Şiir ve şarkı her zaman birbirini tamamlayan, güzelleştiren iki güzel insan eylemi oldu. UNESCO, hangi dilden, hangi kökenden olursa olsun, şiirin insanlar arasında evrensel bir dil olarak yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla 1999 yılında, 21 Mart’ı Dünya Şiir Günü olarak kabul etti. Bu yıl da 21 Mart Perşembe günü insanlar birbirine şiirler armağan ettiler, yaşayan veya bugün aramızda olmayan şairleri bir kez daha hatırladılar- hatırlattılar. Ben de bu hafta Açık Radyo (94.9)’da “Babil’den Sonra” programında Dünya Şiir Günü’ne özel, şiiri-müzikle ustalıkla buluşturan, çok sevdiğim bir müzik grubundan, Ezginin Günlüğü’nden seçtiğim şarkılarla şairlere-şiir severlere bir selam gönderdim.
Ezginin Günlüğü grubu 1982 yılında kuruldu. 12 Eylül’ün sıkıntılarını çok yoğun yaşadığımız günlerde, güzel günlerin geleceğine dair umudumuzu tazeleyen bir ses olarak ortaya çıktılar. Emin İgüs, Hakan Yılmaz, Şebnem Ünal, Vedat Verter ve Nadir Göktürk grubun ilk kadrosunu oluşturuyorlardı. Sonra Tanju Duru ve Cüneyt Duru gruba dâhil oldular.
Albüm kayıtlarında ve konserlerde Sumru Ağıryürüyen, Gülnaz Göver, Ayşe Tütüncü, Göksun Doğan, Halis Bütünley, Erkan Oğur, Selim Atakan, Göksel Baktagir, Muammer Ketencoğlu ve adını şu anda anımsayamadığım çok sayıda usta müzisyenler de zaman zaman yer aldılar. Grup birçok konserler yaptı
1990 yılında kurucu kadrodan Emin İgüs, Tanju Duru ve Cüneyt Duru gruptan ayrılıp, yollarına bireysel müzik çalışmalarıyla devam ettiler. Kurucu ekipten Nadir Göktürk grubu sürdürdü ve Ezginin Günlüğü bugün de müzik yapmaya devam ediyor.
Ezginin Günlüğü 1985-1990 arası Seni Düşünmek (1985), Sabah Türküsü (1986), Ala Gözlü Yar (1987), Bahçedeki Sandal (1988) ve Ölü Deniz (1990) albümlerini yayımladılar. Bu hafta programda ilk beş albümden seçtiğim şarkılara yer verdim. Bir başka programda grubun daha sonra yayımladığı albümlere de yer vermek istiyorum.
Ezginin Günlüğü’nün ilk dönem repertuarında geleneksel halk türküleri dışında Nazım Hikmet, W. Shakespeare, Yannis Ritsos, A. Kadir, Mevlana, Kavafis, Paul Valéry, Orhan Veli, Ömer Hayyam, G. Lorca, Şeyh Galip, Sadi, Puşkin, Afşar Timuçin gibi çeşitli Türk ve dünya şairlerinin şiirleri üzerine bestelenen kendi şarkıları yer alıyordu.
Grubu ilk kez 1983 yılında İstanbul’da, Hodri Meydan Kültür Merkezi’nde dinlemiştim. Daha sonra da konserlerini kaçırmamaya gayret ettim. Özellikle 1986 yılında Çekirdek Sanat Evi’nde verdikleri konserin kaydını yıllardır bıkmadan-usanmadan dinlerim. Bu hafta programda bu konserden şarkılara da yer verdim.
1985’te çıkan ilk albümleri Seni Düşünmek sonrasında da yayımlayacakları her yeni albümü merakla bekler oldum.
***
15 Mart Cuma günü, geleceğe dair umutlarımızı tazeleyen, hepimizin yüreğine su serpen tarihsel bir olaya hep birlikte şahit olduk. Gezegenin çocukları, iklim yıkımına karşı bir süreden beri yükselen seslerini birleştirdiler. Greta Thunberg’in İsveç’ten yükselen sesine dünyanın 125 ülkesinden 1.5 milyon çocuğun sesleri karıştı. Türkiye’de de Atlas Sarrafoğlu ve arkadaşları bu sese ortak oldular. 15 Mart iklim için okul grevi eyleminde Bebek Parkı onların samimi ve bir o kadar da kararlı sesleriyle çınladı.
Bu hafta programın son türküsünü, gezegenin geleceğine dair kaygılarımızı bir ölçüde de olsa umuda dönüştüren, iklim mücadelesinde inisiyatif üstlenen Greta Thunberg, Atlas Sarrafoğlu ve iklim için sokaklara çıkan İklim Kuşağı Çocukları için çaldım. 2015 yılında İklim hareketine destek vermek için kurduğumuz “İklim Korosu” nda bir Karadeniz Türküsü seslendirmiştik: Bu Dünya Bir Pencere. Cengiz Ünal’ın yönetiminde İstanbul’daki korolardan gelen 100 küsur koristle seslendirdiğimiz bu Karadeniz türküsünü programın sonunda Emin İgüs’ün sesinden dinledik.
Emin İgüs bu türküde “Güneşe çevirelim bu karanlık günleri” diyordu…
Ercüment Gürçay
facebook.com/groups/babildensonra