Aydın Üniversitesi’nin sahibi ‘sokağa çıkmayın’ diyor

Gezi eylemlerinin yıldönümü yaklaşırken geçtiğimiz yıl Başbakan tarafından eylemlere destek vermekle eleştirilen üniversite yönetimlerinin ne yapacağı merak konusu oldu. İTÜ, bu yıl toplu mezuniyet töreni yapılmayacağını açıklarken İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın, üniversite adına çeşitli gazetelere, “Üniversiteler sokak eylemlerini destekleyemez” başlıklı bir ilan verdi.

fft81_mf2122507

İlanda Aydın’ın Eğitim Zirvesi’ndeki konuşmasına yer verilerek, “Üniversitelerin siyasi görüşü olamaz” ara başlığı altında şu ifadeler kullanıldı:

“Üniversiteler siyasallaştırmadan arındırılmalıdır. Bir üniversite kurumsal yapı ve kimliği ile bir siyasi görüşü benimseyemez ve destekleyemez. Öğrencisini o yönde kanalize edemez. Üniversiteler eylem için akademik takviminde değişiklik yapamaz. Bu ne akademik özgürlük ne de özerklik kavramları ile asla bağdaştırılamaz.”

Gündemde üniversite öğrencilerinin katıldığı büyük bir eylem yokken, üniversitenin yöneticisi olan rektörün değil de Mütevelli Heyeti Başkanı’nın böyle bir ilan vermesi üniversitede şaşkınlık yarattı. Taraf gazetesinden Sümeyra Tansel’in haberine göre açıklama, üniversite kadrosu ve öğrencilerini herhangi bir protesto gösterisine katılması durumda zor durumda kalabileceği endişesi oluşturacağı nedeniyle ‘talihsiz’ olarak değerlendirildi.

‘Üniversite senatoları zırt pırt açıklama yapmamalı’

Bahçeşehir Üniversitesi AB İlişkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Eser Karakaş şöyle dedi:  ‘Üniversiteler sokak eylemlerine karşı çıkamaz. Ama üniversiteler bunun karşıtını da söyleyemez, üniversiteler yalnızca akademik özgürlüklere bir müdahale varsa orada taraf olmak zorundadırlar. Üniversite senatoları zırt pırt açıklama yapmamalıdırlar. Maalesef bütün üniversite tarihimiz böyle zırt pırt yapılan açıklamalarla dolu.’

‘Sokak eylemi ifadesi protesto hakkını olumsuzluyor’

Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat Keyman: Buradaki sokak eylemi kavramı yanlış, çünkü sokak eylemi dendiği zaman insanların temel haklarından biri olan protesto hakkı sokağa indirgenerek olumsuzlanıyor. Üniversitenin böyle bir hakkı olmamalıdır. O anlamda da üniversiteden böyle bir demecin gelmesi, kendi öğretim üyeleri ve öğrencilerinin protesto hak ve özgürlüğünün engellenmesine dönüşür ki bu da üniversite olma konumuna uygun değildir. Bu tür açıklamalar üniversitenin üniversite olmasıyla bağdaşmıyor.

(Taraf/Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Fernas’da maden işçileri kazandı:

53 gündür hakları için mücadele eden Fernas Madencilik işçileriyle işveren arasında anlaşma sağlandı: İşten çıkarılan işçiler geri dönecek, istemeyenlere tazminatları verilecek, ocak ayında zam.

Ankara’da açlık grevi yapan Fernas işçilerine polis saldırısı: 37 gözaltı

Ankara'Kurtuluş Parkı'nda açlık grevi ve oturma eylemini sürdüren Fernas maden işçilerine polis saldırdı. 32 işçi, beş sendikacı olmak üzere 37 kişi gözaltına alındı.

Sinop Boyabat Bakır Maden Sahası ihalesi ‘adresine’ teslim edildi

Sinop Boyabat'taki devasa bakır maden sahası ihalesi, Cengiz Holding'e ait Eti Bakır A.Ş.'ye verildi. İhale, sadece bu şirketin karşılayabildiği 'izabe şartıyla' yapılmıştı.

CHP’li Yavuzyılmaz: Sinop’ta dev maden ihalesinin adresi Cengiz Holding

Sinop'taki 3.5 milyarlık maden ihalesinin şartnamesinde firmanın bakır zenginleştirme tesisleri olması şartı var. Bu tesis, sadece Cengiz Holding'te bulunuyor.

108 milyon vatandaşın tüm kimlik bilgileri çalındı, BTK Google’dan yardım istedi

Verileri korumakla yükümlü olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verileri koruyamadığını kabul ederek Google’dan yardım istedi.

EN ÇOK OKUNANLAR