TürkiyeManşet

Taksim Dayanışması’na Gezi yine yasak

0

Taksim Dayanışması, Gezi‘nin yedinci yıldönümünde Taksim‘deki TMMOB Makine Mühendisleri Odası önünde bir araya geldi.

Anmaya, Gezi’de yaşamını yitirenlerin aileleri, CHP Milletvekilleri Ali Şeker, Sezgin Tanrıkulu, Ali Haydar Hakverdi, TİP Milletvekilleri Barış Atay, Erkan Baş, HDP Milletvekilleri Oya Ersoy, Ahmet Şık, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Emek Partisi İstanbul İl Yöneticilerinin de aralarında olduğu yüzlerce kişi katıldı.

‘Herkes adalet istiyorsa adalet yerin dibine batmıştır’

TMMOB önünden yürüyüşe geçerek, Gezi Parkı’na karanfil bırakmak isteyen kitleye, polis izin vermedi. İstiklal Caddesi‘ne çıkmak isteyen kitle Meşelik Sokak‘ta da polisin barikatı ile karşılaştı.

Gezi davasında sanık olarak yargılanan avukat Can Atalay Meşelik Sokak’ta yaptığı konuşmasında ölümlere yol açanların cezasız kaldığını hatırlattı:

Türkiye’nin her yeri Gezi’dir her yeri direniş yeridir. Gezi’de çocuklarımızın ölmesini emrini veren polisler ya cezaevinde ya da yurt dışında. Emri verenler hesap vermemiş olabilir, Gezi’de bu ülkenin umudu olanlar burada, direniş bayrağını yükseltiyorlar. Bir ülkede herkes adalet istiyorsa o ülkede adalet yerin dibine batmıştır. Adaletsizlik çok uzun sürmez.

‘Anıları hep taze’

Atalay’ın ardından Taksim Dayanışması adına basın açıklamasını yapan Mimarlar Odası İstanbul Büyük Kent Şube Başkanı Esin Köymen de Gezi’de hayatını kaybedenleri andı:

Taksim Gezi parkında başlayıp 80 ile yayılan, ülkemizin en kitlesel ve en barışçıl hareketinin, Haziran direnişinin; Abdocan‘ın, Mehmet’in, Ethem‘in, Medeni’nin, Hasan Ferit‘in, Ali İsmail’in ve Ahmet‘in hayatları pahasına öne atıldıkları Gezi’nin üzerinden altı yıl geçmiş. Biber gazı ve polis şiddeti ile gözlerini kaybeden, büyük bedensel travmalar yaşayan arkadaşlarımızın yeni yeni iyileşip, hayata dönebildikleri koskoca altı yıl. Ölümlere ve yaralanmalara yol açan polis şiddetinin açılmayan soruşturma dosyalarında, takipsizlik kararlarında, hafifletilen cezalandırmalarında yaşanan büyük adaletsizliklere rağmen; anıları hep taze.

Evrensel

KESK: Gezi hep yaşayacak

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Yürütme Kurulu’nun Gezi’nin yıldönümü için yayınladığı açıklamada da Gezi’den sonraki yedi yılda ülkede OHAL’in kalıcı hale getirildiği belirtildi:

Hiç kimseyi ötekileştirmeyen, dışlamayan Gezi’nin değerlerine, demokrasi, özgürlük, adalet, eşitlik talebine adeta savaş açtılar. Gezi’yi, hafızlardan silip atmak için olmadık yalanlara, iftiralara sığındılar. 12 gencimizin yaşamını yitirmesine, binlerce insanımızın yaralanmasına yol açanlar Gezi’yi vandallık etiketi yapıştırmaya kalktılar. Ancak ne yaparlarsa yapsınlar milyonların eseri Gezi’yi hafızlarımızdan silemeye, yetmeyecek, Gezi hep yaşayacak.

Ankara’da Sarısülük anmasına müdahale

Ankara Güvenpark‘ta yapılan Gezi anmasında ise, polis tarafından öldürülen Ethem Sarısülük anıldı. Anmaya Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfi Sarısülük de katıldı. Polis, anmaya katılanlara müdahale etti ve yaklaşık 20 kişiyi gözaltına aldı.

Ethem Sarısülük 1 Haziran 2013’te polis Ahmet Şahbaz tarafından vurularak öldürülmüştü.

İzmir’de sosyal mesafeli anma

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından Gündoğdu Medyanı’nda yapılan anmada sosyal mesafe kurallarına uyuldu.

KESK İzmir Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Veysel Beyazadam tarafından okunan basın açıklamasında, Gezi Direnişi’nin aradan geçen yedi yıla rağmen hafızalardaki tazeliğini koruduğu vurgulandı.

Anmaya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, demokratik kitle örgütleri ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

Sorumlular cezalandırılmadı

Gezi olaylarında yedisi gösterici toplam on kişi hayatını kaybetti, eylemcilerin ölümünden sorumlu olanlar ya hiç ceza almadı ya da çok hafif cezalar aldı.

Abdullah Cömert‘in ölümüne yol açan polis Ahmet Kuş‘a altı yıl on ay hapis cezası verildi, Ethem Sarısülük’ü öldüren polis Şahbaz ise para cezası aldı. Ahmet Atakan’ın ölümü ile ilgili açılan soruşturma tamamlanamadı. Ali İsmail Korkmaz’ı öldüren Mevlüt Saldoğan, 13 yıl hapis cezası aldı ancak 2016 çıkan KHK ile salıverildi. Saldoğan daha sonra Gezi eylemleri dolayısıyla eşini ve kariyerini kaybettiğini söyleyerek “Gezi Parkı olaylarını yönlendiren herkesten” şikayetçi oldu. 15 yaşında hayatını kaybeden Berkin Elvan‘ı öldürdüğü için yargılanan tek sanığın duruşması ise yedi yıldır devam ediyor.

Öte yandan Gezi olaylarıyla ilgili 16 kişiye “darbe girişimi” suçlamasıyla açılan davanın son duruşmasında yurt dışındaki sanıklar hariç tümü beraat etti. Tahliyesine karar verilen Osman Kavala ise “casusluk” suçlamasıyla yeniden tutuklandı. Beraat kararına itiraz edildi. 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.