İklim KriziManşet

Sonbahar’a giren Avustralya’da sıcaklık rekorları kırılıyor

0
Avustralya Meteoroloji Ofisi‘nin verilerine göre, şu sıralarda sonbahara giren ülkenin pek çok bölgesinde geçen hafta sonu sıcaklık rekorları kırıldı. Ofis, ülke için sonbahar mevsiminin ortalamadan daha sıcak geçeceği tahmininde de bulundu.

Aşırı sıcaklar ve oksijen yetersizliği nedeniyle iki gün önce eyaletin Menindee kasabasından geçen Darling Baaka nehrinde milyonlarca balık ölmüş, nehir ölü balıklarla kaplanmıştı.

Cumartesi günü de Güney Avustralya‘nın çeşitli bölgelerinde ve Victoria‘daki Muldura‘da sıcaklık rekorları kırıldığını duyuran Bradbury, “Fakat Yeni Güney Galler’deki pazar günkü sıcaklık, gerçekten de alışılmadık” dedi.

Bradbury, güneydoğu eyaletlerinin bazı bölgelerinde en yüksek sıcaklıkların yaklaşık 44C’ye ulaştığını kaydetti. Geçen hafta sonu ülkede ölçülen kayıtlar şöyle:

  • Yeni Güney Galler: Wagga Wagga (39.9C), Dubbo (39.6C), Goulburn (37.6C)
  • Victoria: Mildura (42.5C)
  • Güney Avustralya: Roxby Downs (43.3C), Leigh Creek (42.3C)

Başkent Canberra‘da, son 25 yılın en sıcak mart’ı olarak kayıtlara geçen pazar günü sıcaklıkların 37.4C’ye ulaştı. Bu şimdiye dek ölçülen mart ayı rekoru olan 37.5C’den 0.1C daha az.

Sidney‘in mart ayındaki günlük yüksek sıcaklıkları da bu yıl ortalama olarak (29.1C), tarihi mart ortalamasından (24.8C) daha yüksek ölçüldü.

“Güneybatı banliyölerine doğru, belirli istasyonlarda birkaç sezon sonu maksimum sıcaklık gözlemi yaptıklarını söyleyen Bradbury, “Temel olarak bu, onu bu kadar sıcak gördüğümüz en son şey olduğu anlamına geliyor. Ama ne yıllık ne de aylık bir rekor değil”diye konuştu.

Avustralyalı meteorologlar, sıcak havanın Avustralya’nın güneydoğusundaki yüksek basınç sistemi ile Batı Avustralya‘daki Kimberley bölgesinden ülkenin güneydoğusuna doğru uzanan ve hafta boyunca derinleşen bir alçak basıncın birleşiminden kaynaklandığı kanısında.

Nisan-haziran döneminde ortalamadan daha sıcak koşullar görme olasılığıklarının yüksek olduğunu kaydeden Bradbury, “Genel olarak iklim değişikliğinin etkisi bir ısınma eğilimidir. Aydan aya, hatta haftadan haftaya, tüm ülke genelindeki sıcaklıklarda bu doğal değişimi görüyoruz” diye konuştu.

Milyonlarca balık sıcaktan öldü

Eyaletin nehir otoritesi, bunun nehrini etkileyen sıcak dalgasının sonucu olduğunu söyledi. 

30 kilometre boyunca nehre ölü balıkların yayıldığını söyleyen yerel halk, bunun kasabayı vuran en büyük balık ölümü olayı olduğunu söylüyor.

Yeni Güney Galler’in Birincil Sanayiler Departmanı (DPI) bir Facebook gönderisinde, sıcak dalgasının “geniş ölçekli sel nedeniyle aşırı koşullar yaşayan bir sistemi daha fazla strese soktuğunu” söyledi.

Yerel otoriteler, çürüyen balıklar sudan daha fazla oksijen emdiği için daha fazla balığın öleceğini tahmin ediyor. 

Balık ölümleri, Murray Darling Havzasının karşı karşıya olduğu sorunlara ışık tutuyor. Kuraklık ve artan insan kullanımı, Murray Darling ekosisteminin sağlığını olumsuz etkiliyor. Murray Darling Havzası yetkilisi, tarım, endüstri ve toplulukların nehir sisteminden gelen suyu kullandığını ve bunun da nehirden daha az su akmasına neden olduğunu söyledi.

Havzanın aşırı hava olaylarına sıkça sahne olduğunu belirten yetkili, bunun onu hem yangınlara hem de kuraklıklara karşı savunmasız kılan oldukça değişken bir iklime sahip olmasına yol açtığını kaydetti.

2012 yılında, nehrin kurumasını durdurmak ve daha sağlıklı bir seviyeye döndürmek için 13 milyar Avustralya doları değerinde bir plan uygulanmıştı.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.