnede de koroyu yönetmişti. CRR’de yapılan provalarla konsere hazırlanmıştık. Sanatçılar korosuna RSDK koristleri olarak bizler de katıldık. Coşkulu ve heyecanlı günlerdi. Timur Selçuk, sözleri Berthold Brecht’e ve bestesi RSDK eski şeflerinde Sarper Özsan’a ait olan ve Türkçe, Ermenice ve Kürtçe dillerinde seslendirdiğimiz 1 Mayıs Marşı’na piyanosuyla ve sesiyle katılmıştı.

 

En son 2012’de Ruhi Su’nun 100’ncü Doğum Günü etkinliklerinde MSGSÜ Fındıklı Kampüsü’nde Timur abiyle birlikte olmuştuk. Söyleşiden sonra kampüsün kafeteryasında korodan arkadaşlarla muhabbete devam etmiş, koronun geleceğini konuşmuştuk. Koro bu yıl 15 Aralık’ta 46’ncı yaşına girecek Timur abi. Bilesiniz ki emanetinizi emin ellerde. Gençler koroyu sahiplendiler ve sürdürüyorlar.

Her 2 Temmuz’da mutlaka telefon edip, doğum gününü kutlardım. Bu yıl da aradım. Onun her zaman bizleri kucaklayan, sevecen sesi karşıladı beni.

Timur abi bir yazısını “Özgür iradenizle, iyiden, güzelden ve barıştan yana bir yol seçin… Yolunuz açık olsun…” diye bitiriyordu.

Bugün Timur Selçuk’un hayata veda ettiği haberini aldık. “Bize dostların ölüm haberi yaramıyor” Timur abi.

Başımız sağ olsun.

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.