İklim KriziManşet

Avustralya’yı sel vurdu, yüzlerce kişi tahliye edildi

0
sel - avustralya
Fotoğraf: Brent Paterson/ Reuters

Geçen hafta Avustralya‘da karaya ulaşan Jasper Tropikal Kasırgası‘nın getirdiği şiddetli yağışlar ve sert rüzgarların ardından sel meydana geldi. Çatıların tepelerine çıkarak selden korunmaya çalışan yüzlerce bölge sakini tahliye edildi.

Bölgede 14 binden fazla konut elektriksiz kalırken Wujal Wujal ve Ingham da dahil olmak üzere birçok kırsal bölgede sel sularında yüzen timsahlar görüldü.

Avustralya, batmak üzere olan Tuvalu halkına iklim sığınağı sunacak
[COP28] Kanada ‘azaltım için ortak dil’ arıyor, Avustralya’dan Pasifik ülkelerine yardım sözü

Yerel yetkililer, kasabanın pazartesi sabahı erken saatlere kadar 40 saat boyunca yaklaşık 600 mm yağmur aldığını ve bunun aralık ayı ortalamasının üç katından fazla olduğunu belirtti.

Al Jazeera‘nın aktardığına göre, yetkililer Queensland eyaletinde gece boyunca 300’den fazla kişinin kurtarıldığını ve askeri helikopterlerin selin vurduğu bölgelere yardım için görevlendirildiğini açıkladı.

Sonbahar’a giren Avustralya’da sıcaklık rekorları kırılıyor

Queensland eyaleti başbakanı Steven Miles sel felaketinin eyalette şimdiye kadar gördüğü en kötü doğal afet olduğunu söyledi.

Miles, Avustralya Yayın Kurumu‘na verdiği demeçte, “Sorun yağmurun durmaması ve hafifleyene kadar uzak yerlere havadan destek götüremememiz” dedi.

Temiz su sıkıntısı yaşanabilir

Sel nedeniyle popüler bir turizm merkezi olan Cairns‘in bağlantısı neredeyse tamamen kesildi. 160 bin kişinin yaşadığı kentin yakında temiz içme suyuna erişemeyeceği korkusu yaşanıyor.

Cairns Havaalanı’na giriş ve çıkış yapan tüm uçuşlar pazartesi günü iptal edildi ya da ertelendi.

Queensland Maliye Bakanı Cameron Dick, selin eyalet üzerinde “milyar dolarlık bir etkisi” olacağını duyurdu.

Avustralya’da ilk kez bir enerji firması ‘yeşil aklama’ yaptığı için para cezası aldı

İklim krizi sel riskini arttırıyor

Isınan dünyamız doğrudan selleri tetiklemese de, sel yaratan faktörlerin çoğunu şiddetlendiriyor. İklim krizi, bugünün tüm hava olaylarının daha sıcak ve daha nemli bir atmosferde gerçekleştiği anlamına geliyor.

İnsanlar fosil yakıtları yaktıkça ve atmosfere sera gazları ekledikçe gezegenimiz ısınıyor. Bu, atmosferde daha fazla su buharlaşması anlamına geliyor. Basitçe söylemek gerekirse, su döngümüz aşırı hızlanıyor. Dünyanın dört bir yanında sıcaklıklar yükseldikçe, karadan ve denizden gelen su daha hızlı buharlaşıyor ve bu da daha yoğun yağış olaylarına ve yoğunlaşan fırtınalara yol açıyor.

İklim krizi sel riskini nasıl artırıyor?

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.